Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZFK_-_182 / Політекономія / Опорний конспект лекцій.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
937.47 Кб
Скачать

Розділ 3. Соціально – економічний устрій суспільства. Економічна система та закони її розвитку

Програмна анотація

Критерії історичних етапів економічного розвитку. Принципи формаційного та цивілізаційного підходу до періодизації суспільного розвитку. Сутність і структура суспільно-економічної формації. Сутність і основні структурні елементи економічної системи. Критерії класифікації продуктивних сил. Суспільний поділ праці. Етапи розвитку продуктивних сил. Структура економічних відносин . Власність, її зміст, форми і місце в економічній системі. Ознаки власності, що визначають її економічний зміст. Право власності. Форми власності.

Опорний конспект лекції Підходи до періодизації суспільного розвитку

  • Формаційний підхід. Суть його полягає в тому, що продуктивні сили суспільства у сукупності з виробничими відносинами становлять певний спосіб виробництва, а спосіб виробництва у поєднанні з політичною надбудовою суспільства формують суспільно-економічну формацію (див. рис. 3.1.).

Суспільно-економічна формація – історичний тип суспільства, в якому певному способу виробництва матеріальних благ відповідає властива йому надбудова, що реалізується в конкретних формах політики, ідеології, науки, права.

Політична

надбудова

Виробничі

відносини

Спосіб виробництва

Продуктивні

сили

(економічний базис

суспільства)

Рис. 3.1. Структура суспільно-економічної формації ( за К.Марксом)

Формаційний підхід передбачає, що розвиток людського суспільства відбувається як послідовна зміна суспільно-економічних формацій:

- первіснообщинна;

- рабовласницька;

- феодальна;

- капіталістична;

-комуністична.

Комуністична формація, на думку засновника даної теорії, є вищим щаблем історичної драбини, ідеалом, до якого прагне будь-яке суспільство.

Принципи формаційного підходу:

  • вирішальна роль у суспільному розвитку належить процесу виробництва;

  • рушійною силою розвитку є протиріччя між продуктивними силами й виробничими відносинами;

  • наявність класової боротьби.

  • Цивілізаційний підхід. Суть цивілізаційного підходу полягає в ідеї існування загальних закономірностей діяльності і розвитку людини як індивіда та як члена суспільства. Основою поділу суспільства згідно даного підходу є:

- людські потреби;

- діяльність людей;

- створені ними цінності.

Цивілізація – історично конкретний стан суспільства, який характеризується досягнутим рівнем продуктивних сил, особливою формою виробництва і відповідною духовною культурою.

Принципи цивілізаційного підходу:

  • допускається багатоваріантність періодизації в залежності від різних критеріальних ознак;

  • перехід до наступного щабля розвитку відбувається еволюційним шляхом завдяки якісному вдосконаленню продуктивних сил і людини як особистості;

  • відсутність класового підходу ;

  • пріоритетність людського чинника в розвитку цивілізації;

  • основним критерієм прогресивності суспільного устрою є повнота задоволення людських потреб і раціоналізація їх структури.