Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Учет ВЭД

.pdf
Скачиваний:
28
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
1.59 Mб
Скачать

143

їхніми видами і довірених особах, і у момент видачі фіксувати всі дані про дату отримання, прізвища підзвітних осіб і скріпляти їх підписами керівника і довіреної особи.

Під час відрядження підзвітна особа оплачує квитки, мешкання в готелі, проїзд, унаслідок чого відбувається списання коштів із картрахунку на підставі відповідних документів, що формуються платіжною системою після здійснення клірингу (взаємозалік фінансових зобов'язань і числення чистих позицій за платіжними повідомленнями членів платіжної системи). Таким чином (у момент оплати витрат із застосуванням БПК) виникає заборгованість підзвітної особи перед підприємством, яку необхідно відображати по дебету рахунку 372 "Розрахунки з підзвітними особами".

Незалежно від форми здійснення витрат у відрядженні (із застосуванням БПК або наявної), авансовий звіт повинен бути представлений в бухгалтерію протягом трьох робочих днів після повернення з відрядження.

Під час відрядження у працівника підприємства може виникнути ситуація, коли грошових коштів, що є на картрахунку власника БПК, недостатньо. У таких випадках у договорі еквайрінга повинні бути визначені умови обслуговування у разі виникнення овердрафта, а також розмір згідно з тарифами банку й умови оплати комісійних. Також у договорі обов'язково вказуються ліміт коштів, на які банк погодився кредитувати клієнта, термін кредиту (як правило, він не перевищує 1 місяць з моменту виникнення овердрафту), заставу, яку клієнт передає банку за умови непогашення кредиту за овердрафтом.

Використовуючи корпоративну кредитну картку з метою оплати витрат на відрядження, слід враховувати норми, встановлені чинним законодавством. Крім того, керівник наказом (розпорядженням) по підприємству може встановлювати додаткові обмеження за сумами і метою використання коштів, наданих для відрядження.

Кошти, витрачені довіреною особою підприємства понад установлених норм витрат, вносяться в касу підприємства або безпосередньо на картрахунок (при цьому в банку оформлюються документи на внесення готівки на картрахунок). Банк для обслуговування овердрафта відкриває транзитний кредитний рахунок, який є його внутрішнім рахунком і в обліку клієнта не відображається. У момент виникнення овердрафта з нього списуються кошти на оплату витрат по БПК.

При укладенні договору еквайрінгу щоб уникнути перевитрат коштів (овердрафту) за спеціальним картрахунком підприємство згідно з умовами договору може відкрити в банку спеціальний депозитний рахунок (СДР). З цього приводу перераховується страховий депозит, який банк використовує у разі виникнення овердрафта. Цей посіб погашення перевитратів коштів картрахунку є доцільнішим для підприємства, оскільки на суму коштів, що є на СДР, банк нараховує відсотки, а у випадку, якщо овердрафт не виникає, банк повертає підприємству кошти разом із нарахованими відсотками.

Довірені особи клієнтів – юридичних осіб можуть здійснювати операції по безготівковій оплаті застосуванням корпоративних платіжних карток на

144

підприємствах торгівлі (послуг) і одержувати готівку за кордоном у наступних випадках:

-отримання готівки в іноземній валюті за межами України для оплати витрат, на відрядження.

-здійснення розрахунків у безготівковій формі в іноземній валюті за межами України, пов'язаних із витратами на відрядження, і витратами представницького характеру.

При ввезенні і вивозі фізичними особами – резидентами і нерезидентами платіжних карток, емітованих банками України, вони повинні бути усно задекларовані. При вивозі фізичними особами – резидентами карток, емітованих іноземними банками на підставі ліцензії НБУ на відкриття рахунку в іноземному банку, в Інструкції передбачене їхнє обов'язкове віддзеркалення в митній декларації. Але це не зобов'язує власника картки вказувати суму коштів, які є на його картрахунку. Однак, при укладенні угоди з банком про відкриття картрахунку в договорі, окрім умов обслуговування, указуються обставини, при яких банк повідомляє інформацію про стан картрахунку третім особам.

Записи в бухгалтерському обліку виконуються на підставі виписки банку з картрахунку.

