Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы ответы.docx
Скачиваний:
88
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
490.02 Кб
Скачать

17. «Сприйняття» як вид навчальної художньо-пізнавальної діяльності школярів на уроках естетичного циклу.

У процесі цілеспрямованого спостереження, уважного споглядання на витвір мистецтва, формуються навички сприйняття та оцінки художнього образу. Діти починають розуміти прихований зміст (підтекст) твору, відчувати емоційний настрій і усвідомлювати за допомогою яких, композиційних засобів досягнута виразність художнього образу.

Педагогічно організований процес «сприйняття» школярами мистецтва вирішує три основних завдання:

  1. Формування знань і уявлень про мистецтво, історію його розвитку, про видатних майстрів, специфіці їхньої творчості. Знайомство з видами і жанрами образотворчого мистецтва. Засвоєння спеціальної термінології.

  2. У процесі спостереження, милування, порівняння, аналізу, синтезу, узагальнення і використання отриманого досвіду для сприйняття інших об'єктів мистецтва, приходить розуміння ролі виразливих засобів, у створенні стану, настрою і характеру художнього образу.

  3. Розвиток вміння висловлювати своє ставлення, емоції і переживання з приводу сприйманого художнього твору. Особистісне ставлення дитини може бути виражене в різних формах (усно, письмово, графічно або мальовничо).

18. Профорієнтаційна робота вчителя на заняттях естетичного циклу.

Трудове виховання школярів включає і ознайомлення їх з художніми професіями. Це доречно робити при вивченні властивостей різних матеріалів і можливостей створення з них художніх виробів. Наприклад, коли діти ліплять з пластиліну, глини, пластики або тіста, їм можна розповісти про: гончарну справу, скульпторів, керамістів, дизайнерів, кулінарію та навіть про протезистів в стоматології. Всі ці професії вимагають уміння створювати об'ємні естетично досконалі форми з пластичних матеріалів. Первинні навички в цьому мистецтві можна отримати в школі.

Важливо підкреслити принципові відмінності цих професій.

Працюючи з текстильними матеріалами: нитками, шкурами, тканиною, трикотажем та ін., можна виділити професії: прядильника (пряха), ткачиха, в'язальниця, вишивальниця, дизайнер-модельєр та ін.

Покажемо дітям різноманітність текстильних технік: прядіння ниток, фарбування пряжі, ручне та машинне ткацтво та в'язання, різні види плетіння, декорування тканин, моделювання одягу, валяння повстяних виробів, конструювання м'яких іграшок та багато іншого.

Згадаймо професії, пов'язані з виготовленням та використанням кольорового скла, художньою обробки деревини, металу, паперу, природних і нетрадиційних матеріалів.

Виділимо спеціальні терміни, що вживаються в кожній професії. Необхідно підказати школярам, де цьому можна навчитися (гуртки, студії, різні відділення художніх училищ, інститутів, університетів та академій або у практикуючого майстра).

Знайомству з професіями допоможе відвідування художніх виробництв, майстерні художника, народного майстра або навчального закладу, де готують художників різного профілю. З результатами творчості художників можна ознайомитися на художніх виставках і в репродукціях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]