Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Олейна. / РегламДн_05.DOC
Скачиваний:
497
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
4.39 Mб
Скачать
      1. Зберігання олії

9.4.8.1 Олія пресова та екстракційна зберігається в резервуарах складу готової продукції. Після спорожнення або при зміні сорту олії, яка зберігається, резервуари повинні бути ретельно очищені від осаду й пропарені гострою парою.

9.4.8.2 Якість санітарної обробки резервуарів повинна контролюватись лабораторією.

    1. Загальні вимоги безпеки до обладнання та його розташування

9.5.1 Обладнання та апаратура повинні відповідати вимогам ГОСТ 12.2.003 “Оборудование производственное. Общие требования безопасности”, ГОСТ 12.2.124 “Оборудование продовольственное. Общие требования безопасности”. На кожний вид обладнання необхідно мати комплект документації по експлуатації згідно з ГОСТ 2.601 ЕСКД “Эксплуатационные документы”.

9.5.2 Монтаж обладнання та трубопроводів проведений у відповідності з проектом, вимогами “Строительных Норм и Правил”, стандартів та інших нормативних документів. Обладнання, матеріали та комплектуючі вироби не можуть бути допущені до монтажу при відсутності документів, які підтверджують якість їх виготовлення та відповідність їх вимогам нормативно-технічній документації.

9.5.3 Обладнання, що надходить на підприємство, перевіряється головними спеціалістами на відповідність вимогам безпечності по експлуатаційних документах заводу-виготовника. При виявленні порушення заводам-постачальникам направляються відповідні претензії.

9.5.4 На кожний вид обладнання є комплект експлуатаційних документів, номенклатура яких приведена в ГОСТ 2.601 “ЕСКД. Эксплуатационные документы”.

9.5.5 Експлуатація обладнання здійснюється у відповідності з інструкцією по експлуатації.

9.5.6 Не допускається експлуатація обладнання у випадку, коли воно не відповідає вимогам експлуатаційних документів заводу-виготовника та діючій нормативно-технічній документації та “Правилам безпеки у виробництві олії методом пресування та екстракції”, затверджених Держгіртехнагляд України 25.11.92р.

9.5.7 Обладнання повинно забезпечувати електробезпечність, вибухобезпечність, пожежобезпечність, безпечність при роботі з продуктом, зручний доступ до всіх агрегатів, які обслужуються та які знімаються, вузлів, блоків та апаратури для проведення пуско-налагоджувальних, експлуатаційних, ремонтних робіт, технічного обслужування.

9.5.8 Можливість експлуатації обладнання та трубопроводів вибухонебезпечного виробництва після вироблення ресурсу, який встановлений заводом-виготовником, повинна визначатись на основі технічного обслідування комісією у складі представників спеціалізованої організації, яка має лабораторію діагностики та ліцензію на проведення цих робіт, ведучих спеціалістів підприємства і головної науково-дослідної організації.

Позачергове діагностування повинно бути проведено:

  • при виявленні дефекту (пошкодження, здатного привести до аварії);

  • після ремонту з застосуванням зварювання.

Об’єм діагностичних досліджень визначається спеціалізованою організацією. Технічні висновки про можливість подальшої експлуатації обладнання затверджуються керівником підприємства після узгодження з органами Держнаглядохоронпраці України.

9.5.9 Обладнання, яке виключили з технологічної схеми, демонтується або консервується.

9.5.10 У виробничих приміщеннях і для обладнання слід застосовувати кольори сигнальні, а також установлювати знаки безпеки згідно з ГОСТ 12.4.026 “Цвета сигнальные. Знаки безопасности”.

9.5.11 На всіх апаратах (посудинах) та арматурі повинні бути написані порядкові номера у відповідності з технологічною схемою.

9.5.12 Пускові пристрої електродвигунів (кнопки, рукоятки, тощо) повинні мати надписи, які пояснюють їх функціональне призначення.

