Скачиваний:
52
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.49 Mб
Скачать

Планування кількості персоналу

Планування кількості персоналу необхідно починати з оцінки його наявності на фірмі. Для цього проводять інвентаризацію робочих місць, визначають кількість працівників, зайнятих на виконанні аудиторських послуг та обслуговуючих опера­цій. Аналіз і подальші розрахунки проводять стосовно окремих категорій персоналу (аудитори, асистенти, юристи, консультанти, керівники, службовці). Що стосується аудиторів, то доцільно застосовувати систему інвентаризації професійних навичок та стажу роботи — тобто реєструвати професійні навички службовців із визначенням кількості працівників, котрі володіють цими навичками.

Розрахунок кількості повинен ґрунтуватися не тільки на кількісній і якісній оцін­ці персоналу, а й на аналізі впливу окремих факторів (технічних, організаційних, со­ціально-економічних) на рівень використання трудових ресурсів.

При цьому доцільно проводити аналіз:

  • номенклатури послуг, що надаються;

  • інформаційного забезпечення;

  • прогресивності й відповідності сучасним вимогам організації праці;

  • рівня мотивації праці;

  • потреб ринку в аудиторських послугах в асортименті;

  • залежно від планового обсягу послуг.

У ринкових умовах оцінка потреби в персоналі ускладнена через мінливість фак­торів зовнішнього середовища: ринкової кон'юнктури; циклічності розвитку еконо­міки та у зв'язку з цим можливого загального економічного спаду; регіональних осо­бливостей ринку праці; державних програм, замовлень, контрактів; законів, які регулюють трудові відносини.

Методика розрахунків планової кількості окремих категорій персоналу залежить від специфіки їхньої професійної діяльності й галузевих особливостей клієнтів.

Рис. 3.2. Алгоритм формування плану праці

Для планування кількості персоналу на будь-якому підприємстві чи в організації використовують два методи:

  • нормативний метод — на основі розроблених норм витрат праці для виконан­ня окремих робіт чи операцій на початок планового періоду (норми часу, ви­робітку, обслуговування, кількості персоналу);

  • метод техніко-економічних розрахунків — на основі визначення кількості ро­бочих місць і розробки планового балансу робочого часу.

В аудиторських фірмах користуються іншим методом. У плані праці кількість персоналу розраховується окремо за категоріями персоналу: аудитори, асистенти, юристи, керівники, службовці тощо. На базі цих розрахунків складається зведений (загальний) план кількості працівників фірми в цілому на плановий період.

Планування фонду заробітної плати

Згідно з чинним законодавством України суб'єкти підприємницької діяльності мають повну самостійність у питаннях організації і планування оплати праці всіх ка­тегорій персоналу.

Аудиторські фірми впроваджують власну, індивідуально розроблену модель оплати праці. У ринкових умовах господарювання заробітна плата працівника вже не визначається розміром якогось гарантованого фонду оплати праці, а дедалі біль­ше залежить від кінцевих результатів діяльності фірми.

Планування коштів на оплату праці здійснюється на основі розробленого штат­ного розпису і прийнятої на підприємстві системи матеріального стимулювання праці персоналу.

Плани із заробітної плати складаються окремо для всіх категорій персоналу. Як і при розрахунку кількості працівників, найтрудомісткішими і найскладнішими є розрахунки, пов'язані з визначенням фонду заробітної плати працівників.

Фонд заробітної плати працівників складається з основної заробітної плати і до­даткової оплати праці. На рис. 3.3 наведено структуру планового фонду заробітної плати працівників. Розміри оплати праці працівника залежать від результатів його праці з урахуванням результатів господарської діяльності фірми.

До основної заробітної плати належить оплата праці, яка визначається ставками, розцінками й оплачується працівникам за відпрацьований час і виконані послуги, а також надбавками і доплатами. До додаткової заробітної плати належать доплати і компенсаційні виплати за невідпрацьований час. В аудиторській фірмі виплачують­ся всі доплати і компенсації, передбачені трудовим правом. Тому при плануванні фонду заробітної плати їх необхідно враховувати. Залежно від складу виплат розріз­няють прямий, годинний, денний і місячний фонди заробітної плати працівників.

Соседние файлы в папке Кулаковська