Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZFK_-_182 / Політекономія / Опорний конспект лекцій.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
937.47 Кб
Скачать

Особливості сучасного етапу розвитку мев:

- Розвиток спеціалізації і кооперування наукомісткої продукції, прогресивних технологій.

- Поглиблення спеціалізації у сфері науково-технічних знань та інформації.

- Загострення конкуренції на міжнародних ринках.

- Інтернаціоналізація економіки – тобто формування розвиток та поглиблення економічних взаємозв’язків між країнами завдяки відкритості національних економік.

Розділ 17. Економічні аспекти глобальних проблем та їх вплив на економічний розвиток України

Програмна анотація

Сутність та етапи розвитку економічної глобалізації. Основні форми глобалізації. Причини виникнення і суть глобальних проблем. Основні глобальні проблеми сучасності. Класифікація глобальних проблем. Міжнародне співробітництво в розв’язанні глобальних проблем та розвитку світового господарства. Міжнародна економічна інтеграція. Проблеми участі України у міжнародному поділі праці.

Опорний конспект лекції

Глобалізація (від франц. global – всесвітній, такий, що охоплює всю земну кулю) це стан розвитку світового господарства, що пов’язаний з поглибленням інтернаціоналізації світової економіки, зростанням взаємозалежності національних господарств, характеризується перетворенням світового господарства в єдиний ринок товарів, послуг, капіталу, робочої сили, інформації.

Глобалізація (трактування МВФ) «...в її економічному контексті означає зростання інтегрованості економік країн світу, особливо по лінії торгівлі та фінансових потоків. Це поняття також охоплює рух робочої сили та знань (технологій) через національні кордони».

Форми прояву глобалізації:

  • Економічні: поглиблення взаємозв’язків в економіці на основі: поглиблення міжнародного поділу праці; зростання мобільності робочої сили, капіталу, товарів; вдосконалення міжнародних валютно-фінансових відносин; зростання конкуренції; розвиток транснаціоналізації світової економіки; уніфікація функціонування національних господарств; домінуючою тенденцією в зовнішньоекономічній діяльності окремої країни є орієнтація на свій та сусідні регіони світу – регіоналізація; посилення впливу зовнішніх чинників на розвиток економік країн.

  • Мікроекономічні: зміна концепції функціонування фірми: від максимізації прибутку до максимізації ринку; посилення конкуренції між фірмами різних країн на зовнішньому та внутрішньому ринках; основним суб’єктом господарювання в глобалізованому світі є ТНК

  • Політичні: ліквідація основних ідеологічних розбіжностей після розпаду СРСР; лібералізація економічної політики бувших адміністративно-командних економік; сприяння розвитку відсталих регіонів світу; зростання відкритості національних економік і їх інтеграція у світову господарську систему; взаємоузгодження макроекономічної і валютно-фінансової політики урядів; здійснення координуючого впливу на національну політику міжнародних організацій.

  • Технологічні: розвиток інформаційної інфраструктури та телекомунікаційних технологій; розвиток міжнародних транспортних коридорів; міжнародний трансфер технологій.

Наслідки глобалізації:

  • позитивні: зростання ефективності бізнесу; доступ до світових ресурсів капіталу, сучасних технологій, дешевого імпорту; поширення науково-технічних досягнень; зростання місткості експортних ринків; удосконалення механізму розподілу ресурсів (капіталу, робочої сили тощо) і підвищення ефективності їх використання; ефективне інвестування вільних грошових ресурсів; підвищення темпів зростання економіки; посилення міжнародної координації; зменшення загрози політичних протистоянь, збройних конфліктів та воєн; об’єднання зусиль людства у вирішенні глобальних проблем.

  • негативні: жорстка конкуренція на світових ринках; посилення нерівномірності розвитку країн чи окремих регіонів; неврівноваженість розвитку національних господарств; консервація технологічної відсталості неконкурентоспроможних країн; наявність імпортованої інфляції, економічних та фінансових криз, їх непрогнозованість і неможливість уникнення; формування міжнародних злочинних угруповань; втрата національної самобутності.

Глобалізація суспільного життя характеризується спільним підходом до вирішення глобальних проблем людства.

Глобальні проблеми – тобто такі, що виникли в процесі розвитку сучасної цивілізації і мають загальнопланетарний характер як за масштабами та значенням, так за способами вирішення, потребують спільних зусиль держав і міжнародних організацій у їх вирішенні.