Скачиваний:
52
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.49 Mб
Скачать

2.1. Персонал суб'єктів аудиторської діяльності

Суб'єктами аудиторської діяльності можуть бути аудиторські фірми або аудито­ри - підприємці, які провадять свою діяльність без створення юридичної особи. Для надання аудиторських послуг та ведення господарської діяльності суб'єкти аудитор­ської діяльності наймають для роботи персонал.

Персонал аудиторських фірм

Усі громадяни України, які своєю працею беруть участь у діяльності фірми на засадах трудового договору або за сумісництвом, складають персонал суб'єктів ауди­торської діяльності. Закон України "Про аудиторську діяльність" не визначає конкретних вимог до персоналу аудиторської фірми, окрім того, що аудиторська фірма може провадити аудиторську діяльність лише за умови, якщо в ній працює хо­ча б один аудитор (мається на увазі — сертифікований). Наприклад, Федеральний Закон Російської Федерації "Про аудиторську діяльність" (ст. 4) визначає, що в шта­ті аудиторської організації повинно бути не менше п'яти аудиторів.

Залежно від попиту на аудиторські послуги, конкурентної ситуації, місця на рин­ку послуг аудиторські організації самостійно формують штатну чисельність.

Аудиторські фірми залежно від асортименту аудиторськихпослуг поділяють науніверсальні йспеціалізовані.

Універсальні аудиторські фірми надають послуги з різних видів аудиту, сфера їх діяльності досить широка (за географією, за галузями народного господарства, за масштабами бізнесу клієнтів). Крім проведення різних видів аудиту, вони надають послуги з оптимізації оподаткування; відновлення бухгалтерського обліку, комп'юте­ризації бухгалтерського обліку; аналізу господарсько-фінансової діяльності; оцінки активів і пасивів економічного суб'єкта; консультації з питань фінансового та подат­кового обліку; організації навчання; інші послуги.

Спеціалізованіаудиторські фірми виконують вужче коло робіт і зосереджені тіль­ки на певних їх видах (наприклад, аудиторські перевірки, консультації, навчання персоналу тощо). Такі фірми, як правило, виконують один вид аудиту. Спеціалізова­ними можна назвати також аудиторські фірми, які виникли на базі контрольно-реві­зійних відділів ряду колишніх міністерств. Як правило, вони надають послуги тільки з одного виду аудиту і сфера їх діяльності обмежена однією галуззю (агропромисло­вий комплекс, споживча кооперація).

Крім того, аудиторські фірми поділяють на великі, середні й невеликі. Але межі понять "великі", "середні" й "невеликі" нечіткі. Універсальні фірми найчастіше бува­ють великими і середніми.

Відповідно до спеціалізації та розміру аудиторських фірм розробляється структу­ра фірми і визначається її штатна чисельність, які фіксуються в документі "Структу­ра і штатна чисельність аудиторської фірми". Приблизна схема управління та підле­глості в аудиторській фірмі показана на рис. 2.1.

Цей документ підписується директором аудиторської фірми та затверджується зборами учасників у ТОВ, власником — на приватному підприємстві.

У цьому документі визначається структура органів оперативного управління, їх підлеглість та підконтрольність, а також штатна чисельність кожного підрозділу

Рис. 2.1. Приблизна схема управління та підлеглості в аудиторській фірмі

На підставі затвердженої структури фірми директор затверджує штатний розпис, яким закріплюється посадовий чисельний склад фірми із зазначенням фонду заро­бітної плати.

Зразок штатного розпису наведений нижче.

Зразок

Затверджую:

штат у кількості _____ одиниць із місячним

фондом заробітної плати_______грн.

Директор __________________ ______________________________________

(підпис) (ПІБ) МП

Соседние файлы в папке Кулаковська