Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Учет ВЭД

.pdf
Скачиваний:
29
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
1.59 Mб
Скачать

123

Уразі ж виплати дивідендів іноземній фізичній особі, замість положень Закону про прибуток слід застосовувати положення Закону про ПДФО, оскільки нерезидент - фізична особа, одержуючи доходи з джерелом їх походження з території України, відповідно до п.2.1 ст.2 Закону про ПДФО, є платником податку з доходів фізичних осіб. До таких доходів, згідно п.1.3 ст.1 і пп.3.2.3 ст.3 Закону про ПДФО, відносяться і дивіденди.

При цьому підприємство - емітент корпоративних прав, що виплачує дохід засновникові-нерезиденту у вигляді дивідендів, є його податковим агентом, тому здійснює нарахування і утримання податку з доходу фізичних осіб по ставці 15% і за рахунок суми таких нарахованих дивідендів.

Увипадку якщо дивіденди нараховуються, але не виплачуються, то податок, що підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, підлягає сплаті (перерахуванню) до бюджету в терміни, встановлені законом для місячного податкового періоду (відповідно до пп.8.1.2 ст.8 Закону про ПДФО).

Резидент, що здійснює нарахування (сплату) дивідендів фізичним особам, в терміни, передбачені для місячного податкового періоду, представляє в податковий орган спеціальний звіт - Податковий розрахунок резидента, що виплачує дивіденди платникам податку з доходів фізичних осіб, затверджений наказом ДПАУ від 04.12.2003 р. № 586.

Крім того, у встановлених законодавством для квартальної звітності терміни емітент представляє в податковий орган Розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ), в якому відображає за кодом 12 суми нарахованих (виплачених) дивідендів і утриманого податку і за кодом 34 суми звільнених від оподаткування дивідендів на підставі пп.4.3.17 ст.4 Закону про ПДФО, а саме дивідендів у вигляді акцій, нарахування яких не змінює пропорцій (часткою) участі акціонерів (учасників).

На підставі ст.21 Закону про ПДФО при виплаті дивідендів фізичні особи також можуть застосовувати норми міжнародних договорів, якщо вони встановлюють вигідніші для нерезидента умови оподаткування дивідендів. За наявності довідки резиденції фізичної особи податковий агент при утриманні податку може застосувати ставку податку на дивіденди, визначену міжнародним договором. В цьому випадку, на відміну від юридичних осіб - нерезидентів, законодавством не передбачено представлення емітентом в податковий орган окремої звітності. Тому емітент представляє Податковий розрахунок резидента, що виплачує дивіденди платникам податку з доходів фізичних осіб (з вказівкою ставки згідно з міжнародною угодою), форму № 1ДФ і довідку резиденції одержувача дивідендів.

Існує декілька правових механізмів виплати дивідендів, завдяки яким іноземний інвестор може отримати свої дивіденди прямо у себе в країні резиденції:

1. Перерахування дивідендів з поточного рахунку підприємства в іноземній валюті на рахунок інвестора за кордоном або на інвестиційний рахунок в іноземній валюті.

124

2. Покупка підприємством або інвестором іноземної валюти за рахунок коштів в національній валюті, що знаходяться на їх рахунках; перерахування купленої валюти на рахунок інвестора в закордонному банку

У таблиці 8.2 наведені бухгалтерські записи операцій розподілу і сплати дивідендів

Таблиця 8.2. - Бухгалтерський облік операцій розподілу і сплати дивідендів

 

Зміст операції

 

 

 

ДЕБЕТ

 

КРЕДИТ

Відбито

використання

частини

441

443

прибутку на сплату дивідендів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відбито нарахування дивідендів

 

443

6711

 

 

 

 

 

 

 

443

6712

Утриманий

 

податок

на

дивіденди

6711

641

нерезидента (ставка - 15%)

 

 

 

6712

641

Перерахований

до бюджету податок

641

311

на дивіденди нерезидента

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перераховані

 

