Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы ответы.docx
Скачиваний:
88
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
490.02 Кб
Скачать

11. Шляхи активізації проектно-художньої діяльності

В процесі навчання широко використовуються наступні форми і методи стимуляції творчого розвитку особи школяра:

  • проблемний виклад теоретичного матеріалу;

  • широке застосування евристичних методів і заснованих на їх принципах стратегій і тактик, пошуку нових рішень;

  • системи регулярного творчого тренінгу, що включає цілий ряд спеціальних прийомів та методів;

  • творчі ігри.

Завданням кожного віку школярів відповідають певні форми контролю та заохочення. В процесі проектно-художньої діяльності учнів початкових класів частіше змінюємо види завдань, обираємо різні матеріали та техніки. Звертаємо увагу на позитивні якості виконаних робіт. У середніх класах робимо акцент на точному виконанні всіх параметрів завдання. Відмічаємо творчі якості кожного учня.

У старших класах доцільно вводити:

  • обговорення, аналіз, опонування і захист кожного завдання;

  • контрольні і домашні роботи;

  • виконання групового проекту;

  • конкурси та олімпіади на кращий проект, твір;

  • виставки кращих робіт.

12. Умови формування та розвитку творчих здібностей учнів в ході проектно-художньої діяльності на заняттях образотворчого мистецтва, ДПМ та дизайну ми представили у вигляді (таб. №1), де показано , що за наявності певних завдатків творчі здібності виявляються в процесі активної життєдіяльності і під впливом цілеспрямованого навчання, виховання і самотворення особистості.

УМОВИ РОЗВИТКУ

Стосовно учбової проектно-художньої діяльності ми умовно виділяємо п’ять рівнів розвитку творчих здібностей:

  • (0) рівень — «репродуктивний» (що передує);

  • (1) рівень ― «дослідницький» (початковий);

  • (2) рівень — «комбінаторний» (середній);

  • (3) рівень ― «перетворюючий» (достатній);

  • (4) рівень — «винахідницький» (високий).

Вищі рівні розвитку до творчості не виключають передуючі, та базуючись на них, включають їх як необхідні складові елементи.

Під «репродуктивним» рівнем розвитку здібностей ми маємо на увазі самий початковий етап прояву самостійності — передування творчості. Він припускає уміння відтворювати завданий об’єкт, якісне його виконання, точне дотримання вказаних параметрів, способів дії і тому подібне. Для досягнення цього рівня розвитку здібностей учням пропонуються завдання «за зразком».

Кажучи про «дослідницький» характер діяльності, що знаменує початковий рівень розвитку творчих здібностей, ми маємо на увазі володіння прийомами самостійного аналізу, синтезу і узагальнення спостережуваних явищ, визначення їх суті, виявлення причинно-наслідкових зв’язків і тому подібне. В дослідницьку діяльність школярів ми включаємо уміння організувати досліди для виявлення різних властивостей матеріалів, можливостей конструкцій, особливостей сприйняття форми, кольору і ін.

«Комбінаторний » рівень розвитку творчих здібностей в проектно-художньої діяльності зв’язаний з розумінням закономірностей побудови геометричних форм, і можливостей створення площинних, і об’ємних модульних елементів, і побудова з них модульних структур (орнаментальних композицій, багатоцільових збірно-розбірних конструкцій, що трансформуються і легко складаються). Цей рівень розвитку творчих здібностей характеризується високою продуктивністю і якістю селекції (відбору необхідних елементів, раціональних і виразних комбінацій з них).

Достатній, або «перетворюючий» рівень розвитку творчих здібностей передбачає вільне володіння різними способами перетворення і трансформації окремих форм або об’єктів, з метою їх адаптації до конкретної композиційної ситуації, або вдосконалення різних параметрів виробу (завдання «по умові»). Цей рівень здібностей виявляється в зростаючому критичному відношенні учня до навколишньої дійсності, в схильності до раціоналізаторської і перетворюючої діяльності.

Високий («винахідницький») рівень припускає самостійну постановку і пошук вирішення проблем. Він характеризується неординарністю, альтернативністю і високою продуктивністю мислення, широтою перенесення знань і умінь, з одного виду діяльності на другий (завдання «по власному задуму»).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]