Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зм ст модуль 2 Отчетность предприятия.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Тема 9. Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва Питання, що розглядаються у темі

9.1. Поняття суб’єктів малого підприємництва

9.2. Порядок складання фінансового звіту суб’єктів малого підприємництва

9.3. Порядок складання спрощеного фінансового звіту суб’єктів малого підприємництва

Після вивчення теми студент повинен знати:

- законодавчі та нормативні документи, що регламентують порядок формування фінансової звітності суб’єктів малого підприємництва;

- критерії визнання підприємств суб’єктами малого підприємництва, які складають скорочену форму фінансової звітності;

- нормативні документи, що встановлюють вимоги і порядок складання фінансової звітності суб’єктів малого підприємництва, правила визнання та оцінки її статей, зміст статей;

- правила та послідовність відображення на рахунках бухгалтерського обліку господарських операції спрощеного плану рахунків;

- зміст та структуру фінансового звіту суб’єкта малого підприємництва, а саме балансу (ф. № 1-м) та звіту про фінансовий результат (ф № 2-м);

- зміст та структуру спрощеного фінансового звіту суб’єкта малого підприємництва, а саме балансу (ф. № 1-мс) та звіту про фінансовий результат (ф № 2-мс);

- методику складання фінансового звіту суб’єкта малого підприємництва згідно з П(С)БО 25;

- методику складання спрощеного фінансового звіту суб’єкта малого підприємництва згідно з П(С)БО 25;

- порядок зіставлення показників балансу (ф. № 1-м) та звіту про фінансовий результат (ф. № 2);

- порядок подання фінансового звіту суб’єктів малого підприємництва.

Ключові слова: мале підприємство, суб’єкт малого підприємництва, фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва, спрощений фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва, баланс, звіт про фінансові результати

Рекомендована література: 1, 7, 25, 27, 28, 39, 42, 43, 45, 47-81, 83, 93, 110, 115, 119, 121, 122, 124, 133, 135, 136, 141, 143, 149, 161.

    1. Поняття суб’єктів малого підприємництва

У чинному законодавстві такі поняття, як «мале підприємство», «суб'єкт малого підприємництва», «платник єдиного податку» щільно переплелися. Саме тому з'являється необхідність докладного їх розгляду.

Відповідно до ст. 63 Господарського кодексу України (далі – ГКУ) малими підприємствами (незалежно від форми власності) є підприємства, на яких за звітний (фінансовий) рік:

- середньооблікова чисельність працюючих не перевищує п'ятдесятьох осіб;

- обсяг валового доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) не перевищує сімдесятьох мільйонів гривень.

Поняття «мале підприємство» є більш ширшим і містить у собі як платників єдиного податку, так і інші підприємства.

На відміну від ГКУ, відповідно до Закону України «Про державну підтримку малого підприємництва» № 2063 суб'єктами малого підприємництва не є довірчі товариства, страхові компанії, банки, ломбарди, інші фінансово-кредитні і небанківські фінансові установи, суб'єкти підприємницької діяльності, що проводять діяльність у сфері ігорного бізнесу, здійснюють обмін іноземної валюти, є виробниками й імпортерами підакцизних товарів, а також суб'єкти підприємницької діяльності, у статутному фонді яких частка внесків, що належить юридичним особам - засновникам і учасникам цих суб'єктів, що не є суб'єктами малого підприємництва, перевищує 25 відсотків. У той же час перераховані вище суб'єкти, що відповідають критеріям, приведеним у ГКУ, є малими підприємствами, тому що в даному документі такі обмеження відсутні, а у ч. 7 ст. 63 ГКУ міститься уточнення – «незалежно від форми власності».

Таким чином, зазначені суб'єкти підприємництва не можуть вважатися суб'єктами малого підприємництва для цілей державної підтримки суб'єктів малого підприємництва.

Що стосується поняття «платник єдиного податку», то таким платником є суб'єкт малого підприємництва, що побажав перейти на спрощену систему оподатковування, обліку і звітності й одержав Свідоцтво про право сплати єдиного податку.

Указом Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» визначено, що суб’єкти малого підприємництва мають право на застосування спрощеної форми обліку та подання фінансових звітів за скороченою за показниками формою. До суб'єктів малого підприємництва відносяться юридичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності будь-якої організаційно-правової форми і форми власності, у яких за рік середньооблікова чисельність працюючих не перевищує 50 осіб і розмір виручки яких від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік не перевищує 1 млн гривень.

Таким чином, поняття «суб'єкт малого підприємництва» ширше поняття «платник єдиного податку» і містить у собі як ті підприємства, що скористалися правом переходу на спрощену систему оподатковування, обліку і звітності, так і ті, які таке право мають, але не реалізують.

Згідно з Законом України «Про державну підтримку малого підприємництва» від 19.10.2000 р. № 2063 суб’єкти малого підприємництва мають право на спрощену форму обліку і звітності, тобто подавати фінансовий звіт суб’єктів малого підприємництва, форма якого наведена в П(С)БО 25 «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва».

При цьому важливо відзначити, що у статті 11 цього Закону зазначено, що спрощена форма бухгалтерського обліку і звітності може застосовуватися поряд із загальноприйнятою формою обліку, на вибір суб'єкта малого підприємництва.

Спрощена форма фінансового звіту дозволяє суб'єкту малого підприємництва вести менш детальний і розгорнутий облік, чим при звичайних умовах. Проте, фінансовий звіт суб'єктів малого підприємництва, як і фінансова звітність у цілому, являє собою систему узагальнених показників, що характеризують підсумки господарської діяльності підприємства за звітний період.

Головною метою складання фінансового звіту суб'єктів малого підприємництва є забезпечення загальних інформаційних потреб широкого кола користувачів про фінансовий стан і результати діяльності підприємства для прийняття управлінських рішень.

П(С)БО 25 «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва» у редакції наказу Міністерства фінансів України від 24.01.2011р. №25 встановлює зміст і форму:

1. Фінансового звіту суб’єкта малого підприємництва в складі Балансу (форма № 1-м) і Звіту про фінансові результати (форма № 2-м);

2. Спрощеного фінансового звіту суб’єкта малого підприємництва в складі Балансу (форма №1-мс) і Звіту про фінансові результати (форма №2-мс).