9.3.Порядок та облік розрахунків з юридичними та фізичними особами з відшкодування здійсненних збитків

Для правильного відображення в бухгалтерському обліку сум недостач чи втрат необхідно врахувати такі немаловажні фактори:

місце виникнення недостачі, а саме: у дорозі, при зберіганні на складах чи місці експлуатації;

характер понесених недостач чи втрат, а саме: крадіжки, втрати від псування, недостачі у межах чи понад установлені норми;

подальші дії підприємства стосовно фактів недостач та втрат, результати вжитих заходів для виявлення причин виникнення недостач чи втрат, а саме: знайдено чи не знайдено винну особу, визнано чи не визнано вину такої особи, одержання сум відшкодування понесених збитків;

належність активів, яких бракує, до розряду грошових або матеріальних: оборотних чи необоротних активів.

При виявленні недостачі цінностей необхідно з’ясувати обставини, що стали причиною виникнення такої недостачі, а також установити особу, із вини якої сталася така недостача.

Перш ніж розпочати виявлення винної особи, необхідно встановити характер виникнення недостачі цінностей. Скажімо, недостача цінностей може стати наслідком таких подій:

чи то в результаті крадіжки цінностей;

чи то в результаті порушення посадових обов’язків відповідальної

особи;

145

– чи то в результаті порушення договірних умов постачальником матеріальних цінностей.

Залежно від характеру, а також місця виникнення недостачі винними можуть бути визнані такі особи.

При виявленні недостачі цінностей на підприємстві уся відповідальність у першу чергу покладається на матеріально відповідальну особу. Якщо при виявленні недостачі зафіксовані сліди "присутності іззовні" (зломи дверей, вікон тощо), то про факт крадіжки повідомляється в органи внутрішніх справ для з’ясування обставин крадіжки й установлення винної особи.

При виявленні недостачі придбаних матеріальних цінностей під час одержання на склад, відповідальність покладається на того учасника договору, в обов’язки якого входить доставляння таких цінностей.

Якщо доставляння матеріальних цінностей було здійснене підприємством – продавцем чи сторонньою організацією (автотранспортним підприємством), то на суму виявленої недостачі підприємством – покупцем подається претензія на адресу таких постачальників.

У випадку виявлення внутрітарної недостачі або незбігання якості поставленого товару, покупець має право впродовж укладеного терміну по прибуттю товару в Україну заявити продавцю претензію. Документом, який буде підтверджувати обґрунтованість претензії, сторони визнають Акт експертизи Торгово-промислової палати України. Продавець повинен розглянути отриману претензію впродовж 10 днів. При рекламації на якість, покупець повертає такий товар продавцю з утриманням визначеного штрафу від вартості поверненого товару.

Усі транспортні та інші витрати, пов’язані з поверненням дефектного товару, сплачуються продавцем.

Облік розрахунків за претензіями ведеться на рахунку 374 "Розрахунки за претензіями": аналітичний – у валюті контракту, а синтетичний – у гривні за курсом НБУ на дату укладення Комерційного акту та Акту експертизи Торгово-промислової палати України. Тому рекомендовано відкривати субрахунок 374/2 "Розрахунки за претензіями в іноземній валюті". На дату балансу та на дату погашення боргу проводиться переоцінка на цьому

рахунку у зв’язку зі зміною курсу валюти.

 

 

Таким чином, в бухгалтерському обліку слід відобразити:

 

1)

З’явлення претензії постачальнику:

Д-т 374/2

К-т 632

2)

Перерахунок заборгованості на субрахунку 374/2:

 

- при падінні курсу –

Д-т 945

К-т 374/2;

- при підвищенні курсу –

Д-т 374

К-т 714

Погашення заборгованості відображається за курсом зарахування її на

валютний рахунок.

 

 

При поставках продукції, на яку дається

гарантія, передбачається

утримання з продавця у визначеному розмірі гарантійної суми, за рахунок якої й здійснюється утримання претензійної суми. Утримання гарантійної суми здійснюється після акцепту рахунка іноземного постачальника і

146

поточна заборгованість перед ним переводиться на рахунок "Розрахунки з іноземними постачальниками за гарантійними сумами".

