Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOTOVO_menedzh.docx
Скачиваний:
235
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
364.86 Кб
Скачать

113. Структурные методы решения конфликтов

При вирішенні конфлікту керівник повинен почати з аналізу фактичних причин, а потім використовувати відповідну методику. Зменшити можливість конфлікту можна, застосовуючи методики вирішення конфлікту. Існує чотири структурних методу розв'язання конфліктів. 1) Роз'яснення вимог до роботи. Одним з кращих методів управління, що запобігає дисфункціональних конфлікт, - роз'яснення того, які результати очікуються від кожного співробітника і підрозділу. Тут повинні бути згадані такі параметри як рівень результатів, який має бути досягнутий, хто надає і хто одержує різну інформацію, система повноважень і відповідальності, а також чітко визначені політика, процедури і правила. Причому, керівник усвідомлює всі ці питання не для себе, а з тим, щоб його підлеглі добре зрозуміли, чого чекають від них і в якій ситуації, наради. 2) Загальноорганізаційна комплексна мета. Встановлення загальноорганізаційної комплексних цілей - ще один структурний метод управління структурною ситуацією. Ефективне здійснення цих цілей вимагає спільного зусилля двох або більш співробітників, груп або відділів. Ідея, яка закладена в ці вищі цілі - направить зусилля всіх учасників на досягнення спільної мети. Наприклад, якщо три зміни відділу конфліктують між собою, слід сформулювати цілі для свого відділу, а не для кожної зміни окремо. Структура системи винагород. Винагороди можна використати як засіб управління конфліктною ситуацією, роблячи вплив на поведінку людей, щоб уникнути дисфункціональних наслідків. Люди, які вносять свій внесок у досягнення загальноорганізаційної комплексних цілей, допомагають іншим групам організації і намагаються підійти до вирішення проблеми комплексно, повинні винагороджуватися вдячністю, премією, визнанням або підвищенням по службі. Не менш важливо, щоб система винагород не заохочувала неконструктивну поведінку окремих осіб або груп. Систематичне скоординоване використання системи винагород і заохочень тих, хто сприяє здійсненню загальної мети, допомагаючи людям зрозуміти, як їм слідує поводитись в конфліктній ситуації, щоб це відповідало бажанням керівництва.

114 . Понятие стресса. Причины стресса.

Стрес - стан психічної напруги, що виникає в процесі діяльності в найбільш складних і важких умовах

Причини виникнення стресу:

1. Перевантаження чи занадто мале робоче навантаження, тобто завдання, яке варто завершити за конкретний період часу. Працівнику просто доручили непомірну кількість завдань або необгрунтований рівень випуску продукції на конкретний період часу. У цьому випадку зазвичай виникає занепокоєння, фрустрація (почуття катастрофи), а також почуття безнадійності та матеріальних втрат. Однак недовантаження може викликати точно такі почуття. Працівник, що не одержує роботи, яка відповідає його можливостям, зазвичай знаходиться у стані фрустрації, занепокоєння щодо своєї цінності і положення в соціальній структурі організації і відчуває себе явно ненагородженим.

2. Конфлікт ролей. Наприклад, фахівця високої кваліфікації з конструкторського відділу переводять тимчасово на роботу в інший підрозділ, який розробляє нову модель продукції. Роботу треба виконати в дуже стислий термін. Керівник конструкторського підрозділу, де «наш» конструктор працював до цього часу майже кожного дня дає йому певні завдання, виправдовуючи це тим, що він (конструктор) все одно повернеться в свій підрозділ і тому повинен опікуватися проблемами свого підрозділу. Конфлікт виникає в результаті порушення принципу єдиноначальності.

Конфлікт ролей може також виникнути в результаті розходжень між нормами неформальної групи і вимогами формальної організації. У цій ситуації людина може відчути напруженість і занепокоєння, тому що хоче бути прийнятою групою, з одного боку, і дотримуватися вимог керівництва — з іншого.

3. Невизначеність ролей. Невизначеність ролей виникає тоді, коли працівник не впевнений у тому, що від нього очікують. На відміну від конфлікту ролей, тут вимоги не будуть суперечливими, але будуть ухильними та невизначеними. Люди повинні мати правильне уявлення про те, чого чекає керівництво від підлеглих, як вони повинні робити і як їх після цього будуть оцінювати.

4. Нецікава робота. Деякі дослідження показують, що люди, які мають більш цікаву роботу, виявляють менше занепокоєння і менш піддані фізичним нездужанням, ніж ті, хто займається нецікавою роботою. Однак погляди на поняття «цікава» робота в людей розрізняються: те, що здається цікавим для одного, зовсім не обов'язково буде цікаво іншому.

5. Існують також і інші чинники. Стрес може виникнути в результаті поганих фізичних умов, наприклад, відхилень у температурі приміщення, поганого освітлення чи надмірного шуму. Неправильні співвідношення між повноваженнями та відповідальністю, погані канали обміну інформацією в організації і необгрунтовані вимоги співробітників один до одного теж можуть викликати стрес.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]