9.5.13 На всіх кранах повинна бути ясно позначена риска пробки крана. Крани повинні мати постійні надійно закріплені ключі. На кожному маховику, засувці повинен бути вказаний стрілкою напрям руху: “відкрито”, “закрито”.

9.5.14 Для забезпечення персоналу безпечним обслужуванням, машини й апарати повинні бути оснащені необхідними контрольно-вимірювальними приладами, перелік яких та метрологічна характеристика приведені в розділі 11.2. Контрольно-вимірювальні прилади повинні бути встановлені таким чином, щоб шкала приладу знаходилась на висоті 1000-1600 мм. від підлоги (робочої площадки).

9.5.15 Засувки, шибери, та інші органи управління необхідно розташовувати в зоні, що обмежена границями:

по висоті 1000-1400 мм;

по глибині - не більше 400 мм;

по ширині - не більше 700 мм.

9.5.16 Кожний самостійний апарат, а також трубопровід повинні мати замкові пристрої, які б забезпечили повне виключення апарата, трубопроводу з технологічної схеми при зупинках та аваріях.

9.5.17 Посудини, апарати, які працюють під тиском меншим від джерела, що його живить, повинні оснащатись на трубопроводах, що підводять гостру та глуху пару, редукувальним обладнанням з манометром та запобіжним клапаном, який розміщують на стороні меншого тиску після редукувального обладнання.

9.5.18 Місця виділення пилу від технологічного та транспортного обладнання (ваги, віялки, вальці, транспортери, норії, бункери, електромагнітні сепаратори, місця пересипання насіння (матеріалів) з транспортера на транспортер) повинні бути обладнані місцевими відсмоктувачами.

Висота пересипання насіння (матеріалів) з транспортера на транспортер повинна бути мінімальною.

9.5.19 Трубопроводи повинні бути пофарбовані в пізнавальні кольори та мати попереджувальні знаки та маркувальні щити за ГОСТ 14202 “Трубопроводы промышленных предприятий. Опознавательная окраска, предупреждающие знаки и маркировочные щитки”.

9.5.20 Пускові пристрої електродвигунів (кнопки, рукоятки, тощо) повинні мати надписи, які пояснюють функціональне призначення їх.

9.5.21 Органи управління механізмами (пускові кнопки, рукоятки, рубильники тощо) встановлені так, щоб була виключена можливість вільного включення.

9.5.22 Шарові крани мають постійні, надійно закріплені рукоятки. На кожній рукоятці повинно бути показано стрілкою положення “відкрито”, “закрито”.

9.5.23 Технологічне обладнання герметичне. Для герметизації рухомих частин екстрактора, чанного випарника та іншого технологічного обладнання застосовується спеціальне ущільнення, яке забезпечує герметичність.

9.5.24 Апарати, паропроводи, трубопроводи гарячої води, технологічні трубопроводи, які проходять через виробничі приміщення, підлягають зовнішній ізоляції. Температура зовнішньої поверхні обладнання та трубопроводів на робочих місцях не повинна перевищувати 45°С.

9.5.25 Теплоізоляцію технологічних апаратів та трубопроводів для запобігання опіків та теплових пожеж необхідно підтримувати в справному стані. Теплоізоляційні матеріали повинні бути непористими та негорючими.

9.5.26 Усі зовнішні частини обладнання, які обертаються, повинні мати захисну огорожу, яка задовольняла б вимогам ГОСТ 12.2.062 “Оборудование производственное. Ограждения защитные”. Огорожа повинна бути міцною, зручною в експлуатації та надійно закріпленою. Знімати огорожу для ремонту обладнання дозволяється тільки після повної зупинки.

Робота обладнання при знятій огорожі не допускається.

9.5.27 Жолоби шнеків, редлерів повинні мати відкидні кришки , які щільно закриваються, на петлях або шарнірах, а завантажувальні отвори – решітки, які знімаються, з вічками розміром 100х100 мм.

9.5.28 Люки в апаратах, які не працюють під тиском, крім кришки, повинні мати міцні решітки, які знімаються.

