Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
563.2 Кб
Скачать

46. Компетенція та повноважена керівника, права та обов'язки.

Менеджер у своїй діяльності виконує функції, що визначені йому, як посадовій особі і закріплені документально - у уставі організації, підприємства, у положенні про орган управління, тобто діяльність його здійснюється в рамках компетенції органа (підприємства, організації), яким він керує.

У цих документах визначені права керівника на прийняття рішень із питань виробничо-господарської діяльності, його повноваження, відповідальність за результати.

Компетенція - це коло повноважень, наданих законом, статутом або іншим законодавчим актом конкретному органу управління або посадовій особі (права й обов'язки).

Діяльність керівника здійснюється в рамках компетенції органа, від імені якого він виступає. Носієм цих прав і обов'язків (компетенції) є керівник, але керівник сам не реалізує всю компетенцію очолюваного ним органа або підприємства. Він передає деякі права заступникам, керівникам підрозділів апарату управління.

Повноваження носять конкретний характер. Це право вирішувати певні питання: право на владу - розпорядницьку діяльність, установлення дисциплінарної й адміністративної відповідальності, право ухвалення рішення у певній області господарювання. Повноваження - це не те ж саме, що й право вирішувати. Але відмінність повноважень від права - це визначення границь використання цього права.

Для кожного управлінського працівника, органа управління встановлена сфера охоплення управлінським впливом.

Прийняття рішень - це не тільки право, але й обов'язок керівника певного рівня, ухилятися від який він не має права, хоча на практиці випадки можуть бути.

Чіткий і обґрунтований розподіл обов’язків, прав і відповідальності – важлива передумова ефективної діяльності менеджера.

Якщо керівник зобов'язаний приймати рішення, він повинен відповідати за нього. Відповідальність теж регламентована.

Якщо рішення приймаються колегіально, відповідальність лежить не на колегіальному органі, а на керівнику. Приміром, Кабінет Міністрів - Прем'єр-міністр; Рада директорів - Голова ради директорів і т.д. Тому що ця відповідальність записана в його обов'язках, повноваженнях.

47. Делегування повноважень в роботі керівника.

Делегування означає передачу повноважень особі, що приймає на себе відповідальність за їхнє виконання.

Делегування повноважень дозволяє звільнити керівника від розгляду і рішення другорядних питань і зосередити свою увагу на рішенні важливих проблем, які можуть бути вирішені тільки ним.

генеральне делегування здійснюється при створенні структури управління, коли розподіляються обов'язки між керівником і його заступниками. Поточне делегування здійснює керівник, що передає рішення окремих задач своїм підлеглим у повсякденній діяльності. Делегування виконання задач повинне здійснюватись працівнику, що перебуває в безпосередному підпорядкуванні менеджера.

Одночасно із завданням делегуються необхідні повноваження й відповідальність (функціональна) у рамках цього завдання. Керівник зберігає за собою управлінську відповідальність, що не делегується (рис. 9.4).

Делегування має такі переваги:

    • дає можливість керівникові вивільнити час для важливих завдань;

    • сприяє використанню професійних знань і досвіду співробітників;

    • стимулює розкриття здібностей, ініціативи, самостійності і компетенції підлеглих;

    • позитивно впливає на мотивацію праці персоналу, задоволеність нею.

Делегуванню підлягають не усі обов'язки і права, а лише та їх частина, яка не є прерогативою (винятковим правом) менеджера (на­приклад, видання наказів, підпис деяких звітних документів та ін.). Діючими законодавчими і нормативними актами визначено перелік обов'язків і прав, які не можна делегувати.

Не підлягають делегуванню такі функції і напрямки діяльності менеджера, як:

  • встановлення цілей; прийняття рішень; контроль результатів;

  • перспективне планування; керівництво працівниками; задачі особливої важливості; задачі високої міри ризику; незвичайні, виняткові справи;

  • остаточні рішення щодо напрямків фінансової, кадрової і со­ціальної політики;

У протилежність традиційному делегуванню робіт делегування відповідальності є таким принципом керівництва, за допомогою якого в процесі повсякденної виробничої діяльності підвищується ініціатива окремих працівників до спільного мислення, до спільних дій і спільних рішень, що йде на користь підприємству.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]