Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦИИ промышленный М.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
198.68 Кб
Скачать

10.3 Факторы, що визначають асортимент фірми

Процес збуту ТПП характеризується конкуренцією, що має декілька основних виявів:

  • конкуренція у сфері планування асортименту;

  • конкуренція в нових розробках;

  • конкуренція цін;

  • конкуренція у сфері послуг;

  • конкуренція у сфері збуту і реалізації рекламних програм.

З них найбільше значення має, в більшості випадків, конкуренція у сфері товарного планування. Рішення щодо асортименту визначаються історією, керівниками - засновниками фірми, які визначають особливості її зростання, власним багажем знань і умінь, особливістю засобів виробництва і робочої сили, системою збуту, колом контактів, репутацією. Ці характеристики визначають сильні і слабі сторони фірми, виходячи з чого і повинен плануватися асортимент на термін 5-10 літ. При цьому важлива спрямованість на усунення слабкостей і забезпечення всебічного і постійного зростання.

В основі планування асортименту продукції лежать наступні основні чинники:

  • НІОКР;

  • зміни в товарному асортименті конкурентів;

  • зміни в попиті на окремі товари.

Роль керівництва полягає в умінні поєднувати ресурси підприємства з вимогами, що пред'являються цими чинниками, з метою зростання фірми і прибутку. Зміни у складі асортименту компанії ведуть до зміни в конструкції відомих товарів і в номенклатурі товарних серій, що випускаються. Цей процес пов'язаний з поняттям життєвого циклу товару і специфікою маркетингової політики на різних етапах життєвого циклу. Оскільки товар може знаходитися на різних етапах життєвого циклу на різних ринках, необхіднне урахування життєвого циклу пари “товар – ринок”.

Чинник НТП є найважливішою умовою, яка визначає необхідність зміни товарного асортименту і диверсифікації номенклатури товарів фірми. Процес наукового дослідження в промисловості носить, як правило, характер розробки досконаліших товарів або процесів на основі існуючих знань. Вдосконалення це носить експоненціальний характер, і, досягаючи межі, замінюється іншим товаром. На такій посилці побудований аналіз портфеля товарів компанії.

Проблема конкуренції веде до необхідності постійних розробок по створенню нових товарів, що забезпечує вигідні позиції як в часі, так і в широті асортименту.

Зростання чисельності конкурентів характерно для галузей, що не вимагають великих витрат на початкових етапах діяльності. В галузях, що вимагають великих капіталовкладень, зростання числа конкурентів невелике. Проте зростання кількості конкурентів негативно позначається на об'ємах продажів і валовому прибутку продавця, вимушуючи його постійно удосконалювати товар і створювати нові вироби для заміни товару при сильній конкуренції.

Падіння попиту на окремі товари є причиною розширення асортименту. Підвищення попиту також може викликати проблеми, переважно виробничого характеру. Причинами коливання попиту можуть бути зміни в асортименті продукції клієнтів, дефіцит матеріалів, зростання їх цін, зміни в технології, вартості перевезень, діловій активності, заходах державного регулювання і ін.

Невизначеність у визначенні тенденцій, напрямів і інтенсивності розвитку попиту вимушує компанії диверсифікувати номенклатуру товарного асортименту, щоб ослабити ризики при зміні попиту на окремі вироби.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]