Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Олейна. / РегламДн_05.DOC
Скачиваний:
496
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
4.39 Mб
Скачать
      1. Зберігання насіння

9.4.2.1 Для попередження запилення, бункери, завальні ями, автоматичні ваги, башмаки норій, місця скидання олійного насіння на транспортерні стрічки, гвинтові та ланцюгові конвейєри, а також курне технологічне обладнання повинні бути обладнані місцевими відсмоктувачами.

9.4.2.2 Швидкість повітря в середині повітроводів повинна бути такою, щоб перешкоджала відкладенню пилу в них.

Запилене повітря, яке витягається вентиляційними установками, перед викидом в атмосферу необхідно піддати очищенню.

9.4.2.3 Для запобігання самозігрівання при зберіганні та зависанні олійного насіння в силосах елеватора, перед складуванням його необхідно піддавати очищенню.

9.4.2.4 Вологість насіння, що закладається на довготривале зберігання, повинна бути:

соняшникового - не більше 7,0%;

соєвого - не більше 12%;

ріпакового - не більше 8%.

Температура насіння не повинна перевищувати 35°С. При температурі зовнішнього повітря вище 35°С температура насіння не повинна перевищувати температуру зовнішнього повітря більше ніж на 5°С.

9.4.2.5 Температура насіння, яке заклали на зберігання, повинна контролюватись автоматично з дистанційною передачею показників і видачею сигналу при підвищенні температури вище допустимої.

У разі підвищення температури насіння, слід спрямувати його на перероблення, провести перекачування насіння з одного силосу в другий, або з дільниці на дільницю. Для цієї мети необхідно мати завжди вільне місце та транспортні засоби.

9.4.2.6 При проведенні завантажувально-розвантажувальних робіт необхідно виконувати вимоги ГОСТ 12.3.009 “Работы погрузочно-разгрузочные. Общие требования безопасности”.

9.4.2.7 Лазові та завантажувальні отвори завальних ям (у тому числі й у виробничих цехах, силосах елеватора, бункерах), приймальні отвори в підлозі та площадках для олійного насіння повинні бути закриті захисними металічними гратами розміром чарунок 100х100 мм. Грати повинні кріпитись на петлях та замикатись.

9.4.2.8 Обслужуючому персоналу забороняється знаходитись на поверхні насіння у силосах, бункерах, завальних ямах, про що на видимих місцях повинні бути встановлені знаки безпеки за ГОСТ 12.4.026 “Цвета сигнальные и знаки безопасности”.

9.4.2.9 Спуск робітника в силос, бункери повинен проводитись при виробничій необхідності, при наявності письмового дозволу начальника елеватора.

Роботи в середині силосу, бункеру відносяться до газонебезпечних і повинні виконуватись у відповідності з вимогами розділу 9.10.

9.4.2.10 Спускати робітника в силос і бункер висотою більше 3 м необхідно за допомогою спеціальної лебідки, що призначена для спускання та піднімання людей. Відповідальний за роботи повинен перевірити стан лебідки, тросу, колиски, пояса, каната, тощо перед спуском і проведенням робіт у ємкості.

Спуск робітника в бункер висотою до 3-х м проводиться по стаціонарній металічній драбині, а при відсутності її – по закріпленій переносній драбині.

Робітники при спусканні в силос, або в бункер та при знаходженні на поверхні насіння повинні користуватись захисним поясом зі страхуючою вірьовкою, яка закріплена до міцної будівельної конструкції.

9.4.2.11 Під час перебування робітника в силосі, бункері випадковий впуск і випуск насіння повинен бути виключеним.

9.4.2.12 Галереї, тунелі для транспортування насіння, а також приямки глибиною більше 1м, в яких розміщене обладнання для транспортування насіння, повинні бути обладнані механічною вентиляцією.

9.4.2.13 Вхід у приямки, галереї, тунелі при несправності вентиляції дозволяється тільки після перевірки в них повітряного середовища на наявність двоокису вуглецю, вміст якого не повинен перевищувати 0,5% за об’ємом при наявності при цьому кисню не менше 20% (об).

9.4.2.14 Наявність двоокису вуглецю та других шкідливих газів у приямках, траншеях, тунелях необхідно контролювати за допомогою стаціонарних, або переносних приладів за графіком, який затверджений головним інженером підприємства з реєстрацією результатів у журналі.

9.4.2.15 У місцях, де можливе з’явлення вуглекислого газу, повинні бути нанесені сигнальні кольори та встановлені знаки безпеки з пояснювальним надписом згідно ГОСТ 12.4.026 ССБТ ”Цвета сигнальные. Знаки безопасности”. Поблизу цих місць повинні бути розташовані шлангові протигази типу ПШ-1, ПШ-2.

9.4.2.16 Відкриті приямки для транспортно-технологічного обладнання повинні бути огородженими, обладнаними сходами з перилами і освітленими в денний та нічний час.

9.4.2.17 Силоси елеватора перед прийманням нового врожаю повинні бути ретельно очищені, відремонтовані й продезинфіковані.