грошові

кошти

на

333

311

покупку доларів США

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сплачений збір в ПФ

 

 

 

651

311

Відображена

 

вартість

комісійних

92

 

311

послуг банку

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зарахована

 

іноземна

валюта

на

312

333

валютний рахунок

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відбита сумова

різниця по купленій

949

333

інвалюті

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відбита

курсова

різниця

по

974

6712

заборгованості в іноземній валюті при

793

974

виплаті дивідендів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перераховані

дивіденди

на користь

6712

312

нерезидента

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Утриманий

 

податок

на

дивіденди

6711

641

резидента (ставка - 15%)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перерахований податок на дивіденди

641

311

резидента

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зменшена сума нарахованого податку

 

 

981

 

 

 

 

641

 

 

на прибуток на суму податку на дивіденди

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

учасника - резидента

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виплачені емітентом суми дивідендів повинні бути відбиті в рядку 350 "Виплачених дивідендів" Звіту про рух грошових коштів (П(С) БУ 4). Крім того, суми виплачених дивідендів указуються в рядку 140 "Виплат власникам (дивіденди)" Звіту про власний капітал (П(С) БУ 5) згідно джерелам виплати дивідендів.

125

Проте якщо рішення про виплату дивідендів було ухвалене після складання звітності, то інформацію про нараховані і виплачені дивіденди повинно бути розкрито в примітках до фінансової звітності (П(С) БУ 6). Спеціальна звітність спільного підприємства по інвестиціях – це Звіт про іноземні інвестиції до України (форма № 10 - ЗЕЗ) і Звіт про інвестиції з України в економіку країн світу (форма № 13 - ЗЕЗ).

Звіт про іноземні інвестиції до України (форма № 10 - ЗЕЗ) складається юридичними особами-резидентами, незалежно від відомчої підлеглості і форм власності, які перед звітним періодом і в звітному періоді отримали інвестиції від зарубіжних партнерів-нерезидентів. Звіт складається щокварталу окремо по кожній країні і по видах валют.

8.3. Облік операцій повернення іноземних інвестицій

Відповідно до частини другої ст.148 ЦКУ учасник, що виходить з ТОВ, має право «отримати вартість частини майна, пропорційну його частці в статутному капіталі суспільства». При цьому згідно домовленості між учасником і суспільством виплата вартості частини майна товариства може бути замінена передачею майна у натуральному вигляді. У разі припинення інвестиційної діяльності «інвестор має право на повернення не пізніше за шість місяців від дня припинення цієї діяльності своїх інвестицій в натуральній формі або у валюті інвестування в сумі фактичного внеску (з урахуванням можливого зменшення статутного фонду) без сплати мита, а також доходів по цих інвестиціях в грошовій або товарній формі за реальною ринковою вартістю на момент припинення інвестиційної діяльності». Отже, повернення іноземної інвестиції і доходів по ній повинне бути здійснене не пізніше за шість місяців, а форма повернення може бути як грошовою, так і майновою.

Для визначення вартості майна ТОВ, що належить учасникові, що виходить, слід керуватися ст.190 ЦКУ. Вартість майна ТОВ, виходячи з якої розраховується частка учасника, що виходить, визначається на рівні активів підприємства за вирахуванням його зобов'язань. Іншими словами, для цього визначається вартість чистих активів або величина власного капіталу ТОВ.

А значить, тільки у разі перевищення розміру власного капіталу ТОВ над статутним інвестор, що виходить, має можливість не тільки повернути свої інвестиції, але і отримати дохід. Тому-то для правильного визначення розміру виплати необхідно скласти баланс на дату припинення іноземним інвестором своєї інвестиційної діяльності. І якщо ТОВ, до якого іноземний інвестор вніс свої інвестиції, виявиться збитковим, то цілком можливо, що повернене такому інвесторові буде менше, ніж він вклав.

