Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
154
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
563.2 Кб
Скачать

44. Організація особистої праці менеджера.

Планування особистої роботи менеджера. У кожного керівника є обмежена тривалість робочого часу, визначена йому трудовим законодавством - 8-ми годинний робочий день. Керівник повинний так організувати свою особисту працю, щоб максимально ефективно використовувати робочий час.

Причиною незадовільної роботи багатьох менеджерів є невміння розпоряджатися часом. При цьому чимало справ залишаються невиконаними. Чим краще розподілений (тобто сплано­ваний) час, тим краще він може бути використаний в особистих і професійних інтересах менеджера.

Процес планування праці менеджера повинен починатися з вибору ним особистих цілей.

Ціль - це те, до чого прагнуть, орієнтир, який намічено досягти. Вона визначає кінцевий результат.

Процес встановлення особистих цілей менеджера передбачає три етапи:

1. Визначення цілей. Менеджер повинен визначити, чого він бажає досягти в особистому і професійному плані.

2. Аналіз можливостей досягнення встановлених цілей. На цьому етапі слід проаналізувати свої сильні і слабкі сторони, які можуть полегшувати або ускладнювати досягнення цілей, а також відповідність між цілями і наявними ресурсами.

3. Уточнення і конкретне формулювання цілей. Для подальшого планування необхідно залишити тільки реальні для досягнення цілі. Вони мають бути також чітко сформульовані і мати часову характе­ристику. Пропонується встановлювати довго- (пожиттєві), середньо- (до 5 років) і короткострокові (до 1 року) цілі. Після встановлення цілей розпочинають власне планування праці.

Взагалі робочий час менеджера можна поділити на три частини з таким розподілом часу:

  • заплановані справи - 60% (виходячи з 8-годинного робочого дня, запланована активність не повинна перевищувати 5-6 год. на день);

  • резерв часу на непередбачувані роботи - 40%;

За періодом планування розрізняють такі плани особистої праці менеджера:

1. Оперативні - планування часу (тижневі плани-графіки та щоденні графіки робочого дня).

2. Середньострокові (квартальні та місячні плани).

3. Перспективні (річні плани) - планування результатів.

При складанні середньострокових планів визначається: центральна, найбільш трудомістка проблема періоду, яка повинна бути вирішена в його межах; задачі, що виходять за його межі; задачі, до рі­шення яких треба приступити; можливі труднощі.

У місячних планах потрібно враховувати критичні дні і особисті біоритми - фізичний, емоційний і інтелектуальний, що складають відповідно 23, 28 і 33 дні. На позитивні фази цих періодів плануються справи, що вимагають підвищених навантажень.

Урахування принципу підвищеної працездатності необхідний і в денному плані. Денний план повинен включати вирішення не більше 10 проблем, в тому числі не більше трьох першорядних, робота над якими здійснюється насамперед. Найбільш важливі, складні справи доцільно планувати на найбільш сприятливу для працездатності менеджера частину доби.

У залежності від характеру робіт доцільно планувати їхнє виконання з урахуванням періоду «нульової стомлюваності», відомого в психології (з 8 до 12 години). Відповідно до цього проблемами, вирі­шення яких вимагає інтенсивних витрат розумової енергії і глибокого аналізу, варто займатися в дообідні години. Найменш продуктивний час можна відвести для нескладних і другорядних питань (розгляд пошти, прийом відвідувачів тощо).

При плануванні і розподілі робочого часу керівнику рекомендується враховувати закономірності, що визначені італійським економістом Вільфредом Парето (1848-1923 р.) у так званому принципі Парето (співвідношення 80:20).

Принцип Парето в загальному вигляді свідчить про те, що усередині даної групи окремі малі частини мають більшу значимість, чим їхня питома вага в даній групі. Як свідчить комерційна практика, це співвідношення виправдовується в більшості випадків.

До приклада:

  • 20% клієнтів дають 80% обороту;

  • 20% вкладників банку володіють 80% загальної суми внесків;

  • 20% основних продуктів визначають 80% вартості готового продукту;

  • 80% конфліктів у керівника буде з 20% підлеглих.

Перенесення цієї закономірності на робочу ситуацію керівника означає, що в процесі роботи за перші 20% часу, що витрачається, досягається 80% результатів. Тому керівнику в повсякденній роботі необхідно планувати на початку робочого дня рішення важливих проблем, а потім другорядних. Деякі керівники, інтуїтивно усвідомлюючи важливість виконання відразу складних завдань, у своєму режимі роботи планують для цього час з 800 до 1000, при цьому не плануючи виконання інших питань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]