Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
156
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
563.2 Кб
Скачать

19. Інформаційне забезпечення процесів уі правління і його удосконалення в умовах ринкових відносин.

Для ефективного управління закладами ресторанного господарства необхідна чітка організація інформаційного забезпечення, яка включає: масиви інформації, потоки інформації, процеси і засоби збору, зберігання, переробки і передачі інформації.

Організація масивів інформації потребу використання уніфікованих систем документації.

Управлінський цикл починається зі збору первинної інформації і закінчується видачею управлінської інформації в вигляді рішень команд. Поток інформації – це сукупність сообщений, необхідних для здійснення процесів управління.

Потоки інформації групуються по функціям менеджменту.

Організація потоків інформації потребує:

  • визначення джерел і споживачів інформації в відповідності з функціями і задачами менеджменту;

  • визначення складу інформації;

  • розробки документообігу на основі використання уніфікованих форм документів;

  • використання комплексу технічних засобів для організації потоків інформації;

  • розробки вимог складання, оформлення, регістрації, ухвалення і затвердження документів.

Організаційно оформлена сукупність інформаційних потоків документів, каналів зв’язку і технічних засобів управління утворює інформаційну систему. Вона характеризує інформаційне забезпечення процесу управління.

Інформаційні системи поділяються на прості та складні.

Прості інформаційні системи передбачають передачу первинної інформації від місця її виникнення до місця її споживання без переробки. Наприклад, разові повідомлення по телефону про різні ситуації на підприємстві, результати діяльності підрозділів тощо.

Складні інформаційні системи передбачають обробку первинної інформації, аналіз, складні розрахунки.

На сучасному підприємстві використовуються різні інформаційні системи. Інформаційно-аналітичні системи забезпечують збереження і пошук інформації з окремих питань і проблем.

Інформаційно-довідкові системи здійснюють розрахунки, що дають змогу керівнику контролювати стан справ на підприємстві, забезпечує можливість одержання щоденних звітів про результати діяльності всіх підрозділів. Інформаційно-консультативні системи дають керівнику інформацію про перспективи розвитку підприємства. Аналітичний механізм системи цього типу забезпечує використання різних методів для обробки і аналізу інформації. В сучасних умовах господарювання використовуються нові інформаційні технології, що засновані на досягненнях технічного прогресу.

21. Документи, їх види та вимоги до них.

Діловодство – це діяльність апарату управління по організації роботи з документами в управлінській діяльності. Документ – це засіб закріплення інформації про факти, явища, події на різних носіях – на папері, дискеті, фотоплівці та ін.

В управлінській діяльності використовуються документи на паперовій основі – рукописні, машинописні, типографські та ін. такі документи називають управлінськими, а їх сукупність – управлінською документацією.

Документи класифікують по наступним признакам (рис. 6.2):

  1. За змістом інформації – документи по адміністративним питанням, товаропостачанню, планово-економічної діяльності, бух обліку, кадровим питанням, фінансовим та ін.

  2. За походженням документи діляться на службові і особисті.

  3. За видами діяльності розрізняють організаційно-розпорядчі, документи з фінансово-розрахункових, постачально-збутових питань.

  4. За найменуванням документи діляться на види і різновиди. Вид об’єднує документи з погляду цільової спрямованості і структури, наприклад акт, договір та ін. Різновидами документів є акт-приймання, акт передачі та ін.

  5. За місцем складання документи поділяють на зовнішні – одержані підприємством або відправлені за його межі, і внутрішні – складені на підприємстві для внутрішнього використання.

  6. За формою документи бувають індивідуальними, типові, трафаретні.

За стадією утворення розрізняють оригінали документів і копії.

Сукупність однорідних за функціональним призначенням і взаємопов’язаних документів називають документацією.

У ресторанному господарстві використовують такі види документації: нормативно-технічні, проектні, технічні, технологічні, організаційно-розпорядчі та ін.

При складанні і оформленні документів необхідно виконувати правила і вимоги, що приведені в Єдиній державній системі діловодства (ЄДСД) і відповідних стандартах.

Правила, нормативи, рекомендації, що визначають постановку діловодства в ресторанному господарстві визначаються затвердженими інструкціями по діловодству. Раціональна організація діловодства дає змогу забезпечити ефективний обмін інформацією на підприємстві і прийняття обґрунтованих управлінських рішень. Використовуються три основні організаційні форми діловодства: централізовану, децентралізовану і змішану.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]