9.5.29 Кожна норія повинна мати пристрій для запобігання зворотного ходу стрічки.

9.5.30 Площадки, які розташовані на висоті 0,8 м і більше над рівнем підлоги, відриті приямки та траншеї для норій та для іншого обладнання, а також монтажні прорізи повинні мати по периметру огородження.

Сходи до площадок у приямках і перехідні містки повинні огороджуватись з двох сторін. Висота перил огорожі повинна бути не менше 1м, а бортики внизу – висотою не менше 0,15м. На висоті 0,5-0,6м від настилу площадки (сходів) розміщається поздовжнє огородження. Поверхня площадок та сходів повинна бути неслизькою.

9.5.31 Площадки для обслужування обладнання мають вільний прохід не менше 0,7 м.

9.5.32 Ширина площадок для постійного обслужування обладнання та сходів повинна бути не менше 8м. Крок сходинок сходів повинен бути не більше 0,25 м, ширина сходинок повинна бути не менше 0,12 м.

9.5.33 Сходи висотою більше 1,5 м повинні мати похил не більше 45о, а меншої висоти – не більше 60 о.

9.5.34 Металічні площадки та ступені сходів для запобігання сковзання мають рифлену поверхню, або виконані з просічно-витяжної сталі.

9.5.35 Для обладнання, що не потребує постійного обслужування, допускається застосовувати приставні драбини. “Правила безпечної роботи з інструментом і пристроями”, затверджені 05.06.2001 р, Наказ мінпраці і соціальної політики № 252.

9.5.36 Конструкція та розміщення конвейєрів (стрічкових транспортерів, шнеків, редлерів, ковшових елеваторів), а також обладнання засобів захисту повинні відповідати вимогам ГОСТ 12.2.022 “Конвейеры. Общие требования безопасности”.

Для переходу людей через конвейєри, а також для їх обслужування повинні бути споруджені містки шириною не менше 1,0 м з перилами висотою не менше 1,0 м, на висоті 0,5 м від настилу площадки повинен бути допоміжний горизонтальний елемент.

9.5.37 Жаровні пресових агрегатів повинні мати сходи з площадками для кругового обслужування жаровні, внутрішнього огляду чанів. Сходи і площадки не повинні захаращуватись.

9.5.38 Апарати, посудини, які працюють при атмосферному тиску, після монтажу та ремонту з застосуванням зварювання повинні випробуватись згідно з вимогами ОСТ 26-291 наливанням води. Посудину, залиту водою до верхнього краю, витримують 4 години до початку огляду з простукуванням зварювальних швів. Допускається також проводити випробування зварених швів змочуючи гасом (ГОСТ 3242). При використанні гасу на поверхні, яка покрита крейдою, не повинно бути олійних плям.

9.5.39 Апарати, посудини, які працюють під тиском не вище 0,07 МПа (0,7 кгс/см2), після монтажу та ремонту (з застосуванням зварювальних елементів, працюючих під тиском), а також періодично, в строки, які встановлені виробничою інструкцією, повинні випробуватись гідравлічним пробним тиском 0,2 МПа (2 кгс/см2) або за нормами заводу-виготовника.

9.5.40 Апарати, посудини, які працюють під тиском вище 0,07 МПа (0,7 кгс/см2), повинні перебувати та підлягати технічному огляду в строки згідно з Правилами улаштування та безпечної експлуатації посудин, які працюють під тиском.

9.5.41 Апарати, посудини, які працюють під вакуумом, після монтажу та ремонту (з застосуванням зварювальних елементів, працюючих під розрідженням,) періодично в строки, які встановлені виробничою інструкцією, повинні підлягати гідравлічним випробуванням пробним тиском 0,2 МПа (2 кгс/см2) для випробування на вакуум з залишковим тиском за нормами та паспортом заводу-виготовника.

9.5.42 Арматура, що заново встановлена, відремонтована, повинна бути перевірена на герметичність, гасом або на стенді під робочим тиском на протязі 5 хвилин, у період капітального ремонту, зі складенням акта.