Слід пам’ятати про те, що особа, до якої пред’явлені претензії щодо недостачі чи псування матеріальних цінностей, визнається винною після самостійного визнання своєї вини, або за рішенням суду. Відповідальність за відшкодування збитків особою настає після визнання такої особи винною. У разі якщо судом відмовлено в позові, особа, до якої пред’являлися претензії, винною не визнається і відповідальність щодо відшкодування збитків не настає.

Виявлені недостачі чи втрати матеріальних цінностей можуть бути наслідком природних процесів, зумовлених особливостями їхнього хімічного складу чи фізичного стану. Крім того, природні недостачі та втрати матеріальних цінностей можуть виникати у результаті їхнього транспортування. Так, наприклад, до природних утрат матеріальних цінностей може призвести леткість, усихання, утрушування таких матеріалів. Виникнення нестач матеріальних цінностей унаслідок зазначених причин не може бути розцінене як чиясь провина. У зв’язку з цим розроблені та затверджені норми, у межах яких недостачі та втрати матеріальних цінностей вважаються природними. Такі норми називаються нормами природного убутку. Претензія стосовно факту недостачі матеріальних цінностей пред’являється до осіб у разі якщо сума такої недостачі перевищує встановлені норми природного убутку.

У бухгалтерському обліку сума претензії з недостачі може бути відображена у такий спосіб:

якщо є впевненість у тому, що недостачу буде відшкодовано, то сума недостачі може бути відображена як сума заборгованості щодо претензій без списання на витрати. Іншими словами, сума претензії може бути визнана як дебіторська заборгованість, що буде в майбутньому погашена;

якщо підприємство не впевнене у тому, що сума недостачі буде колинебудь погашена, то така недостача списується у витрати звітного періоду з одночасним відображенням заборгованості на позабалансовому рахунку. Якщо з’являється імовірність погашення суми недостачі постачальником матеріальних цінностей, то в обліку на суму такої недостачі визнається дохід

ісума заборгованості списується з позабалансового рахунка.

Фізичні особи, які визнані винними у розкраданні, недостачі, втраті коштовних металів, каменів, валютних коштів, зокрема у випадках недостачі іноземної валюти, отриманої у підзвіт, несуть матеріальну відповідальність у розмірах, які передбачені Законом України № 217 "Про визначення розміру збитків, завданих підприємству, установі, організації розкраданням, знищенням (псуванням), недостачею або втратою дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння та валютних цінностей: "Заборгованість працівників підприємства, установи, організації у разі неповернення у встановлений термін авансу, виданого в іноземній валюті на службове відрядження або господарські потреби, та в інших випадках не здачі іноземної валюти, одержаної у підзвіт, стягується у сумі, еквівалентній потрійній сумі (вартості)

147

зазначених валютних цінностей, перерахованій у валюту України за обмінним курсом Національного банку України на день погашення заборгованості".

Слід обов’язково враховувати, що наявність Договору про повну матеріальну відповідальність є обов’язковою умовою для забезпечення збереження цінностей і захисту майнових інтересів підприємства у суді. За відсутності такого Договору на робітника за спричинений ним збиток може бути віднесена тільки обмежена матеріальна відповідальність згідно з ст. 132 КЗоТ - у межах середнього місячного заробітку.

Обов’язки робітника по поверненню не використаного залишку грошових коштів згідно з авансови звітом суворо регламентується. І якщо робітник не повернув залишок грошових коштів у касу підприємства, відповідна сума стягується бухгалтерією у встановленому законодавством порядку. Ця ж норма є і в Інструкції про службові відрядження у межах України та за кордон № 59.

Питання для самоконтролю знань за темою 9

Питання для самоконтролю знань за темою

Перелік питань для перевірки знань студентів за темою "Облік розрахункових операцій"

зпитання

1.Охарактеризуйте види міжнародних розрахунків.

2.Що передбачає принцип дотримання гарантії?

3.Назвіть основні фінансові умови контрактів.

4.Який порядок здійснення розрахунків банківським переказом?

5.Назвіть види розрахунків інкасо.

