Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Олейна. / РегламДн_05.DOC
Скачиваний:
497
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
4.39 Mб
Скачать
    1. Спосіб знешкодження продуктів виробництва в аварійних ситуаціях

9.8.1 Олію, яка нестандартна. по температурі спалаху, тобто з підвищеним вмістом розчинника, необхідно повернути на повторну дистиляцію.

9.8.2 Шрот з підвищеним вмістом розчинника, що видаляється ручним способом з тостерів в аварійних випадках, необхідно вивантажити порціями в ящик з матеріалу, що не утворює іскри, і з вентиляцією та негайно видалити з цеху в безпечне місце для провітрювання на відкритому повітрі.

9.8.3 Шрот на елеваторі необхідно перекачувати з силосу в силос при працюючій вентиляції.

    1. Організація безпечного проведення вогневих робіт

9.9.1 До вогневих робіт відносять виробничі операції, що пов’язані з застосуванням відкритого вогню, іскроутворенням і нагріванням до температури, яка здатна викликати займання матеріалів та конструкцій (електрозварювання, газозварювання, паяльних роботах, бензо-гасорізках, механічній обробці металу з виділенням іскри, тощо).

9.9.2 Вогневі роботи на діючих вибухопожежонебезпечних об’єктах допускаються в цеху у виключних випадках, коли ці роботи неможливо проводити в постійних місцях, спеціально відведених для цих цілей.

9.9.3 Вогневі роботи повинні виконуватись згідно з вимогами ГОСТ 12.3.002, ГОСТ 12.3.003 “Правил техніки безпеки та виробничої санітарії при виробництві ацетилену, кисню та при газополум’яневій обробці металу”. “Правил атестації зварювальників”. “Правил пожежної безпеки в Україні”.

Вогневі роботи на вибухонебезпечних об’єктах повинні виконуватись з додержанням вимог вищевказаних нормативних документів. Типової інструкції по організації безпечного ведення вогневих робіт на вибухонебезпечних і вибухопожежонебезпечних об’єктах, а також Правил безпеки при ремонті та технічному обслуговуванні машин та обладнання у системі Держагропрому СРСР.

На основі цієї нормативної документації розробляється інструкція по проведенню вогневих робіт на підприємстві.

9.9.4 Роботи з застосуванням відкритого вогню можуть проводитись тільки при наявності наряд-допуску, підписаного відповідальним за виконання робіт та начальником цеху (дільниці), в якому проводяться вогневі роботи, затвердженого головним керівником підприємства (головним інженером). Наряд-допуск повинен бути узгоджений з пожежною охороною підприємства з установленням контролю з боку пожежної охорони за виконанням робіт.

9.9.5 Вогневі роботи забороняються в приміщеннях екстракційного цеху при діючому обладнанні та комунікаціях, заповнених розчинником та місцелою, в місцях установки бензоуловлювачів, резервуарів для розчинника та зливно-наливної естакади. Вогневі роботи на прилеглій території можуть проводитись не ближче 25м від об’єктів, що вказані, та не ближче 40м від зливно-наливної естакади під час операцій по зливанню.

9.9.6 Вогневі роботи в середині ємкості, апарата дозволяється проводити тільки після виконання підготовчих робіт, згідно наряд-допуску, та виключення їх від усіх комунікацій за допомогою заглушок, при відкритих люках, лазах та при безперервній вентиляції в середній частині апарата, ємкості, що здійснюється пересувним вентиляційним агрегатом.

9.9.7 Ємкості, в середині яких не проводяться роботи, повинні бути залиті водою.

9.9.8 Перед початком вогневих робіт у ємкості та під час проведення їх повинен бути встановлений контроль за станом повітряного середовища в ємкості.

9.9.9 Вогневі роботи в приміщеннях екстракційного цеху можуть проводитись тільки після звільнення апаратури ємкостей та комунікацій від розчинника, місцели, пропарювання водяною парою та просушування. Приміщення при цьому необхідно безперервно вентилювати та встановити контроль за станом повітряного середовища.

9.9.10 Проводити вогневі роботи в приміщеннях шеретувально-віяльного відділення та підготовчого-пресового цеху, в елеваторі шроту дозволяється тільки при непрацюючому обладнанні та відсутності на дільниці, де будуть проводитись вогневі роботи, шротового пилу, як у повітрі, так і на обладнанні, на поверхні апаратури й будівельних конструкціях будівель, а також при відсутності пари розчинника.

9.9.11 Вогневі роботи в приміщеннях, суміжних з вибухонебезпечними, допускаються при таких умовах:

а) якщо суміжні приміщення відділені та ізольовані від вибухонебезпечного капітальною стіною. При наявності в стіні вікон, пройомів, дверей, останні під час зварювання повинні бути герметично закриті. Матеріалопроводи поміж суміжними та вибухонебезпечними приміщеннями повинні бути також роз’єднані;

б) якщо в суміжних приміщеннях, де будуть проводитись вогневі роботи, виключена можливість надходження пари розчинника;

в) якщо у вибухонебезпечному приміщенні в цей час концентрація пари розчинника в повітрі не вище 100мг/м3.

9.9.12 При малому обсягу вогневих робіт (по окремому апарату, який знімається, та недоцільності підготовки всього цеху (відділення) до них), слід апарат та інш. підготувати до ремонту, як це вимагається цим регламентом, і вогневі роботи по апарату (агрегату) виконати за межами цеху.

9.9.13 Вогневі та інші ремонтні роботи повинні бути негайно припинені, якщо в процесі їх, незважаючи на прийняті заходи, виявлені умови, що викликають небезпеку. Робочі повинні бути виведені з небезпечної зони.