Скачиваний:
53
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.49 Mб
Скачать

План (логіка викладення і засвоєння матеріалу)

  1. Поняття і види аудиторських послуг

  2. Клієнти аудиторських фірм (аудиторів), процедури їх вибору та погодження

  3. Договір на проведення аудиту

  4. Документування аудиторських послуг

Ключові терміни і поняття

  • аудит;

  • супутні аудиту послуги;

  • оглядова перевірка;

  • операційна перевірка;

  • компіляція обліку;

  • підтверджуючий аудит;

  • системно-орієнтований аудит;

  • аудит фінансової звітності;

  • аудит на відповідність;

  • операційний аудит;

  • зовнішній аудит;

  • внутрішній аудит;

  • атестовані й неатестовані послуги

  • консультаційні послуги;

  • типи клієнтів;

  • процедура вибору клієнта,

  • процедура погодження клієнта;

  • попереднє обстеження клієнта,

  • договір на проведення аудиту,

  • робочі документи;

  • призначення та функції робочих документів;

  • аудиторський висновок;

  • модифікації аудиторських висновків;

  • звіт аудитора керівникові суб'єкта господарювання.

При підготовці до заняття слід використовувати такі нормативні документи:

    • МСА 200 "Мета та загальні принципи аудиторської перевірки фінансових звітів"

    • МСА 230 "Документація"

    • МСА 400 "Оцінка ризиків та внутрішній контроль"

    • МСА 401 "Аудит у середовищі комп'ютерних інформаційних систем"

    • МСА 500 "Аудиторські докази"

    • МСА 700 "Аудиторський висновок про фінансову звітність"

    • МСА 700А "Аудиторський висновок про фінансову звітність"

    • МСА 800 "Аудиторський висновок при виконанні завдань аудиту спеціального призначення"

    • МСА 910 "Завдання з огляду фінансових звітів"

    • МСА 920 "Завдання з виконання погоджених процедур стосовно фінансової інформації"

    • МСА 930 "Завдання з підготовки фінансової інформації"

    • МСА 1005 "Особливості аудиту малих підприємств"

4.1. Поняття і види аудиторських послуг

Аудиторські організації та підприємці-аудитори, які провадять свою діяльність одноосібне, можуть проводити аудит і надавати супутні аудиту послуги.

Відповідно до норм Закону України "Про аудиторську діяльність", до аудиту від­носять перевірку публічної бухгалтерської звітності, обліку, первинних документів та іншої інформації щодо фінансово-господарської діяльності суб'єктів господарюван­ня з метою визначення достовірності їх звітності, обліку, його повноти і відповідно­сті чинному законодавству та встановленим нормативам. При цьому закон уточнює, що публічна бухгалтерська звітність складається із аудиторського висновку та форм фінансової звітності, які не становлять комерційної таємниці й визначені законодав­ством для подання користувачам та публікації.

Отже, аудит згідно з національним чинним законодавством і за об'єктом досліджен­ня зводиться до аудиту фінансової звітності, а за суб'єктом він може бути тільки зовніш­нім, тобто здійснюватися незалежним аудитором або аудиторською фірмою на договір­ній основі. За ініціативою здійснення аудит може бути обов'язковим, проведення якого регламентується чинним законодавством, та добровільним, коли аудит проводиться з ініціативи клієнта. Уся інша робота аудитора — це супутні аудиту послуги.

Поряд із проведенням аудиту Національні стандарти передбачають супутні ауди­ту послуги: оглядову перевірку, операційну перевірку та компіляцію (трансформа­цію обліку). Зарубіжна й національна практика свідчить, що асортимент аудитор­ських послуг значно ширший.

Аудиторські послуги, як правило, не атестовані, тобто не потребують подання аудиторського висновку та формальної звітності аудитора на адресу клієнта.

Серед них:

а) відновлення та ведення бухгалтерського обліку; складання бухгалтерської звітності, а також звітності з цінних паперів, проспектів емісії тощо;

б) компіляція (трансформація бухгалтерського обліку) — здійснення процедур трансформації обліку за іншими обліковими стандартами. Така робота складається зі скороченого обсягу деталізації даних і закінчується створенням сприятливих у використанні, зрозумілих таблиць та фінансової звітності;

в) податкове планування й оптимізація оподаткування, складання декларацій про доходи та представлення інтересів клієнта в податкових службах;

г) консультаційні послуги, що надаються зазвичай не тільки в галузі бухгалтерського обліку і податків, а й комп'ютерних систем (у тому числі автоматизація бухгалтерського обліку й аналітичних робіт), технології виробництва і навіть послуги з підбору кандидатів на керівні посади.