Документальне оформлення виходу учасника з ТОВ. Відповідно до частини першої ст.148 ЦКУ за власним бажанням учасник може вийти з суспільства, повідомивши його про це не пізніше, ніж за три місяці до виходу, якщо інший термін не встановлений статутом. Повідомлення про вихід з ТОВ учасник - фізична особа оформляє у вигляді нотаріальної

126

засвідченої заяви. Далі даний документ передається на розгляд решті учасників. На зборах учасників розглядається заява учасника про вихід з ТОВ. Збори учасників вирішують, в якому вигляді - грошовими коштами або майном (якщо майном, то яким саме) - будуть здійснені розрахунки з учасником, що виходить, а також в який терміни. На зборах приймається і рішення про внесення змін до засновницьких документів. Вирішення зборів оформляється протоколом.

Далі товариству необхідно внести зміни до засновницьких документів про склад учасників, розміри їх часток і загальний розмір статутного капіталу. Відповідно до ст.7 Закону про господарські суспільства суспільство зобов'язане в п'ятиденний термін після ухвалення відповідного рішення зборами учасників повідомити орган державної реєстрації про зміни в засновницьких документах. Дата державної реєстрації змін в статут і буде датою виходу учасника з ТОВ, а також датою припинення ним інвестиційній діяльності. З цієї дати протягом шести місяців іноземний інвестор має право на повернення своїх інвестицій і отримання доходу, якщо такий є.

Порядок повернення іноземної інвестиції і доходів, отриманих іноземним інвестором від інвестиційної діяльності в Україні, приведений в розділі 3 Положення № 280.

Повернення прямої іноземної інвестиції і доходів, отриманих іноземним інвестором від інвестиційної діяльності в Україні, проводиться резидентом без індивідуальної ліцензії НБУ:

з поточного рахунку в іноземній валюті на рахунок інвестора в зарубіжному банку, якщо іноземна інвестиція поступала безпосередньо на поточний рахунок резидента;

з поточного рахунку в іноземній валюті на інвестиційний рахунок іноземного інвестора в уповноваженому банку, якщо іноземна інвестиція поступала на інвестиційний рахунок.

Перерахування грошових коштів буде проведено уповноваженим банком тільки при наданні засвідченій в установленому порядку копії довідки податкового органу про сплачений іноземним інвестором в Україні податку на прибуток (дохід) або легалізованої довідки (її нотаріально засвідченій копії), підтверджуючої, що нерезидент є резидентом країни, з якою поміщений міжнародний договір про уникнення подвійного оподаткування доходів.

Пакет документів необхідно представити в банк, як для покупки іноземної валюти, так і для її перерахування як повернення інвестиційних коштів. Перелік цих документів визначений п.2, розділу III Правил № 281:

заяви на покупку і/або переказ валюти;

копії інформаційного повідомлення про внесення іноземної інвестиції

звідміткою органу, що здійснює державну реєстрацію іноземних інвестицій про повне або часткове вилучення інвестиції, а при нездійсненні такої реєстрації - письмового підтвердження іноземним інвестором відсутності державної реєстрації даної інвестиції (лист НБУ від 05.10.2005 р. № 13- 124/4696-9871);

127

виписки уповноваженого банку про фактичне надходження іноземної валюти до України;

копії засновницьких документів підприємства - об'єкту іноземного інвестування, що отримало внесок від іноземного інвестора;

копії декларації з податку на прибуток підприємства, що підтверджує отримання прибутку підприємством з іноземними інвестиціями.

При поверненні майнової іноземної інвестиції в грошовій формі слід керуватися п.2 розділу III Правил № 281 і в банк додатково представити:

документ, підтверджуючий фактичне внесення майнової інвестиції до України (вантажну митну декларацію);

оригінал або засвідчену в установленому порядку копію звіту про оцінку майна (акту оцінки майна), складеного сертифікованим експертом - оцінювачем на момент внесення майнової інвестиції;

копію сертифікату суб'єкта оцінної діяльності, виданого Фондом держмайна України, підтверджуючого право суб'єкта на здійснення оцінки майна.

