Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Олейна. / РегламДн_05.DOC
Скачиваний:
496
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
4.39 Mб
Скачать
    1. Технологічна схема екстракційного цеху

      1. Рух матеріалу та шроту

(592 -1А-ТХ4, 592-1А-ТХ5, 592-1А-ТХ6, 592-1А-ТХ7, 592-1А-ТХ8)

Матеріал, який підготовлений на екстракцію, у вигляді макухової черепашки з підготовчо-пресового цеху ланцюговим конвейєром TRDF05 (Сх. 592-1Б-ТХ3), конвейєром з живильним бункером 11 подається в завантажувальний бункер екстрактора 13 через шиберний затвор 12АEV1. Шиберний затвор з повітряно-плунжерним пристроєм автоматично закривається і забезпечує герметизацію екстрактора 13 при зупинці живильного конвейєра 11. При нормальних робочих умовах, герметизація забезпечується шаром матеріалу в бункері екстрактора та живильному бункері конвейєра 11.

Рівень матеріалу в живильному та завантажувальному бункерах екстрактора підтримується системами регулювання рівня між верхнім та нижнім гранично-допустими рівнями.

Матеріал, який надходить в екстрактор на екстракцію, формує шар і відразу зрошується місцелою високої концентрації, де з екстрагуючого матеріалу екстрагується, в основному, поверхнева олія.

На протязі всього циклу екстракції матеріал, що екстрагується, піддається інтенсивному зрошуванню розчинником або місцелою.

Місцела подається відповідним насосом через клапан на форсунку, яка розміщена точно над збирачем місцели розподіляється за допомогою зубчатого корита, розташованого точно над збирачем місцели.

Тому що шар матеріалу рухається, як одне ціле, уздовж екстрактора на всіх стадіях зрошування розчинником і місцелою при запуску екстрактора необхідно спочатку заповнити його матеріалом хоча б на 1/3 і, тільки після цього, почати подавати розчинник для запобігання вимивання розчинником шару матеріалу, який сформувався.

Матеріал, що екстрагує, по мірі пересування стрічкового транспортера від завантажувального бункера до розвантаження поступово знежирюється і при надходженні в останню зону зрошується чистим розчинником. Після проходження останньої зони знежирений матеріал проходить зону стоку.

Знежирений матеріал виводиться з екстрактора постійно та рівномірно ворошителем, який розташований в кінці стрічкового транспортера, в розвантажувальний бункер екстрактора.

З розвантажувального бункера екстрактора вологобензоємкий шрот рівномірно подається на розвантажувальний шнек 14.

Далі знежирений шрот ланцюговим конвейєром 15 типу “Гусяча шия” з вмістом розчинника та вологи 25-30% через шлюзовий затвор 18, над яким встановлений шиберний затвор з повітряним плунжерним улаштуванням 12BV1, подається в тостер 170 для волого-теплового оброблення.

Перепуск шроту з чана в чан відбувається автоматично за допомогою перепускних клапанів.

В чанах тостера № I, II, III шрот підлягає тепловому обробленню за рахунок тепла глухої пари, в чанах № IV, V, VI - за рахунок тепла глухої та гострої пари, в останньому чані № VII – за рахунок тепла гострої пари.

При переміщенні шроту по всьому тракту чанного випарника 170 розчинник відганяється до остаточного вмісту його в шроті 0,08%.

Випуск шроту з нижнього чана тостера 170 здійснюється через шлюзовий затвор в проміжний шнек для шроту 19, потім скребковим транспортером REG1.1 шрот транспортується у відділення грануляції шроту.