Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы ответы.docx
Скачиваний:
88
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
490.02 Кб
Скачать

19. Формування і розвиток почуття кольору у школярів на заняттях образотворчого мистецтва та дпі.

Колірні враження, кольорові художні матеріали, емоційний вплив колірних поєднань і асоціації, які з ними пов'язані, є сильними збудниками до створення художнього образу.

Завдання педагога розширити і збагатити колірну палітру кожної дитини. Для цього вчитель чередує теми, що вимагають різної кольорової гами. Він привчає дітей порівнювати композиційні форми (кольорові плями) не тільки за формою і розміром, але і за:

  • колірним тоном;

  • світлотою;

  • насиченістю (яскравістю);

  • тепло-холодністю.

Розвиваючи почуття міри, вчитель звертає увагу учнів на ступінь прояву колірних контрастів, знайомить з основами кольорознавства і демонструє широкий діапазон змішування фарб.

  1. Сутність малювання з натури, по пам'яті і за уявою.

Кожен з цих видів малювання має свою специфіку, вирішує певні завдання і вимагає особливої організації.

Молодші діти малюють, в основному, по пам'яті і за уявою. Їхні знання про зображення предметів базуються, здебільшого, на безпосередніх спостереженнях і спонтанному запам'ятовуванні. Великий вплив на формування дитячих уявлень про світ надають ілюстрації в дитячій літературі.

Поступово школярі привчаються цілеспрямовано вивчати натуру. Їхні малюнки збагачуються деталями, більш складними колірними відносинами.

Малюючи з натури під керівництвом вчителя, підлітки вчаться:

  • визначати розміри;

  • порівнювати пропорції;

  • виявляти характер і пластику предметів;

  • розташовувати їх на площині;

  • передавати перспективу.

Виконуючи начерки та етюди з натури, школярі привчаються:

  • відбирати головне;

  • передавати рух;

  • працювати з різними матеріалами;

  • відпрацьовувати техніку малюнка і живопису.

Малювання «по пам'яті» можна організувати на уроках образотворчого мистецтва або проводити, як завершальний етап після проведення екскурсій, прогулянок, відвідування театру та ін.

Під час екскурсії або прогулянки вчитель акцентує увагу учнів на стані природи, особливості архітектури, характері і пропорціях тварин (у зоопарку), на важливих і значущих деталях. Потім вони виконують малюнки по пам'яті в класі або вдома. Для розвитку зорової й емоційної пам'яті дітям важливо не тільки уважно вивчати натуру, а й вчитися утримувати в пам'яті побачене. Для цього вони виконують спеціальні вправи.

Школярі кілька хвилин розглядають постановку (натюрморт), потім його закривають і вони малюють те, що запам'ятали. Спочатку можна кілька разів відкривати і закривати постановку, щоб учні могли порівняти свій малюнок з натурою.

Поступово їм вдається виділити і запам'ятати все більше характеристик і малюнок виходить більш повний і завершений.

З накопиченням досвіду школярі малюють по пам'яті, розглядаючи натуру тільки один раз, але більш тривало. Такі вправи розвивають у дітей цілісне бачення.

Створюючи ілюстрації до казок, віршів і розповідей, або зображаючи асоціації, що виникають при прослуховуванні музичних творів, учні малюють за уявою, спираючись на досвід і фантазію.

У малюнках «за уявою» найбільш відкривається сприйняття школярами навколишнього світу, проявляються ціннісні орієнтації і переваги, зокрема, − естетичний смак.

Вчителю слід активно використовувати розвиваючі можливості всіх трьох видів малювання: з натури, по пам'яті і за уявою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]