Скачиваний:
52
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.49 Mб
Скачать

Розробка плану доходів і витрат

Розробка фінансових планів відіграє важливу роль у реалізації стратегії фірми на поточний рік. Це планування дає змогу визначити на майбутній період усі джерела фінансування діяльності фірми, сформувати систему його доходів і видатків, забез­печити постійну платоспроможність фірми, визначити структуру її активів і пасивів на кінець планового періоду.

Вихідні передумови для розробки фінансового плану такі:

  • фінансова стратегія фірми і цільові фінансові нормативи, встановлені на майбутній період;

  • фінансова політика за окремими аспектами фінансової діяльності, розроблена в процесі формування фінансової стратегії;

  • планові обсяги послуг та інвестиційної діяльності фірми;

  • результати фінансового аналізу за попередній період.

Рис. 3.3. Структура планового фонду заробітної плати працівників

Для всіх і, особливо, для новостворених фірм необхідно мати прогноз фінансо­вих показників фірми, щоб оцінити вплив передбачуваних рішень на її фінансовий стан. Із цих позицій у фінансовому плані доцільно скласти два основних розділи:

  • план доходів і витрат;

  • план (прогноз) руху коштів.

Ступінь деталізації показників кожного з видів фінансового плану визначається фірмою самостійно з урахуванням специфіки діяльності, а також практики організа­ції фінансового й управлінського обліку.

3.3. Планування конкретної аудиторської перевірки Необхідність планування

Аудитор повинен планувати свою перевірку з трьох причин:

  1. це дасть йому можливість одержати достатню кількість інформації про стан справ клієнта. Одержання необхідної кількості інформації допоможе аудитору дати найобґрунтованіший висновок, у результаті — звести до мінімуму правові зобов'язання та зберегти хорошу репутацію фірми серед представників своєї професії;

  2. допоможе утримати в межах розумного витрати на аудит. Збереження витрат у розумних межах допоможе аудиторській фірмі (окремому аудиторові) зберегти конкурентоспроможність і тим самим не втратити своїх клієнтів за умови, що фірма (аудитор) зарекомендувала себе високою якістю послуг;

  3. дасть змогу уникнути непорозумінь із клієнтом.

Планування повинно базуватися на обізнаності про діяльність клієнта, на ретель­ному вивченні його особливостей та умов економічного середовища.

Планування аудиторської перевірки здійснюється на основі даних попереднього аналізу і має забезпечувати:

  • отримання необхідної інформації про стан бухгалтерського обліку й ефективність внутрішнього контролю;

  • встановлення очікуваного рівня довіри до внутрішнього контролю, тобто з'ясування того, наскільки аудитор може покладатися на матеріали внутрішнього контролю;

  • визначення змісту, часу проведення й обсягу контрольних процедур, які під­лягають виконанню на наступному етапі аудиторської перевірки;

  • координацію виконуваних робіт по збору й аналізу інформації, необхідної для оцінки достовірності й законності господарсько-фінансових операцій, достовірності бухгалтерського балансу і фінансових звітів.

Вимоги та рекомендації щодо планування аудиту визначені МСА 300 "Плануван­ня", згідно з яким аудитори й аудиторські фірми України мають право самостійно визначати форми і методи аудиту на підставі чинного законодавства, наявних норм і стандартів, умов договору із замовником, професійних знань та досвіду.

Соседние файлы в папке Кулаковська