Об'єм іноземної валюти, яка купується, обмінюється і перераховується уповноваженим банком по інвестиційних операціях, не може перевищувати суму фактично внесеної іноземної інвестиції, а також отриманих іноземним інвестором доходів від інвестиційної діяльності, які підтверджені вище переліченими документами. Повернення інвестицій також не здійснюється за рахунок кредитних засобів.

При виході учасника з ТОВ емітент, по суті, здійснює:

ліквідацію корпоративних прав, що спричиняє за собою зменшення розміру статутного капіталу. Дана операція взагалі не відбивається в податковому обліку, оскільки частка в статутному капіталі на етапі ліквідації корпоративних прав - не товар. Ніякого продажу (постачання) товару, під час якого може здійснюватися перехід права власності, не відбувається (п.1.6 ст.1, п.1.31 ст.1 Закону про прибуток, п.1.4 ст.1 Закону про ПДВ). Спеціальні правила обліку цінних паперів (п.7.6 ст.7 Закону про прибуток) на операції по погашенню корпоративних прав, емітованих платником податку, теж не розповсюджуються;

виплату учасникові частки в статутному капіталі, що належить йому,

ідоходу, «напрацьованого» на інвестицію.

Тому, з погляду податкового обліку, повернення іноземному інвесторові іноземної інвестиції грошовими коштами не спричиняє ніяких податкових наслідків.

Виплата, здійснювана в натуральному вигляді (майном), вважається продажем майна і підлягає оподаткуванню залежно від виду переданого активу. Відповідно до п.1.6 ст.6 Закону про прибуток товарами є будь-які матеріальні і нематеріальні активи, а передача права власності на товари від суспільства до учасника є їх продажем (постачанням) (п.1.31 ст.1 Закону про прибуток, п.1.4 ст.1 Закону про ПДВ).

При здійсненні виплат учасникові в майновій формі для визначення суми, що включається до складу валового доходу, необхідно пам'ятати про

128

рівень звичайних цін. У випадку, що розглядається нами, мало того, що на підставі п.1.19 ст.1 Закону про прибуток продаж товару не за грошові кошти підпадає під визначення бартерних операцій, так учасник, що ще і виходить, не є платником податку на прибуток на загальних підставах.

Повернення іноземної інвестиції і доходів на інвестицію, здійснену фізичною особою, обкладається ПДФО. Відповідно до пп.9.11.1 ст.9 Закону про ПДФО сума перевищення що належить інвесторові виплати над первинним внеском є доходом і до 01.01.2007 р. підлягає оподаткуванню по ставці 26%, а з вказаної дати — 30% (п.7.3 ст.7 Закону про ПДФО). Повернення інвестиції в майновій формі обумовлює необхідність застосування вимог п.3.4 ст.3 Закону про ПДФО.

Згідно п.21.1 ст.21 Закону про ПДФО якщо між Україною і країною нерезидента діє міжнародний договір про уникнення подвійного оподаткування, то в цьому випадку може застосовуватися порядок оподаткування доходів нерезидента, встановлений міжнародним договором.

Віддзеркалення в бухгалтерському обліку і фінансовій звітності операції по виходу учасника з ТОВ регулюється ПБУ-13 і відноситься до операції з інструментами власного капіталу (п.4, п.8, п.28 вказаного стандарту).

При виході учасника інструмент власного капіталу (частка в статутному капіталі) анулюється. При цьому:

на долю учасника в статутному капіталі зменшується статутний

капітал;

на суму перевищення розміру що належить учасникові виплати над часткою статутного капіталу зменшується додатковий вкладений капітал, а при його недостатності - нерозподілений прибуток (збиток).

