Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция с заготовкой_ДРУ (2).doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.44 Mб
Скачать

10.2 Організаційна структура органу державної влади: сутність і види

Організаційна структура державного органу — це _______________________

________________________________________________________________________

________________________________________________________________________

Ланка управління — це _______________________________________________

________________________________________________________________________

________________________________________________________________________

Рівень управління — це_______________________________________________

________________________________________________________________________

Важливим елементом структури органу державної влади є внутрішні зв'язки. Прийнято вирізняти верти­кальні та горизонтальні зв'язки.

В основі _________________ лежать відносини детер­мінації, тобто підпорядкованості. Вертикальні зв'язки встановлюються між керівниками та їх підлеглими.

__________________________ базуються на відносинах інтердепенції (взаємозв'язку, взаємозалежності) або констеляції (опосе­редкованої залежності) та встановлюються між рівноправними керівниками і структурними підрозділами, які взаємодіють у процесі управлінської діяльності.

Залежно від типів зв'язків між елементами розрізняють лі­нійну, функціональну та лінійно-функціональну структури ор­гану.

Лінійна структура органу державної влади (рисунок 10.1) ство­рюється _____

________________________________________________________________________

________________________________________________________________________

Лінійна структура державного органу формується за при­нципом єдиноначальності, є логічно найбільш стрункою та формаль­но вираженою, але разом з тим найменш гнучкою. Вона чітко функціонує при стабільних завданнях, виконанні операцій, що повторюються, але важко пристосовується до нових цілей. Го­ловний недолік лінійної структури — слабка координація ла­нок, підлеглих одному керівникові, а також те, що керівник повинен бути компетентним в усіх питаннях роботи підлеглих йому ланок.

В — виконавці підрозділу

Рисунок 10.1 - Лінійна структура державного органу

Функціональна структура державного органу (рисунок 10.2) бу­дується на основі __________________________. Кожна ланка цієї системи управління здійснює визначену функцію. Керівні вказівки стають більш кваліфікованими, але порушується принцип єдності розпорядництва, оскільки нижчестоящі ланки не знають, чиї розпорядження виконувати в першу чергу, а також, як їх узгоджувати між собою.

В — виконавці підрозділу

Рисунок 10.2 - Функціональна структура органу державної влади

На практиці найбільшого поширення набула організаційна структура, яка має назву лінійно-функціональна (або лінійно-штабна), що є поєднанням лінійного та функціонального управління (рисунок. 10.3).

Лінійно-функціональна структура забезпечує новий поділ праці, за якого лінійні ланки управління покликані __________________________________, а функціональні — _______________________________________, тобто збирати інформацію, що може допомогти лінійному керівникові при прийнятті рішень.

Лінійно-функціональні структури особливо ефек­тивні для організацій, які функціонують у стабільному ре­жимі, рівномірно розвиваються, не відчувають значних впливів навколишнього середовища.

В— виконавці основних (операційних) підрозділів;

Ф — керівники або виконавці функціональних підрозділів

Рисунок 10.3 - Лінійно-функціональна структура органу державної влади

З розвитком організацій, більшою залежністю їх від навко­лишнього середовища та необхідністю адаптування до змін ви­никли нові види організаційних структур, серед яких найбіль­ше поширені програмно-цільові, матричні та дивізіональні.

Основу програмно-цільової структури становить спеціаль­ний орган (підрозділ), призначений для _____________________________________________________

__________________________________________ (рисунок 10.4).

вертикальні зв'язки;

горизонтальні зв'язки

Рисунок 10.4 - Схема зв'язків при програмно-цільовій структурі державного органу

Відповідно до повноважень та відповідальності, якими наді­лено керівника програми, розрізнюють такі основні органі­заційні варіанти побудови програмно-цільових структур: ко­ординаційну; проектну, або продуктову; змішану.

При програмно-цільовій структурі координаційного типу керівники програми практично не наділяються правами прийнят­тя рішень і несуть лише часткову відповідальність за виконання певної складової програми. Ця система досить ефективна в умовах великої кількості програм.

При проектній, або продуктовій, структурі на керівника програми покладається вся відповідальність за якість і термі­ни виконання робіт. Її застосування доцільне, коли ор­ганізація виконує обмежену кількість складних програм.

При змішаному варіанті організації програмно-цільової структури на керівника програми покладається вся повнота функціонального керівництва.

За матричної схеми організаційної структури викона­вець (за програмою або проектом) знаходиться ____________________________________________________

___________________________________________________________ (рисунок 10.5).

Умовні позначення:

К — лінійний керівник;

Ф1; Ф2 — функціональні ланки (керівники);

РП1, РП2 — керівники проектів;

Іф1П1, ..., Іф2П2 — групи функціональних працівників, що оперативно підлеглі керівникові проекту (РП1, РП2) при мето­дичному керівництві функціональної служби (Ф1, Ф2)

Рисунок 10.5 - Матрична структура органу державної влади

Ключовими фігурами при управлінні організація­ми з дивізіональною структурою стають не керівники функ­ціональних підрозділів, а менеджери. При цьому здійснюється структуризація організації за критеріями _________________________

_________________________________________