На рис. 4.1 відображено аудиторські послуги, що надаються клієнтам.

Договір на проведення аудиторських послуг наведений у додатку 12.

Консультаційні послуги

До консультаційних належать такі послуги: з постановки і відновлення бухгал­терського обліку; складання декларацій про доходи та інших платежів до бюджету; аналіз фінансово-господарської діяльності; оцінка активів і пасивів підприємства; консультрання з питань податкового законодавства тощо.

Під процесом консультування мають на увазі форму надання допомоги щодо змісту, процесу і структури завдання (або серії завдань), за якої консультант сам не відповідає за виконання завдань, але допомагає тим, хто їх виконує. Крім того, кон­сультування можна розглядати як особливу професійну діяльність, яка здійснюєть­ся на підставі контракту між клієнтом і аудиторською фірмою. Приблизний договір на надання консультаційних послуг наведений у додатку 12. Фірма надає послуги своїм клієнтам за допомогою спеціально підготовлених і кваліфікованих працівни­ків, які допомагають клієнту виявити і проаналізувати проблеми, що виникли. Ана­лізуючи ці проблеми, консультанти дають рекомендації щодо вирішення і сприяють, у разі потреби, їх виконанню.

Рис. 4.1. Аудиторські послуги, що надаються клієнтам

Великі аудиторські фірми можуть проводити аудит і надавати консультації з ши­рокого кола питань: загальне керівництво й управління фінансами; управління мар­кетингом і збутом; управління кадрами і трудовими ресурсами тощо. Деякі фірми надають свої консультації в певних галузях, наприклад, у будівництві, нафтодобувній промисловості, страховій і банківській справі, підприємствам зв'язку і транспорту, виробничим і сільськогосподарським підприємствам і т. ін.

Особливе значення мають консультаційні послуги з юридичних питань і бухгал­терського обліку. Різнобічний вплив юридичних питань на бізнес може вимагати по­рад щодо трудового законодавства, оподаткування, цивільного права та інших спе­ціальних галузей законодавчої діяльності. Часто від аудиторів поряд із перевіркою вимагають оціночних суджень про рахунки і звіти клієнта або рекомендацій щодо вдосконалення фінансової роботи. Аудиторські перевірки часто готують ґрунт для важливих управлінських рішень.

При проведенні консультацій із метою досягнення найбільшого сумарного ефек­ту аудиторські фірми повинні комбінувати й використовувати навички і вміння як спеціалістів-універсалів, так і вузьких спеціалістів, які мають глибокі знання в окре­мих галузях знань. Майбутній успіх аудиторських фірм значною мірою залежатиме від здібностей персоналу у виборі асортименту нових послуг, застосування прогре­сивних методів втручання у фінансову діяльність, покращання якості послуг і чесно­сті працівників.

Отже, консультування треба розглядати як професійну службу або як метод, що забезпечує практичні поради і допомогу. При цьому аудитор, який проводить кон­сультації, повинен володіти навичками, необхідними для:

а) розв'язання проблем і обміну досвідом;

б) виявлення проблем;

в) знаходження потрібної інформації;

г) аналізу і синтезу;

г) розроблення пропозицій щодо вдосконалення фінансово-господарської роботи;

д) спілкування з людьми;

е) планування змін;

є) допомоги клієнтам у накопиченні досвіду;

ж) передачі методів управління тощо.

Консультуванню притаманні єдність принципів і методів. Основними методами консультування є опитування, встановлення проблеми, розв'язання проблеми і на­писання звітів.

Консультаційні послуги, як правило, мають прикладний характер. Тому клієнт бере активну участь у роботі на всіх стадіях виконання завдання і виробляє під ке­рівництвом аудиторів навички встановлення і розв'язання проблем.

Процес консультування являє собою спільну діяльність консультанта і клієнта з метою вирішення певного завдання і здійснення бажаних змін в організації-клієнті. На рис. 4.2 показаний процес консультування.

Процес консультування охоплює два однаково важливих аспекти консультацій­ного процесу: роботу, для якої був запрошений консультант, і взаємовідносини між консультантом і клієнтом. Найкраще, коли обидві сторони по закінченні роботи бу­дуть задоволені відносинами. Аудиторська діяльність — це підприємницька діяль­ність, тому аудитору слід пам'ятати, що успішно закінчене завдання залишає від­чиненими двері для подальшої співпраці.