У таблиці 8.3 наведені бухгалтерські записи операцій повернення іноземної інвестиції фізичній особі - нерезиденту

Таблиця 8.3. - Бухгалтерський облік повернення іноземної інвестиції фізичній особі - нерезиденту

 

Зміст господарської операції

 

Бухгалтерський

 

 

 

облік

 

 

дебет

 

кредит

1

Відбито зменшення статутного капіталу з

40

 

672

 

віддзеркаленням заборгованості перед

 

 

 

 

учасником

 

 

 

2

Повернена частина інвестиції в грошовій

672

 

312

 

формі

 

 

 

3

Відбита курсова різниця

974

 

672

4

Відвантажені товари за звичайною ціною

362

 

701

5

Списана собівартість товарів

902

 

28

6

Відбита курсова різниця

974

 

672

7

Відвантажений об'єкт основних засобів за

362

 

742

 

звичайною ціною

 

 

 

129

8

Відбита курсова різниця

672

744

9

Списана первинна вартість об'єкту ОС:

 

 

 

на суму залишкової вартості

972

10

 

на суму зносу

13

10

10

Відбитий залік заборгованостей

672

362

Господарські одиниці за межами України - це дочірнє, сумісне, асоційоване підприємство, філія, представництво або підрозділ підприємства, які знаходяться за кордоном або ведуть господарську діяльність за межами України.

Філії без створення юридичної особи і інші відокремлені підрозділи українських суб'єктів ЗЕД не можуть самостійно здійснювати декларування товарів і інших предметів. Облік на таких підприємствах

ведеться згідно

законодавству іноземної

країни

з

обов'язковим

представленням

звітності

материнському підприємству для складання

консолідованих форм звітності.

 

 

 

 

У разі ліквідації господарської одиниці за межами України сума курсових різниць, відображається у складі додаткового капіталу, входить в склад інших доходів або витрат звітного періоду, в якому признається дохід або збиток від продажу (ліквідації) фінансових інвестицій в господарській одиниці за межами України проводками:

- Д-Т 425 "Інший додатковий капітал", К-Т 744 "Дохід від неопераційної курсової різниці":

- Д-Т 974 "Втрати від неопераційної курсової різниці", К-Т 425 "інший додатковий капітал".

Питання для самоконтролю знань за темою 8

Питання для самоконтролю знань за темою

Перелік питань для перевірки знань студентів за темою "Облік інвестиційних операцій"

1.Назвіть суб'єктів інвестиційної діяльності на території України.

2.Які підприємства відносяться до підприємств з іноземними інвестиціями?

3.У якому вигляді можуть здійснюватися інвестиції?

4.Розкрийте порядок оцінки внесків іноземного інвестора.

5.Який порядок оподаткування майна, яке ввозиться на територію України, як внесок іноземного інвестора в статутний капітал підприємства?

6.Розкрийте порядок використання простого векселю в операціях з ввозу майна як внесок іноземного інвестора в статутний капітал підприємства?

7.Які поточні і розрахункові рахунки іноземні інвестори можуть мати

вбанках України?

130

8.Що відноситься до прямої інвестицієї?

9.За рахунок чого забезпечується переказ за рубіж частини доходів, що належить іноземному інвесторові?

10.По яких операціях нараховується податок на репатріацію та за якою

ставкою?

11.При яких обставинах суб’єкт господарської діяльності може бути звільнений ві сплати податку на репатріацію?

12.Які звіти повинно представити в податковий орган підприємство - емітент корпоративних прав?

13.Який існує порядок виплати дивідендів іноземним інвесторрам?

14.Розкрийте порядок повернення іноземних інвестицій.

15.Як документально оформлюється вихід учасника з ТОВ?

16.Які документи необхідно представити в банк для покупки іноземної валюти та для її перерахування як повернення інвестиційних коштів?

17.Як проводиться оцінка майна при здійсненні виплат учасникові при його вихолді з ТОВ?

