Скачиваний:
52
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.49 Mб
Скачать

Види планів

Системи планування, які діють у цілком передбачуваному середовищі, назива­ють детермінованими. Природно, що в цих умовах не тільки можливе, а й необхідне застосування формального планування. Це дає змогу достатньо точно кількісно пов'язати всі розділи плану за формою в цілому.

За межами фірми у взаємовідносинах із клієнтами діє ступінь невизначеності зовнішнього середовища, що теж необхідно враховувати при плануванні. Беручи до уваги всі необхідні чинники, аудиторська фірма планує свою роботу на перспекти­ву, на поточний період (рік, квартал), а також планує кожну конкретну перевірку. На рис. 3.1 показані види планування аудиторської діяльності.

  • Стратегічний план — довгостроковий план на 5-15 років, у якому формуються основні цілі фірми на перспективу, конкретні завдання, прив'язані за часом до ресурсів, загальна стратегія досягнення поставлених цілей. Стратегічне плану­вання — це, по суті, перспективне планування, але в нього вкладений зовсім ін­ший зміст і методика розроблення. Це і визначення місії фірми — якою вона повинна бути через 5-10 років, і визначення стратегічного становища фірми, аналіз її конкурентного становища, визначення стратегічних альтернатив і, на­решті, формалізації самої стратегії з урахуванням зовнішнього середовища і внутрішніх особливостей підприємства.

Рис 3.1. Схема організації планування аудиторської діяльності

  • Поточні плани — плани, у яких пов'язуються всі напрямки діяльності фірми і робота всіх функціональних підрозділів на поточний фінансовий рік. По­точне планування охоплює річний період і є сукупністю планів за різними на­прямками аудиторської діяльності фірми.

Поточне планування розглядається як етап реалізації стратегічного плану.

  • Оперативні плани — детальні плани перевірки конкретного підприємства в корот­костроковий період. Мають вузьку спрямованість, високий ступінь деталізації і характеризуються різноманітністю прийомів і методів. Розроблення і реалізація цих планів майже не залежить від ринкової кон'юнктури, і тут може широко ви­користовуватися досвід цієї роботи в умовах централізованого планування.

План обсягу аудиторських послуг

У ринкових умовах розробці плану аудиторських послуг передують маркетинго­ві дослідження, які дають змогу на основі вивчення кон'юнктури ринку виявити по­тенційний запит на аудиторські послуги, які може з вигодою для себе надати суб'єкт аудиту. Під час маркетингових досліджень прогнозується ціна аудиторських послуг. План надання аудиторських послуг повинен мати два розділи: робота з постійними клієнтами і робота з новими клієнтами.

Серед аудиторських послуг, за даними АПУ, 21% має аудит звітності. Ця робота може плануватися в період з 1 лютого до ЗО березня залежно від готовності річної фінансової звітності. Планування аудиту фінансового стану, який займає в обсязі послуг 11% та 68% супутніх аудиту послуг, базується на набутій практиці, яка склада­ється за попередні періоди роботи фірми на ринку аудиторських послуг.

Для складання плану обсягів аудиторських послуг для постійних клієнта необхідно мати договори з ними на проведення аудиторських послуг, або договори намірів, або листи-прохання на проведення таких послуг. За домовленістю із клієнтами планується обсяг робіт, строки виконання і вартість послуг.

Робота аудиторської фірми зумовлена бажаною можливістю отримувати нові замовлення і нових клієнтів. Маючи план роботи з постійними клієнтами і роз­рахувавши свою спроможність, керівник аудиторської фірми може прийняти рішен­ня про укладання нових договорів. Точкою відліку в складанні поточних планів є на­дання аудиторських послуг у поточному періоді. В умовах невизначеної і часто змінюваної ринкової кон'юнктури база розрахунків основних розділів поточного плану нерідко піддається змінам. За цих умов плани надання аудиторських послуг на рік щоквартально можуть істотно відрізнятися від реальної дійсності через нетри­валий час після їх складання. Тому на рік розділи плану повинні складатися за укру­пненими показниками. Це, скоріше, прогноз реалізації цілей стратегічного плану на поточний рік, а основним розділом планування повинен бути план на квартал Із подальшим аналізом виконання і внесенням коректив з урахуванням зміни кон'юнк­тури ринку в план на наступний квартал. Плани мають бути гнучкими, бажано роз­раховувати альтернативні варіанти.

Зразок плану обсягу аудиторських послуг на рік (квартал)

з/п

Підприємства (клієнти)

Вид аудитор­ських послуг

Термін виконання

Орієнтовна сума за договором

Виконавці

1

2

3

4

5

6

1

Постійні клієнти:

1.1

ВАТ "Автозапчастина"

Аудит звітності

10.02-20.02

3000,00

Рудь Р. Д., ЛосьЛ. С

1.2

ВАТ "Маслозавод"

Аудит звітності

15.02-30.02

4000,00

Лі Т. І., Жук Ж. К.

1.3

І т. ін.

2

Нові клієнти

2.1

Зміст і завдання плану праці й заробітної плати

План праці й заробітної платні — один із розділів поточного плану господарсько-фінансової діяльності фірми. Метою його розробки є визначення необхідної кількості і складу персоналу підприємства, а також планування коштів на оплату і стимулювання праці. У плані праці й заробітної плати слід передбачити:

  • планування кількості персоналу за категоріями;

  • планування фонду заробітної плати;

  • план підготовки і підвищення кваліфікації персоналу;

  • визначення оптимального співвідношення між кількістю різних категорій

  • працівників фірми (аудиторів, асистентів, фахівців інших спеціальностей);

  • зниження трудомісткості за рахунок удосконалення інформаційних систем методик перевірок;

  • забезпечення приросту клієнтів та аудиторських послуг без збільшення кіль­кості персоналу;

  • удосконалення форм і систем заробітної плати;

  • встановлення найраціональнішого співвідношення в оплаті праці окремих категорій працівників відповідно до кількості та якості їхньої праці;

  • зіставлення показників із праці й заробітної плати з іншими показниками по­точного плану;

  • дотримання співвідношення між зростанням продуктивності праці й зростанням заробітної плати.

Схема розробки плану із праці наведена на рис. 3.2.

Інформаційна база для розробки плану із праці:

  • законодавчі та нормативні акти, які регулюють трудові відносини і встанов­люють державні гарантії з питань праці та її оплати, прогноз очікуваних змін у даному питанні;

  • стратегічний план розвитку фірми;

  • матеріали аналізу стану використання трудових ресурсів, продуктивності пра­ці й ефективності стимулювання персоналу фірми;

  • матеріали дослідження і прогнозування кон'юнктури ринку праці в регіоні діяльності фірми.

Ці матеріали повинні бути вивчені з метою підготовки безпосередньо до проце­су планування.

Соседние файлы в папке Кулаковська