Завершальним етапом консультативного процесу є оцінка. Без неї неможливо встановити, чи виконано поставлені завдання, і чи виправдовують отримані резуль­тати витрачені на них кошти. При консультуванні оцінюють передусім два основних аспекти завдань: переваги, отримані клієнтом, і процес консультування. Звичайні консультативні завдання породжують три види переваг: нові здібності, які набу-ваються чу вигляді нових умінь і навичок; нові системи і форми поведінки (нові ін­формаційні системи, системи маркетингу, організація семінарів і т. ін.); новий сту­пінь ефективності роботи, який викликає відповідні зміни в економічних, фінансових, соціальних та інших показниках.

Рис. 4.2. Схема процесу консультування

При оцінці процесу консультування слід з'ясувати: як виконаний план-завданш, чи був він реальним і чи досягнута його мета; чи забезпечувалася достатня кільюсп, і якість засобів для виконання завдання; чи використовувався надійний стиль кон­сультування і чи відповідав він можливостям клієнта і завданню, яке вирішується Для оцінки можуть використовуватися опитування, бесіди і обговорення при зустрі­чах. Оцінки доцільно надавати у вигляді короткого звіту, який може стати частиною підсумкового звіту по виконанні завдання.

Робота оформлюється підсумковим звітом, який складається в довільній формі Крім загального огляду виконаної роботи підсумковий звіт повинен вказувати на ре-альні переваги, отримані в результаті змін, давати клієнту рекомендації, що треба зробити і чого слід уникати в майбутньому.

Консультування в галузі фінансів

Результати роботи будь-якої організації аналізуються перш за все через фінансо­ві показники. З огляду на це підприємства потребують допомоги в питаннях, які стосуються правильності проведення різних розрахунків, застосування коефіцієнтів При аналізі фінансового стану підприємства використовують такі коефіцієнти:

  • коефіцієнти ліквідності, тобто спроможності організації оплачувати рахунки, коли настає строк платежу;

  • коефіцієнти, що стосуються ефективності управління, які розраховуються че­рез обсяги обороту;

  • коефіцієнти, які відображають структуру капіталу — співвідношення між позиковим і власним капіталами;

  • коефіцієнти, які визначають рентабельність — відношення прибутку до за­гальної вартості майна, прибутку до власного капіталу та ін.

Стосовно управління оборотним капіталом консультант застосовує підхід, що ґрунтується на аналізі руху грошової готівки. При цьому він шукає шляхи скорочен­ня виробничо-комерційного циклу і збереження готівки.

Важливим моментом є визначення консультантом ефективної структури капіталу, оскільки вона впливає на довгострокові фінансові рішення. З цією метою аналізується поточна структура і співвідношення позикового і власного капіталів, очікуване надхо­дження і використання готівкових грошей протягом декількох років. На підставі аналі­зу вносяться пропозиції щодо пошуку нових власних джерел або додаткових позикових коштів, уточнюється вид цінних паперів, які будуть випущені, і час їх реалізації.

Одне із завдань консультанта — визначити платоспроможність організації, тобто її здатність здійснювати всі платежі за процентами і погашеннями боргу до закінчен­ня строків платежу.

Консультанти з фінансових питань можуть активно брати участь у розробці ра­ціональних кошторисів, до яких входить: планування прибутку; розробка капіта­ловкладень; витрати на заробітну плату тощо.

До об'єктів консультування належить і прогнозування наслідків інфляції при складанні планів і бюджетів (кошторисів). Консультанти можуть надавати своїм клі­єнтам такі послуги: розробляти на підставі аналізу сукупної грошової маси прогно­зи рівня інфляції; вносити інфляційні прогнози в систему стратегічного планування організації; переглядати методи управління оборотним капіталом; встановлювати безпосередній зв'язок між рівнем інфляції і змінами вартості валюти на зарубіжних валютних ринках.

Консультування малих підприємств

Малі підприємства використовують консультації аудиторів в основному для вирі­шення конкретних оперативних проблем, а саме:

  • консультації з усіх аспектів управління, організації праці й розробки проектів випуску продукції;

  • консультації щодо встановлення цін, ведення бухгалтерського обліку і фінан­сового планування;

  • консультації в галузі маркетингу;

  • консультації щодо підготовки документів для отримання позики;

  • роз'яснення законів та нормативних актів, враховуючи податкове законодавство;

  • з організації контролю якості й стандартизації;

  • використання комп'ютерних програм і комп'ютерів.

Допомога консультантів у роботі з ПК

Досить велика потреба на ринку консультаційних послугах існує в розробленні пакетів програм, виборі й застосуванні сучасних персональних комп'ютерів. Кон­сультанти допомагають запроваджувати нові системи, розробляти програми для нав­чання службовців, виробляти і провадити політику заохочення новаторства, викори­стовувати техніку для зниження трудомісткості праці. Поряд із розробленням систем програмного забезпечення консультанти здійснюють навчання персоналу.

Соседние файлы в папке Кулаковська