Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 модуль.doc
Скачиваний:
160
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.97 Mб
Скачать

Основні властивості визначників

Відзначимо основні властивості визначників (спираючись на визначники 3-го порядку).

  1. Визначник не змінює свого значення, якщо його строчки замінити відповідними стовпчиками (ця операція називається транспонуванням визначника):

.

  1. При перестановці двох паралельних рядів визначника його абсолютна величина зберігає попереднє значення, а знак змінюється на протилежний.

З другої властивості випливає два наслідки:

а) визначник, у якого два паралельних ряди однакові, дорівнює нулю (дійсно, якщо , то);

б) сума добутків елементів якого-небудь ряду визначника на алгебраїчні доповнення відповідних елементів паралельного ряду дорівнює нулю (так, наприклад, , бо це – розкладений по 2-ій стрічці визначник, який дорівнює нулю, оскільки перший і другий рядки однакові).

  1. Спільний множник елементів якого-небудь ряду визначника можна виносити за знак визначника:

.

Наслідки:

а) якщо всі елементи деякого ряду визначника дорівнюють нулю, то цей визначник дорівнює нулю;

б) якщо елементи якого-небудь ряду визначника пропорційні відповідним елементам паралельного ряду, то визначник дорівнює нулю:

;

  1. якщо елементи якого-небудь ряду визначника дорівнюють сумі двох доданків, то визначник може бути розкладений на суму двох відповідних визначників:

Наслідок: величина визначника не зміниться, якщо до елементів якого-небудь ряду додати (відняти) числа, пропорційні відповідним елементам паралельного ряду (з одним і тим же коефіцієнтом пропорційності):

Завдяки цим властивостям можна досить легко обчислювати визначники.

Наприклад.

(перший рядок множимо на (-2) і додаємо до другого; перший рядок множимо на 3 і додаємо до третього). Завдяки властивостям визначників для обчислення визначника третього порядку нам довелося обчислювати не три, а лише один визначник другого порядку.

Аналогічно тому, як ми ввели означення визначника третього порядку через визначники другого порядку, можна ввести поняття про визначники четвертого порядку через визначники третього порядку:

.

Основи теорії визначників закладені у 1750 році швейцарським математиком Г. Крамером (1704 – 1752).

Матриці та дії з ними

Матрицею називається прямокутна таблиця, складена з чисел або з функцій.

Наприклад:.

Цю таблицю записують в круглих або в квадратних дужках (на відміну від визначників). Розміри матриці записують так: , де– число стрічок,– число стовпчиків. Так, наведені вище матриці мають відповідно такі розміри:.

Якщо число стрічок матриці дорівнює числу її стовпчиків, то матриця називається квадратною, (остання з наведених матриць є квадратною матрицею другого порядку).

Матриця, у якої всього один стовпчик або одна стрічка, називається вектором. Матриця, всі елементи якої дорівнюють нулю, називається нульовою. Квадратна матриця, всі елементи якої дорівнюють нулю (крім, можливо, елементів, що стоять на головній діагоналі), називається діагональною. Квадратна матриця, у якої всі елементи на головній діагоналі дорівнюють одиниці, а інші – нулю, називається одиничною матрицею і позначається (або).

Транспонування матриці А – це заміна її стрічок відповідними стовпчиками. Транспоновану матрицю до матриці А позначають . Маємо:.

Квадратна матриця А має визначник . При цьому.Основні дії з матрицями – це додавання матиць; множення матриці на число та множення двох матриць.

  1. Додаванням матриць. Матриці однакового розміру можна додавати. Для цього слід додати їх відповідні елементи. Наприклад:

.

  1. Множення матриці на число. Щоб помножити матрицю на число, потрібно всі її елементи помножити на це число. Наприклад:

.

  1. Множення двох матриць. Якщо число стовпчиків матриці А дорівнює числу стрічок матриці В, то матрицю А можна множити на матрицю В. Якщо матриця А розміру , а матриця В – розміру, то матрицярозміру, причому елементи матриці– обчислюються за формулою

де – відповідно елементи матриці А і матриці В.

Наприклад, маємо:

.

  1. Множення матриці на число. Щоб помножити матрицю на число, потрібно всі її елементи помножити на це число. Наприклад:

.

  1. Множення двох матриць. Якщо число стовпчиків матриці А дорівнює числу стрічок матриці В, то матрицю А можна множити на матрицю В. Якщо матриця А розміру , а матриця В – розміру, то матрицярозміру, причому елементи матриці– обчислюються за формулою

де – відповідно елементи матриці А і матриці В.

Наприклад, маємо:

.

.

Один з найвидатніших вчених-економістів Василь Васильович Леонтьєв (1906-1999) у 20-30 р. ХХ ст. першим почав вивчати структуру багатогалузевої економіки. Він запропонував модель міжгалузевого балансу (МГБ). Познайомимося з моделлю Леонтьєва.

У макроекономіці вивчається така задача щодо галузей економіки. Нехай- валовий об‘єм продукції-тої галузі ();- об‘єм кінцевого продукту-тої галузі, виготовленого дляневиробничого використання; - міжгалузеві поставки, тобто об‘єм продукції-тої галузі, що використовується-ою галуззю в процесі виробництва (.

Припустимо, що всі величини мають вартісне вираження.

Мають місце співвідношення балансу:

.

Леонтьєв В.В. показав, що останнє співвідношення можна подати у лінійній формі:

.

Введемо векторно - матричні позначення:

Отримуємо рівняння лінійного міжгалузевого балансу, або модель Леонтьєва:

Х = АХ+У.

Щоб використати цю модель для потреб планування, задають кінцевий продукт У і розв‘язують рівняння останнє (матриця А відома) відносно Х. Оскільки виконується співвідношення (Е-А)Х=У, то (у разі невиродженості матриці Е-А) маємо:

Х=(Е-А)-1У.

Матриця (Е-А)-1 називається матрицею повних витрат.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]