6.Який порядок здійснення розрахунків інкасо?

7.Назвіть види акредитів та охарактеризуйте їх.

8.Який порядок здійснення розрахунків акредитивом?

9.Який порядок здійснення розрахунків чеками?

10.Назвіть види векселів та охарактеризуйте їх.

11.Який порядок здійснення розрахунків векселями?

12.Назвіть основні форми платежів у зовнішньоекономічній діяльності.

13.Який порядок видачі грошових коштів під звіт на відрядження?

14.Що є підставою для видачі грошового авансу підзвітній особі на відрядження?

15.Назвіть документи, що підтверджують витрати на відрядження.

16.Установлений законодавством порядок виплат по відрядженням.

17.Розміри добових витрат за кордон.

18.Термін відрядження.

148

19.Порядок вивозу валюти при відрядженні.

20.Відшкодування витрат на відрядження.

21.Порядок віднесення витрат на відрядження за кордон.

22.Порядок остаточного розрахунку за відрядження

23.Звітність підзвітної особі з витрат підзвітній особі.

24.Порядок бухгалтерського обліку з операцій за відрядження за кордон.

Практичне заняття за темою 9

Завдання 1 Матеріал для виконання завдання:

-аванс на відрядження виданий у сумі – $2000;

-фактичні витрати за авансовим звітом – $2350;

-Курс НБУ на дату:

видачу авансу склав – 534 грн. за $100 США; представлення авансового звіту – 536 грн. за $100 США.

Зразок рішення

Тема 9. "Облік розрахункових операцій" Завдання 1.

Порядок розв’язання завдання

Журнал реєстрації господарських операцій

 

 

 

 

Кореспонденція

Податковий облік

Зміст операції

 

 

рахунків

 

 

 

 

 

Сума

дебет

кредит

Валовий

Валові

 

 

 

 

 

 

дохід

витрати

 

1

 

2

3

4

5

6

Видано аванс на витрати для

$2000

372

302

 

 

відрядження

 

 

10680

 

 

 

 

Включені витрати на відрядження у

 

 

 

 

 

витрати поточного періоду у сумі

$2000

91,92,

372

 

 

авансу, який було видано раніше

10680

93

 

 

12596

Включені витрати на відрядження у

 

 

 

 

 

витрати поточного періоду у сумі,

$350

91,92,

372

 

 

яка перевищує виданий раніше аванс

1876

93

 

 

 

Відшкодована

робітнику

сума

1876

372

302

 

 

витрат за відрядженням

 

 

 

 

 

 

Включені фактичні витрати

на

 

 

 

 

 

відрядження у

витрати поточного

$1800

91,92,

372

 

 

періоду за курсом авансу

 

9612

93

 

 

9648

149

Повернено

до

каси

суму

 

$200

302

 

372

 

 

невикористаного авансу

 

 

1072

 

 

 

 

 

Відображена курсова різниця щодо

 

4

372

 

714

 

 

заборгованості

підзвітної особи за

 

 

 

 

 

 

 

суми невикористаного авансу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завдання 2

 

 

 

 

 

 

 

Матеріал для виконання завдання:

Менеджер підприємства

прямує

у відрядження

в США терміном з

02.02. по 10.02. включно. Мешкання в готелі планується з дворазовим харчуванням 4 дні з розрахунку 100 USD на добу. Витрати по оформленню візи складають 40 USD.

01.02. в уповноважений банк подана заявка-розрахунок на видачу авансу у національній та іноземній валюті на відрядження. Аванс видано підзвітній особі 02.04.

Підзвітна особа виїхала з м. Донецька до м. Київа 02.02. Позначки про перебування в США: в'їзд 04.02, виїзд 08.02. Час мешкання в готелі 4 дні. 09.02. підзвітна особа виїхала з м. Київ до м. Донецьк.

Надані документи:

-квитки: Донецьк-Київ 85 грн. (сума з ПДВ); Київ-Вашингтон 1865 грн. Вашингтон-Київ 335 USD; Київ-Донецьк 87 грн. (сума з ПДВ);

-квитанції з/д за користування постільною білизною – 26 грн. (сума з

ПДВ);

- квитанція за оформлення візи 40 USD;

- рахунок про проживання в готелі за 4 дні з одноразовим харчуванням 365 USD. Звіт по відрядженню представлено 10.02 і затверджено 11.02.

