Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZFK_-_182 / Політекономія / Опорний конспект лекцій.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
937.47 Кб
Скачать

Різноманітність видів грошей

Розвиток товарообміну за посередництвом грошей характеризується зміною їх видів.

  • Товарні (продуктові) гроші характерні для початкових етапів розвитку товарно-грошових відносин. В якості грошей виступають певні економічні блага (продукти), вартість яких визначається витратами на їх виробництво (кава, чай, зерно, сіль, худоба, хутро тощо). Недоліки товарних грошей полягають у неможливості їх довільного поділу без втрати споживчих властивостей, громіздкість, а також неможливість тривалого зберігання.

  • Металеві гроші - це такі гроші, які виготовлені з певного металу. Найбільшого розповсюдження набула грошова система біметалізму, в якій роль грошей закріплена за двома металами - сріблом і золотом, та, згодом, грошова система золотого монометалізму, в якій роль загального еквівалента закріплена за золотом. Вартість металевих грошей визначається витратам виробництва на видобування металу, з якого зроблені ці гроші, та на карбування монет. Переваги металевих грошей: однорідність; легка подільність; здатність до тривалого зберігання; невелика вага.

  • Паперові гроші – знаки вартості, виготовлені з паперу, символи, що заміняють повноцінні золоті гроші в обігу. Паперові гроші не мають реальної вартості, тому обмін товарів на паперові гроші здійснюється на основі примусу з боку держави, яка визначає їх номінальну вартість - курс обігу.

  • Кредитні грошізнаки вартості в обігу, що являють по суті боргові зобов’язання боржників перед кредиторами, і функціонують на основі кредитної угоди між ними.

Види кредитних грошей:

- вексель - письмове боргове зобов’язання, строго встановленої законом форми, в якому вказані величина боргу, строки його сплати, а також право його власника вимагати від боржника сплати боргу при настанні зазначеного терміну;

  • банкнота - це вексель банку, за яким пред’явник може в будь який час одержати гроші, і яким банк замінює комерційний вексель;

- чек - це письмове розпорядження власника поточного рахунку в банку про виплату готівки або перерахування з його рахунка на інший певної суми грошей;

  • кредитна картка – це іменний платіжно - розрахунковий документ, який засвідчує особу власника рахунка в банку і надає йому право на придбання товарів і послуг у кредит без оплати готівкою.

  • Електронні гроші є різновидом депозитних грошей, які існують у вигляді електронного запису в пам’яті банківського комп’ютера. Вони не мають грошового втілення, а функціонують як банківський переказ грошових засобів лише в комп’ютерній мережі. На сучасному електронні гроші вже частково замінили паперові гроші, чеки та інші грошові документи при безготівкових розрахунках.

Закони грошового обігу

Грошовий обіг – це процес руху грошей в готівковій та безготівковій формах, що обслуговує реалізацію суспільного продукту. Обіг грошей, що здійснюється на основі притаманних йому законів, визначає кількість грошей, необхідних для обігу, враховуючи стійкий причинно-наслідковий зв’язок між кількістю грошей, товарною масою, рівнем цін та швидкістю обертання грошей.

Існує декілька варіантів визначення кількості грошей, необхідних для обігу.

  1. Згідно класичної кількісної теорії:

М= СЦ – К + ПЛ – ВП ,

Ш

де М – маса грошей, необхідних для обігу;

СЦ – сума товарних цін;

К – сума цін товарів, проданих у кредит;

ПЛ – сума платежів за борговими зобов’язаннями минулих періодів строк оплати по яким настав;

ВП – сума взаємопогашених безготівкових платежів;

Ш – кількість оборотів однойменних грошових одиниць за рік.

  1. Згідно неокласичної теорії збалансованості грошової і товарної маси, запропонованої американським економістом І. Фішером:

P ·Q

М = ------------------ ,

V

де М – маса грошей в обігу;

P - середній рівень цін в країні;

Q –обсяг виробництва економічних благ за рік;

V – середня швидкість обертання грошей протягом року.

  1. Згідно кейнсіанської теорії потреба в грошах не обмежується лише товарними угодами, а враховує і попит на гроші, зумовлений заощадженнями готівкових грошей.

P ·Q

М = -------------- · L(r) ,

V

де L – попит на гроші для здійснення заощаджень;

r – реальна ставка процента.

Усі вищенаведені формули визначають потребу в грошовій масі.

Грошова маса - це сукупність усіх грошових засобів у готівковій і безготівкових формулах, які забезпечують реалізацію товарів і послуг та всі нетоварні платежі в країні.

Структура грошової маси:

  • готівкові гроші (розмінні білонні монети, банкноти та казначейські білети) ;

  • безготівкові гроші (чекові внески, депозитні сертифікати, державні цінні папери та ін.).

Структура грошової маси відображає структуру і рівень розвитку економіки країни, що характеризується зростанням питомої частки грошових засобів, які обертаються через банківську систему.

Залежно від рівня ліквідності грошові засоби поділяються на грошові агрегати:

М0 = готівка: монети і банкноти, що перебувають в обігу поза банками;

М1 = М0+ поточні рахунки та інші безстрокові чекові депозити в комерційних банках;

М2 = М1+ заощаджувальні й невеликі строкові депозити в комерційних банках;

М3 = М2 + внески у спеціалізованих установах і великі строкові депозити в комерційних банках;

L = М3 + облігації, скарбниці векселі та інші кредитні інструменти.