Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
156
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
563.2 Кб
Скачать

3. Цілі і задачі менеджменту у "сторанному господарстві.

Одним із основних завдань менеджменту закладів ресторанного господарства є визначення цілей, для досягнення яких формується, функціонує і розвивається підприємство як цілісна система.

Визначення цілей – це вихідний момент в діяльності менеджера в умовах ринкової економіки. На стадії утворення підприємства визначається його місія, тобто призначення його, пріоритети, цінності і принципи, згідно з якими підприємство буде здійснювати свою діяльність.

При визначенні місії підприємства необхідно враховувати інтереси різних суб’єктів, в першу чергу власника підприємства, колективу, споживачів, а також ділових партнерів, місцевих організацій, суспільства в цілому.

Місію закладів ресторанного господарства можна акцентувати в таких елементах:

  • виробництво та реалізація продукції та послуг, доступних широкому колу споживачів з різним рівнем доходів;

  • надання споживачам комфортних умов для споживання продукції та створення умов для відпочинку;

  • якість – це невід’ємна частина продукції та послуг закладів ресторанного господарства.

Місія формулюється вищим керівництвом, на яке покладається повна відповідальність за її впровадження шляхом визначення і досягнення цілей діяльності підприємства і кожного із його підрозділів.

Місія, яку ставить перед собою підприємство, визначає цілі, напрямки її діяльності. Цілі - це конкретизація місії організації в формі, доступній до управління процесом їх організації. Ціль є одною з основних категорій теорії управління. Формування цілей управління - це перший, а її досягнення - кінце­вий пункт процесу управління.

Цілі управління класифікують залежно від таких ознак:

1. За змістом цілі діляться на:

  • економічні, які виражають досягнення якісних результатів роботи під­приємства (збільшення прибутку, зростання продуктивності праці, товарообі­гу та ін.);

  • соціальні - це задоволення матеріальних та духовних потреб робітників організації;

  • науково-технічні - відображають процеси запровадження досягнень науки, техніки на підприємстві.

2. За фактором часу цілі діляться на:

  • довгострокові (до 15 років);

  • середньострокові (до 5 років);

  • короткострокові (до 1 року).

3. За рівнем управління цілі діляться на народногосподарський рівень, галузевий, територіальний; цілі організації, підрозділу та окремого робітника.

Заклади ресторанного господарства переслідують декілька цілей, які важливі для фу­нкціонування та розвитку. Такими цілями можуть бути:

  • стабілізація фінансового стану підприємства за рахунок здійснення маркетинго­вих досліджень;

  • підвищення конкурентоспроможності продукції та послуг на ринку;

  • вивчення ринків збуту продукції та послуг для розробки стратегії розвитку підприємств;

  • дослідження та прогнозування поточних та перспективних потреб споживачів для розробки основних напрямків діяльності;

  • цілеспрямовані інформаційно-рекламні заходи;

  • забезпечення умов, необхідних для розвитку робітників та підвищення рі­вня задоволеності та заохочення в роботі;

  • визначення приоритетних задач, які забезпечують одержання запланова­них результатів.

На основі цілей підприємства формуються завдання, які необхідно розв’язати в процесі досягнення їх. Завдання більш конкретні і мають не лише якісні, а й кількісні характеристики.

Досягнення цілей потребує вирішення ряду задач: стратегічних, адмініс­тративних, оперативних. Стратегічні задачі - це вибір продукції та послуг, які необхідно виробляти та вибір ринків та споживачів, яким будуть реалізовані продукція та послуги.

Організаційні задачі - це організація діяльності підприємства, розподіл повноважень та відповідальності між керівниками, визначення обсягу та послідовності робіт, що необхідно виконувати, необхідних потоків інформації та звітності.

Оперативні задачі - це поточне планування виробничих операцій, фор­мування цін, організація рекламної та дослідницької робіт та ін.

Кількість та різноманітність цілей та задач дуже велика і для їх визна­чення необхідно використовувати комплексний, системний підхід. Для цього використовують такий інструмент, як побудова цільової моделі – «дерева ці­лей».

«Дерево цілей» дає графічне уявлення взаємозв'язку та співупорядкованості цілей та задач одної або декількох систем, які дозволяють скласти повну картину взаємозв'язків майбутніх подій.

За допомогою «дерева цілей» складається їх упорядкована структура, для чого комплексні цілі розподіляють в відповідності з вибраними критеріями на менш складні за такими правилами:

  • головна ціль повинна містити характеристику кінцевих результатів;

  • при складанні ієрархічної структури цілей враховують те, що реалізація цілей кожного такого рівня є необхідною умовою для досягнення цілей попереднього рівня;

  • фундамент «дерева цілей» повинен складатись з задач, які можуть бути виконанні в установлені строки.

Функції

Функції менеджменту – це основний вид управлінської діяльності, за допомогою якої суб’єкт управління впливає на управляючий об’єкт.

Функції менеджменту відображають зміст процесу управління, сукупність обов’язків управляючої підсистеми. Закріплення функцій за підприємствами або його підрозділами здійснюється в спеціальних документах, положеннях про підприємства або підрозділи, а функцій окремих працівників – у посадових інструкціях.

Таким чином, всі функції менеджменту діляться по двох ознаках: по змісту процесу управління (основні функції) і по напрямках впливу на об'єкти управління (специфічні або конкретні функції). Основні функції є основою всього процесу управління, а специфічні відбивають особливості конкретної управлінської діяльності працівників.

Основні (загальні) функції менеджменту характерні для всіх видів підприємств, організацій незалежно від специфіки об'єкта управління (від галузі народного господарства).

До основних функцій менеджменту відносяться:

  1. Планування та прогнозування.

  2. Організація.

  3. Мотивація.

  4. Контроль і регулювання.

  5. Координування.

Специфічні (конкретні) функції виникають внаслідок горизонтального поділу праці, визначають його спрямованість на конкретний об’єкт управління. Зміст специфічних функцій менеджменту в різних підприємствах, організаціях відображає особливості виробничо-господарської діяльності по різним напрямкам – управління виробництвом продукції, постачанням, фінансами, обслуговуванням, маркетингом тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]