11.02.02 р. зроблено остаточний розрахунок з підзвітною особою по відрядженню, залишок невикористаної підзвітної суми в інвалюті повернено в банк.

Курс НБУ за 1 USD: на 01.02. – 5,37 грн., на 02.02. – 5,36 грн., на дату оплати візи (03.02.) – 5,365 грн., на 10.02. – 5,38 грн., на 11.02. – 5, 39 грн.

Курс купівлі за 1 USD – 5,41 грн.

Завдання 3 Матеріал для виконання завдання:

Керівник підприємства прямує у відрядження в США терміном 11 днів, з 03.03. по 13.03. включно. Мешкання в готелі планується з дворазовим харчуванням 8 днів з розрахунку 75 USD на добу. Витрати по оформленню візи складають 40 USD.

Працівнику підприємства надана корпоративна БПК на суму 1000 USD для здійснення витрат на відрядження за кордоном, а також видано аванс на відрядження у національній валюті для здійснення витрат на території України (суму визначити).

Після повернення з відрядження в бухгалтерію підприємства представлено:

150

документи з витрат у національній валюті:

-паспорт із відмітками КПП, згідно з яким розраховані добові. Термін відрядження – 11 днів, з яких 2 дні – на території України, решта частини – за кордоном.

-квитки: Донецьк-Київ 85 грн. (сума з ПДВ); Київ-Вашингтон 1865 грн., Київ-Донецьк 87 грн. (сума з ПДВ);

-2 квитанції з/д за користування постільною білизною – 52 грн. (сума з

ПДВ); Документи з витрат в іноземній валюті, що сплачено з БПК:

транспортний квиток Вашингтон-Київ – 300 USD;

-рахунок за мешкання в готелі – 560 USD;

-квитанція про оформлення візи – 40 USD.

У договорі еквайрінгу для даної БПК передбачене обслуговування овердрафта.

Авансовий звіт подано 14.03.; банківська виписка одержана – 14.03.

Методичні вказівки щодо рішення завдання

Дата

Зміст операцій

Сума

02.03

Відкрито картрахунок в банку. Курс НБУ за 1 USD – 5,34

1000

 

грн.

USD

02.03

Списані на витрати послуги з відкриття картрахунку

25 USD

02.03

Отримані з валютного рахунку кошти і видано аванс

?

 

підзвітній особі на витрати по відрядженню за кордон

 

02.03

Одержана БПК довіреною (підзвітним) особою

 

03.03

Нарахована курсова різниця на залишок грошових

 

 

коштів на КР. Курс НБУ за 1 USD – 5,33 грн.

 

03.03

Сплачено за оформлення візи. Курс НБУ за 1 USD - 5,33

40 USD

 

грн.

 

04.03

Нарахована курсова різниця на залишок грошових

 

 

коштів на КР. Курс НБУ за 1 USD – 5,335 грн.

 

04.03

Знято з КР готівкою в іноземній валюті

260 USD

10.03

Нарахована курсова різниця на залишок грошових

 

 

коштів на КР. Курс НБУ за 1 USD – 5,35 грн.

 

10.03

Сплачено мешкання в готелі. Курс НБУ за 1 USD – 5,35

560 USD

 

грн.

 

11.03

Нарахована курсова різниця на залишок грошових

 

 

коштів на КР. Курс НБУ за 1 USD – 5,37 грн.

 

11.03

Сплачено за квиток Вашингтон-Київ 300 USD. Курс

 

 

НБУ за 1 USD – 5,37 грн.

 

 

за рахунок залишку коштів на КР

?

 

за рахунок овердрафту (на виписці сума відображається

?

 

негативним значенням)

 

14.03

Затверджено авансовий звіт

 

 

у національній валюті

?

151

 

в іноземній валюті

 

 

 

?

14.03

Нарахована

курсова

різниця

на

дебіторську

 

 

заборгованість підзвітної особи. Курс НБУ за 1 USD –

 

 

5,377 грн.