9.5.43 Трубопроводи, що транспортують розчинник, місцелу, як заново встановлені, так і після ремонту та складання разом з апаратами, які вони обслужують, насосами та контрольно-вимірювальними приладами, повинні проходити випробування на герметичність тиском, який рівний робочому. У процесі випробування повинна проводитись перевірка всіх з’єднань на пропускання мильним розчином або другим надійним способом. Підготовка апаратів, посудин та конструкцій до випробування, а також проведення випробування повинно здійснюватись згідно з вимогами правил безпеки у вибухонебезпечних та вибухопожежонебезпечних хімічних та нафтохімічних виробництвах.

9.5.44 Результати випробування апаратів, арматури та трубопроводів заносяться в спеціальний журнал і в паспорт за підписом осіб, які проводили випробування.

9.5.45 При розміщенні обладнання слід забезпечити зручний та безпечний монтаж (демонтаж) обладнання та ремонт його, а також безпечну евакуацію людей при пожежі та в аварійних ситуаціях.

9.5.46 У цехах необхідно передбачати ремонтні площадки, придатні для розбирання та чищення апаратів та їх частин, без захаращення робочих проходів та запасних виходів.

9.5.47 Для монтажу (демонтажу) та ремонту обладнання повинно бути передбачене підйомне обладнання.

9.5.48 Розміщення та способи прокладання трубопроводів повинні забезпечувати безпечність та зручність експлуатації їх та можливість спостереження за технічним станом їх.

9.5.49 Забороняється розташовувати обладнання з горючими матеріалами та легко-запальними рідинами над та під допоміжними приміщеннями.

9.5.50 Прокладати трубопроводи для розчинника, місцели, а також транспортне обладнання для шроту через приміщення другої категорії, через побутові, підсобні, адміністративно-господарські приміщення, розподільне електричне обладнання, приміщення щитів та пультів автоматизації та вентиляційні камери, забороняється.

9.5.51 Фланцеві з’єднання передбачаються тільки в місцях установки арматури, або приєднання трубопроводів до апаратів, а також на тих дільницях, де за умовами технології вимагається періодичне розбирання для проведення чищення та ремонту трубопроводів.

Фланцеві з’єднання повинні бути розташовані у місцях, які відкриті та доступні для візуального нагляду, обслуговуванню, розбиранню, ремонту та монтажу. Не допускається розташовувати Фланцеві з’єднання трубопроводів над зонами обслугововування та проходами.

9.5.52 Конструкція ущільнення, матеріал прокладок і монтаж фланцевого з’єднання забезпечують необхідну степінь герметичності рознімного з’єднання на протязі міжремонтного періоду експлуатації технологічної лінії.

9.5.53 Запірна арматура, яка встановлена на нагнітальному та усмоктувальному трубопроводах насоса, максимально приближена до нього та знаходиться в зоні зручній для обслужування. Для виключення можливості переміщення розчинника, місцели у зворотному напрямку на нагнітальній лінії насоса встановлений зворотний клапан.

9.5.54 До запірної арматури протиаварійного призначення повинні пред’являтись підвищенні вимоги, які забезпечують оперативність та зручність виключення її в аварійних умовах. Необхідність застосування арматури, в тому разі з дистанційним управлінням, визначається проектними організаціями, виходячи з технологічного процесу, рівня вибухобезпечності і не допускання розповсюдження аварійної ситуації з блоку, який розглядаємо, у суміжний з ним.

9.5.55 При використанні регулюючої арматури з дистанційним управлінням у якості відсікаючих пристроїв передбачається дублююча запірна арматура з ручним управлінням.

9.5.56 Використання пробкових чавунних кранів у якості арматури протиаварійного призначення або дублюючої арматури не допускається.

9.5.57 Прокладати частини транспортних засобів, які подають екстрагуючий матеріал в екстрактор, необхідно поза приміщенням (на вулиці), з урахуванням можливості провітрювання його.