Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOTOVO_menedzh.docx
Скачиваний:
235
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
364.86 Кб
Скачать

122. Тенденції розвитку економіки від управлінської до підприємницької.

Управлінська економіка заснована на використанні адміністративних інструментів регулювання, які в даний момент втратили свою актуальність, зараз велику ефективність демонструють ринкові механізми регулювання за підтримки держави, які нівелюю недоліки ринкової економіки. Економіки розвинених країн засновані саме на використанні ринкових елементів регулювання економіки, таких як операції на відкритому ринку як метод фінансування державного бюджету, а не додаткова емісія грошових коштів центральним банком. Розвиненими країнами не практикуються такі методи регулювання економіки як встановлення верхньої межі цін, як було зроблено прем'єр-міністром Янковічем під час виборчої компанії 2004 роки, після цього продукти на яких встановлювалися верхні межі цін, стали просто дефіцитними. Багато експертів говорять про те, що адміністративні інструменти стали переважаючими під час останньої передвиборної агітації. Переважання адміністративних методів регулювання економіки свідчить про низьку міру розвитку ринкового сектора, високій мірі узурпірованності влади певними бізнес-структурами, невиконанні основних принципів функціонування ринку.

123.Значення новаторства, інноваційних процесів

Зростаючі внутрішня і зовнішня конкуренції підвищують значення новаторства і змін в організаціях (підприємствах, об'єднаннях, асоціаціях і ін.), втілення яких в нові технології і продукти (сервіс) забезпечує необхідний рівень економічної стійкості господарюючих суб'єктів.

Інновація (нововведення, новина), це процес, спрямований на створення, виробництво та розвиток нових видів виробів, технологій, форм організації праці, виробництва і управління або якісне їх удосконалення. Інноваційна діяльність може розглядатися як одна із форм інвестиційної діяльності, що здійснюється з метою впровадження науково-технічного прогресу у виробничій або соціальній сфері.

Науково-технічний прогрес - це процес взаємопов'язаного поступального розвитку науки, техніки, виробництва і сфери споживання, на основі чого досягається економічне зростання і вдосконалення суспільного виробництва, розв'язання практичних завдань, що стоять перед народним господарством країни, галуззю, об'єднанням, окремим підприємством.

Формою прояву науково-технічного прогресу є науково-технічна революція, яка відображає докорінні зміни в розвитку продуктивних сил на основі пізнання і використання законів розвитку природи і суспільства. В сучасних умовах це застосування мікроелектроніки, робототехніки, гнучких автоматизованих виробництв, біотехнології, генної інженерії, впровадження нових поколінь електронно-обчислювальних машин, прогресивних форм організації праці виробництва і управління. Результатами науково-технічної революції є також відкриття ядерної енергії, початок освоєння навколоземного простору космосу, освоєння сонячної системи, нові відкриття багатьох родовищ нафти і газу, виробництво полімерних і естетичних матеріалів, об'єднання автоматів у складні системи створення автоматизованих систем управління на базі електронної обчислювальної техніки тощо.

Науково-технічні розробки і винаходи являють собою використання нових знань з метою їх практичного застосування, а науково-технічні інновації - це матеріалізація нових ідей і знань, винаходів і наукових розробок у процесі виробництва з метою їх реалізації для задоволення відповідних запитів споживачів. Обов'язковою вимогою до інновації є науково-технічна новизна, можливість виробничого застосування та комерційної реалізації.

Терміни «інновація» і «зміна» не тотожні. Зміна (англ. Change) - є будь-яка зміна чогось фактично (статус-кво) існуючого, тоді як інновація є більш спеціалізований вид змін (перемін). Інновація (англ. Innovation) - є новою ідеєю, яка стосується покращення чи використання нового процесу, продукту чи обслуговування (сервісу).

Всі інновації (нововведення) означають зміни, але не всі зміни є нововведеннями, оскільки зміни можуть не нести нових ідей чи істотних покращень. Наприклад, підприємство переходить на осінньо-зимовий графік роботи. Ця ситуація вимагає зміни існуючого становища (початку і закінчення робочого дня, часу обідньої перерви), але ці зміни не можна розглядати як нововведення. Зініційовані адміністрацією підприємства зміни можуть не тільки не викликати якихось покращень, а навпаки, спричиняти незручності, викликати труднощі в роботі.Можна також виділити реактивні і стратегічні інновації.

Інноваційні реактивні - інновації, які забезпечують виживання підприємства, як реакція на нові перетворення, що здійснюєтся конкурентом, щоб бути строможним вести боротьбу на ринку.

Інновації стратегічні - нововведення, впровадження яких має попереджувальний характер з метою отримання вирішальних переваг у перспективі.

Інновації в організаціях можуть бути як радикальними проривами (лазерні технології), так і малими вдосконаленнями, наприклад, вдосконалення пристрою для зачистки олівців. Хоча радикальне поліпшення важливе для багатьох організацій, мале вдосконалення також є важливим. Японські компанії зокрема, стали відомими завдяки їхній здатності підвищувати якість продукції і обслуговування великою кількістю малих удосконалень. Наприклад, Мацусіта Електрік уперто, протягом 8 років розробляла і вдосконалювала лінзи для застосування їх в проекторах та інших виробах, у яких використовується лазер. В результаті нові лінзи стали на 90% дешевшими від уже існуючих і відносно скромна мета - вдосконалення компонента успішного продукту привела до швидкого розширення частки ринку лінз, зайнятого Мацусіта

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]