Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
154
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
563.2 Кб
Скачать

37. Напрямки наукової організації управлінської праці.

Запровадження наукової організації управлінської праці в закладах ресторанного господарства відбувається по наступним основним напрямкам.

Удосконалення форм розподілу і кооперації праці в апараті управління необхідно для чіткого розмежування функцій структурних підрозділів і посадових обов’язків працівників, конкретизації їх прав і обов’язків, досягненням узгодженням і взаємодії в роботі.

Воно повинне забезпечити рівномірну зайнятість працівників апарату управління, нормальне навантаження їх праці, виключати дублювання функцій. Всередині функціональних відділів відбувається подальший розподіл управлінської праці – професійний та кваліфікаційний.

Професійний – це диференціація управлінської діяльності по спеціальностям, видам робіт, що виконуються. Так, в апарат управління закладами ресторанного господарства входять фахівці різних спеціальностей: інженер-технолог, інженер-механік, економіст, товарознавець, маркетолог та ін.

Кваліфікаційний розподіл праці передбачає виділення в складі функціональних підрозділів посади начальника. При кваліфікаційному розподілі праці фахівців і службовців враховується складність і відповідальність робіт, що виконуються і функцій управління. На цій основі всередині виробничих підрозділів апарату управління забезпечуються раціональне співвідношення між чисельністю працівників по видам діяльності (керівники, спеціалісти, технічні виконавці), а також по відповідним кваліфікаційним групам і посадам. При цьому повинна забезпечуватись повна зайнятість і максимальне використання кваліфікації і особистих здібностей.

Технологічний розподіл праці передбачає спеціалізацію працівників на виконанні конкретних трудових операцій і процедур. В апараті управління ресторанним господарством передбачається спеціалізація працівників на організації обслуговування окремих континентів споживачів з урахуванням їх особливостей та ін.

Розподіл управлінської праці викликає необхідність його кооперації, що передбачає установлення раціональних взаємозв’язків між органами управління, між підрозділами і працівниками структурних підрозділів. Розподіл і кооперація праці в апараті управління здійснюється на основі конкретних функцій управління в закладах ресторанного господарства і нормативних документах – положеннях про структурні підрозділи, посадових інструкціях для різних категорій працівників.

Удосконалення системи і методів роботи полягає в розробці і запровадження прогресивної технології управління при ефективному використанні механізації управлінських робіт.

Запровадження навіть найпростіших засобів техніки управління скорочує час, що витрачається на обробку документів, приблизно на 20%, а їхнє системне застосування збільшує продуктивність управлінської праці в 3 рази.

Совершенствование документооборота. Сокращение внутренней и внешней документации, механизация обработки документов.

Нормування управлінської праці обумовлює необхідність підвищення ефективності на основі чіткого визначення функцій кожного працівника в трудовому процесі; визначення трудомісткості робіт, що виконуються; визначення оптимальної чисельності персоналу по кожній функції управління; забезпечення раціональних форм матеріального стимулювання в відповідності з затратами праці.

Раціональна організація робочого місця. В апараті управління забезпечує утворення в управлінській діяльності нормальних умов праці і підвищує змістовність роботи. Вона передбачає відповідну паніровку робочих місць на основі вивчення і аналізу технології виконання видів робіт і потоків інформації на підприємстві; розподіл площ для структурних підрозділів; розміщення робочих місць, меблів і обладнання; утворення сприятливих умов праці, що забезпечують додержання відповідних санітарно-гігієнічних норм – температури, вологості повітря, освітлення, рівня шуму, а також додержання правильного режиму праці і відпочинку.

При плануванні приміщень для апарату управління і розподілу їх між підрозділами необхідно враховувати функціональну значимість цих підрозділів, зміст і технологію робіт, що виконуються, а також їх взаємозв’язок в процесі праці.

В першу чергу визначають розміщення структурних підрозділів. При цьому суміжні відділи розташовують рядом.

Планіровка приміщень повинна забезпечувати виконання робіт з мінімальними витратами робочого часу і праці, забезпечувати раціональні потоки ружу інформації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]