Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы ответы.docx
Скачиваний:
88
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
490.02 Кб
Скачать

Художня творчість і образотворча грамота.

Підлітки вже більше знайомі з мистецтвом майстрів. Вони відчувають світ і себе в ньому інакше, ніж малюки. Наслідують дорослих і хочуть малювати як дорослі. Для них більш привабливі літературні сюжети, їм хочеться вміти зобразити світлотінь, об'ємні предмети, простір недосяжний, як деякі їхні мрії. Нові настрої вимагають іншої кольорової гами.

Завдання вчителя відкрити учням 5-7 класів необхідні знання, про форму предметів, пропорції людини і способах її зображення, допомогти скласти більш складний, подібний до натури або динамічний колорит, передавати освітлення.

Детальне знайомство з образотворчою грамотністю допоможе школярам більш усвідомлено і впевнено передавати свої ідеї, почуття, враження, підготує їх до професійного освоєння якогось художнього ремесла.

Потрібно подбати, щоб художня грамотність, як будь-яка інша, не затулила від учнів головної мети мистецтва — образної передачі емоційно забарвленого позитивного змісту в естетично цінній формі.

Тут від вчителя вимагається особлива чуйність і такт, щоб визначити міру «академізму» в роботах дітей. Можливо їх ідеї, враження і переживання вимагають для свого втілення особливих виразних засобів.

  1. Поняття «уява і фантазія». Роль уяви та фантазії в життєдіяльності дитини.

Уява та фантазія пов'язані зі здатністю людини побачити внутрішнім зором предмети та явища, так ясно, щоб можна було їх зобразити.

Якщо ми уявляємо собі що-небудь вже нами бачене — це уява по пам'яті. Уявити в розумі, «побачити» когось або щось, можна навіть за словесним описом.

Ця надзвичайна можливість дозволяє художнику робити ілюстрації до літературних творів, зображувати людей яких він ніколи не бачив і події, учасником яких він не був. Такі уявлення частково опираються на минулий досвід, але багато в чому доповнюються фантазією. Вона дозволяє створювати вигадані образи або знаходити безліч варіантів вже існуючих.

У житті дитини уявлення і фантазія відіграють дуже важливу роль. З їх допомогою вона розширює і збагачує свій емоційний і зоровий досвід, розвиває розумові та творчі здібності.

  1. Шляхи вирішення проблеми «Об’єм і простір» у творчості дітей.

Маленькі діти ще не намагаються передавати об'єм предметів. Їм досить контуру і зафарбованої плями. Простір вони вирішують, розташовуючи зображення ярусами. Предмети в їх малюнках, як правило, не перекривають один одного.

Підлітки пробують малювати вулиці і будинки в перспективі. Вони добре відчувають і хочуть передавати об'єм предметів.

Завдання вчителя познайомити їх з простими правилами лінійної та світло-повітряної перспективи. Відпрацювати вміння передавати простір в спеціальних вправах і закріпити ці вміння в образотворчій діяльності.

Підхоплюючи інтерес школярів до передачі об’єму та освітлення вчитель знайомить їх з основними поняттями:

  • власні та падаючі тіні;

  • освітлена сторона, відблиск;

  • півтінь та рефлекс.

Показує, як за допомогою падаючої тіні можна передати простір, демонструє особливості зображення тіні на горизонтальній, вертикальній і ламаній, або прогнутій поверхні. Звертає увагу на розподіл світла по поверхні циліндра, кулі і прямокутника. Слід закріпити ці знання серією вправ, а потім застосувати їх в авторських композиціях.

Особливого вивчення потребують можливості передачі об'єму і простору за допомогою кольору, а також різні випадки загороджування предметів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]