 

 

 

 

 

14.03

Зроблено остаточний розрахунок з підзвітною особою по

?

 

відрядженню, залишок невикористаної підзвітної суми в

 

 

інвалюті повернено в банк. Курс НБУ за 1 USD – 5,377

 

 

грн.

 

 

 

 

 

15.03

Погашено овердрафт шляхом перерахування коштів

 

 

валютного рахунка. Курс НБУ за 1 USD – 5,377 грн.

 

15.03

Перераховані відсотки по овердрафту

 

 

30 USD

Контрольна частина

Завдання 1 – Тестовий контроль знань.

Перелік тестових завдань для перевірки знань студентів за темою "Облік розрахункових операцій"

1. Не дозволяється відправляти в закордонне відрядження працівника, не видавши йому аванс.

а) так б) ні

2. Добові, що сплачуються при закордонних відрядженнях, аналогічні за розміром добових по відрядженнях в межах України.

а) так б) ні

3. Працівнику, який відряджається за кордон, видається аванс на поточні витрати згідно з:

а) рішенням керівника підприємства; б) заявою працівника, що вибуває у відрядження;

в) нормами витрат відповідно до Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон.

4. Аванс на закордонне відрядження повинен бути виданий:

а) в національній валюті країни, куди працівник відряджається; б) у вільноконвертованій валюті; в) всі відповіді правильні.

5. В бухгалтерському обліку розмір статутного капіталу підлягає переоцінці в подальшому у зв'язку зі зміною курсу іноземних валют.

а) так

б) ні

6.Перерахунок зобов'язань із внесків

в іноземній валюті до статутного

капіталу проводиться на дату здійснення операції, а також на дату складання

бухгалтерської звітності.

 

а) так

б) ні

7.Курсові різниці по заборгованості

засновників стосовно внесків в

152

іноземній валюті до статутного капіталу підприємства відображаються на рахунку:

 

а)

714; б)

947;

в)

974.

8.

Найпоширенішою

формою

безготівкових

розрахунків в ЗЕД є

документарне інкасо.

а) так

 

б) ні

 

 

 

9.

Для перерахування

коштів шляхом банківського переказу до банку

подається заява на переказ.

 

 

 

 

 

а) так

 

б) ні

 

10. Твердження, що балансова вартість дебіторської заборгованості в інвалюті в податковому обліку не переоцінюється,

а) Правильне б) Неправильне 11. Відкриття покритого - акредитиву в іноземній валюті в обліку відображається проводкою:

а) Д-т 632 К-т 602; б) Д-т 314К-т 312; в) в обліку не відображається.

Завдання 2 практична задача (розробляється самостійно).

Варіант 1

Варіант 2

Варіант 3

 

Варіант 1 Матеріал для виконання завдання:

Керівник підприємства прямує у відрядження в США терміном з 02.02. по 11.02. включно. Мешкання в готелі планується з одноразовим харчуванням 5 днів з розрахунку 65 USD на добу. Витрати по оформленню візи складають 40 USD.

01.02. в уповноважений банк подана заявка-розрахунок на видачу авансу в національній та іноземній валюті на відрядження. Аванс видано підзвітній особі 02.04.

Підзвітна особа виїхала з м. Донецька до м. Київ 02.02. Позначки про перебування в США: в'їзд 04.02, виїзд 09.02. Час мешкання в готелі 5 днів. 10.02. підзвітна особа виїхала з м. Київ до м. Донецьк.

Надані документи:

-квитки: Донецьк-Київ 85 грн. (сума з ПДВ); Київ-Вашингтон 1865 грн. Вашингтон-Київ 335 USD; Київ-Донецьк 87 грн. (сума з ПДВ);

-квитанції з/д за користування постільною білизною – 26 грн. (сума з

ПДВ);

-квитанція за оформлення візи – 40 USD;

-рахунок про проживання в готелі за 5 днів з одноразовим харчуванням 425 USD. Звіт по відрядженню представлено 12.02 і затверджено

12.02.

12.02.02р. зроблено остаточний розрахунок з підзвітною особою по