Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Олейна. / РегламДн_05.DOC
Скачиваний:
497
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
4.39 Mб
Скачать
    1. Вимоги до технологічного процесу

      1. Загальні положення

9.4.1.1 Технологічний процес повинен здійснюватись на справному обладнанні. При появі невластивого шуму, ривків, вібрації, що наростає; апарат слід зупинити.

9.4.1.2 Робота виробничого обладнання, норми навантаження його та параметри процесу повинні відповідати вимогам цього регламенту та паспортним даним.

9.4.1.3 Технічний догляд та профілактичний ремонт обладнання, КВП та автоматики повинні здійснюватись своєчасно за графіком, який затверджений головним інженером.

9.4.1.4 Порядок роботи обладнання, технічний догляд, заходи, що проводяться обслуговуючим персоналом при непередбачених зупинках, або затримках у роботі, повинні здійснюватись у відповідності з інструкцією по експлуатації.

9.4.1.5 При проведенні технологічних процесів слід не допускати виділення пари розчинника, пилу в приміщення в кількості, що може створити в повітряному середовищі концентрацію, яка перевищує ГДК. Нещільності в обладнанні, трубопроводах, арматурі, механічні пошкодження повітропроводів, повітроприймальних та повітророзподільних пристроїв необхідно негайно ліквідувати.

9.4.1.6 Експлуатаційні отвори на повітропроводах (оглядові вікна, люки, лази, дверці збирачів пилу циклонів) при роботі вентиляційного та аспіраційного обладнання повинні бути щільно закриті.

9.4.1.7 Систематично в строки, що встановлені інструкцією по експлуатації, слід перевіряти стан забруднення повітропроводів.

9.4.1.8 Аспіраційні установки повинні включатись за 3-5 хвилин до початку роботи обладнання, а виключатись через 3-5 хвилин після закінчення її.

Експлуатація обладнання при виключених аспіраційних системах забороняється.

9.4.1.9 Пил, що осідає в пилезбирачах циклонів, необхідно прибирати періодично, в строки, що встановлені інструкцією по експлуатації. Роботу необхідно проводити при зупиненому обладнанні та при виключеному вентиляторі.

9.4.1.10 Зовнішня поверхня обладнання, вентиляторів, електродвигунів, контрольно-вимірювальних приладів, повітропроводів тощо, а також підлога, конструктивні елементи будов повинні систематично очищатись від пилу.

9.4.1.11 Наявність пилу, що осідає на конструктивних елементах приміщення цеху та на обладнанні, слід контролювати щоденним оглядом, а концентрацію пилу в повітряному середовищі - аналітичним шляхом, міська СЕС, або атестована заводська лабораторія, не рідше 2-х разів на рік.

При збільшенні вмісту пилу в повітрі слід провести позапланову перевірку на запиленість повітряного середовища та прийняти заходи для зниження його.

Методи контролю повинні відповідати вимогам ГОСТ 12.1.005 "Общие гигиенические требования к воздуху рабочей зоны".

9.4.1.12 При експлуатації, ремонті вентиляційних та аспіраційних систем слід керуватись ГОСТ 12.4.021 “Системы вентиляционные. Общие требования" та ДНАОП 0.00-1.18 “Правила улаштування, виготовлення, монтажу, ремонту та безпечної експлуатації вибухозахищених вентиляторів”, затверджених наказом Держнаглядохоронпраці 11.09.98 № 183.

9.4.1.13 На підприємстві повинні бути визначені особи, які допускаються до обслужування вентиляційних систем та особи, які здійснюють контроль за ефективністю їхньої роботи.

9.4.1.14 Для попередження з’явлення теплових джерел необхідно слідкувати за натягом приводних пасів, транспортних та норійних стрічок, не допускати буксування приводних пасів на шківах, транспортних та норійних стрічках, на приводних барабанах, перекосу вальців вальцьових верстатів, незадовільного балансування роторів тощо.

9.4.1.15 Зачищати руками шнеки, башмаки норій та апарати під час роботи від завалів, запресованого продукту або сторонніх предметів, а також ліквідовувати на ходу пробуксовування приводних пасів транспортних стрічок, забороняється. Для зачищення обладнання, збільшення натягу пасів, стрічок; обладнання або транспортер необхідно зупинити (можливість самовільного пуску повинна бути виключена – вішається табличка: НЕ ВКЛЮЧАТИ! ПРАЦЮЮТЬ ЛЮДИ!)".

Для зачищення слід користуватись спеціальним пристосуванням – скребками.

9.4.1.16 При роботі не допускаються завали обладнання, транспортних елементів продуктом переробки.

Якщо за будь-яких причин завали не вдалось запобігти, то їх негайно треба прибрати.

9.4.1.17 Перед шеретувальними машинами, вальцьовими верстатами, жаровнями повинні бути встановлені магнітні сепаратори. При несправності магнітного захисту експлуатація обладнання не допускається.

9.4.1.18 Параметри роботи апаратів необхідно фіксувати в робочих журналах та самописними приладами, що є в цехах.

9.4.1.19 Пуску машини, агрегату, апарата тощо (при відсутності прямого нагляду) необхідно щоб передували добре видимі або звукові сигнали, а також сигнали відповіді. Сигнали повинні бути обумовлені в інструкції по догляду за даним технологічним обладнанням.

9.4.1.20 Забороняється швидко відкривати парові вентилі для запобігання гідравлічних ударів у паровій системі, що знаходиться під тиском, та відкривати їх без попереднього продування конденсатовідвідників.

9.4.1.21 Відбирати проби матеріалів слід з місць, які спеціально призначені для цієї мети.

9.4.1.22 При експлуатації апаратів необхідно підтримувати в них передбачений технологічною інструкцією рівень матеріалу, який обробляється.

9.4.1.23 За підшипниками, сальниковими ущільнювачами обладнання, зовнішніми поверхнями електрообладнання для запобігання перегрівання повинен бути встановлений контроль.

9.4.1.24 Для запобігання опіків теплоізоляція обладнання (апаратів) повинна підтримуватись у справному стані. Також не допускається експлуатація несправних (при наявності течі) парових ліній та арматури.

9.4.1.25 При веденні технологічного процесу забороняється виключати вентиляцію. Вентиляція повинна працювати безперервно, забезпечувати в робочій зоні вміст шкідливих речовин не більше гранично-допустимої концентрації.

9.4.1.26 Забороняється проводити ремонт, налагодження, чистку, змащення машин, агрегатів під час роботи їх, до повної зупинки всіх рухомих частин (які обертаються, вібрують).