Практичне заняття за темою 8

Завдання 1 Матеріал для виконання завдання:

У I кварталі 2008 р. акціонерне товариство, що сплачує податок на прибуток на загальних підставах, нараховує і виплачує дивіденди засновникам — юридичним особам, один з яких є резидентом Швейцарії (частка в статутному капіталі підприємства-емітента складає 92%), а другий

— резидентом Австрії (частка в статутному капіталі — 8%). Фонд для виплати дивідендів сформований у розмірі 150000 грн. за рахунок нерозподіленого прибутку поточного і минулих років. Дивіденди засновникам-нерезидентам перераховуються в іноземній валюті (долари США) на їх поточні банківські рахунки за кордоном.

Контрольна частина

Завдання 1 –Тестовий контроль знань.

Перелік тестових завдань для перевірки знань студентів за темою "Облік інестиційних операцій"

1. Кваліфікаційна іноземна інвестиція - це іноземна інвестиція,

яка складає не менше 10 % статутного капіталу.

а) так б) ні

131

2. Перерахунок зобов'язань з внесків в іноземній валюті до статутного капіталу проводиться на дату здійснення операції, а також на дату складання

бухгалтерської звітності.

а) так б) ні

3. В бухгалтерському обліку розмір статутного капіталу підлягає переоцінці в подальшому у зв'язку зі зміною курсу іноземних валют.

а) так б) ні

4. Курсові різниці по заборгованості засновників стосовно внесків в іноземній валюті до статутного капіталу підприємства відображаються на рахунку:

а)

714;

б)

947;

в)

974.

5.

У Звіті про власний капітал відображаються всі зміни у власному

капіталі

 

підприємства.

 

а) так б) ні

6.

В Україні порядок складання консолідованої фінансової

звітності регулюється окремим стандартом.

 

а) так б) ні

7.

Холдингові компанії не можуть створювати дочірні підприємства

за кордоном.

а) так б) ні

8.Звіт про інвестиції з України в економіку країн світу є формою: а) статистичної звітності; б) податкової звітності;

в) інших видів звітності.

9.Суб'єкти підприємницької діяльності - юридичні особи, які мають дочірні підприємства, в тому числі зарубіжні, повинні складати

____________фінансову звітність.

10.Різницю між підсумком перерахованих у валюті звітності показників статей балансу зарубіжного дочірнього підприємства відображають в рядку

"___________________курсова різниця".

Завдання 2 – практична задача (розробляється самостійно).

Варіант 1

Варіант 1

Матеріал для виконання завдання:

132

Бухгалтерський прибуток підприємства звітного періоду склав 150000 грн. За даними податкового обліку прибуток звітного періоду, який залишився після оподаткування, склав 160000 грн. На зборах засновників 100000 грн. з суми бухгалтерського прибутку було вирішено направити на сплату дивідендів.

Інформація щодо розподілу сум нарахованих дивідендів між засновниками, зокрема:

-юридичній особі-нерезиденту фірмі "СВІФТ" - 30% грошовими коштами через поточний рахунок в доларах США;

-юридичній особі-нерезиденту фірмі "ДЖОН" - 16% устаткуванням (первинна вартість устаткування -12000 грн., знос - 2000 грн.).

У іноземній валюті здійснюються всі внески в статутний капітал, а також виплата засновникові-нерезиденту дивідендів.

Курсова різниця розраховується в загальному порядку по залишках дебіторської заборгованості в іноземній валюті засновників-нерезидентів по внесках в статутний капітал, а також по операціям виплати дивідендів в іноземній валюті. Ці курсові різниці повинні бути включені в об'єкт оподаткування на загальних засадах.

Учасникові-нерезиденту, що виходить з товариства, повернена внесена раніше інвестиція у розмірі 100000 дол. США. Виплати проводяться:

– грошовими коштами в сумі 50000 дол.;

– об'єктом основних засобів на суму 30000 дол.;

– товарами на суму 20000 дол.

Виплачений також інвестиційний дохід у розмірі 50500 грн. Повернення інвестицій проводиться на рахунок інвестора в іноземному банку

увалюті інвестування (доларах США). Валюта купується на біржі. Міжнародного договору про усунення подвійного оподаткування з країною нерезидента, ратифікованого ВРУ, немає.