Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOTOVO_menedzh.docx
Скачиваний:
235
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
364.86 Кб
Скачать

115. Рекомендації керівника щодо підвищення продуктивності праці та зниження стресу.

Люди, які страждають від надмірного стресу на роботі, можуть застосовувати такі методи.

Слід розробити систему пріоритетів у своїй роботі. Роботу слід оцінити таким чином: зробити сьогодні;зробити на цьому тижні;зробити, коли буде час. Необхідно навчитися говорити "ні", коли досягнута межа, після якої людина вже не може взяти на себе більше роботи. Слід налагодити ефективні й надійні відносини з вищестоящим керівником.

Не слід погоджуватися з керівником або кимось іншим, хто ставить суперечливі вимоги. Доповідати керівнику про нечіткість завдання. Поліпшувати стосунки з членами колективу, формальними та неформальними групами.

Не скаржитись, обдумувати кожен свій крок. Уміло організовувати свій відпочинок.

Вивчати відповідну літературу й отримані знання застосовувати на практиці.

Для управління стресами менеджерам можна запропонувати:вивчати особливості характеру, діапазон знань, ставлення до праці своїх підлеглих;вибирати тип і обсяг робіт відповідно до здібностей, потреб і нахилів працівників;надавати працівникам за можливістю повну характеристику майбутньої роботи;дозволяти працівникам обгрунтовано відмовлятися від роботи;вміло пояснювати необхідність виконання роботи;приймати оптимальні рішення;визначати чіткі зони повноважень;удосконалювати комунікації;використовувати стиль керівника відповідно до ситуації;не приховувати виробничої господарської інформації;забезпечувати необхідну винагороду за ефективну роботу;застосовувати графіки з метою пояснення певних економічних явищ;бути наставником щодо підлеглих;підвищувати кваліфікацію підлеглих;розвивати здібності підлеглих;- при необхідності сприяти працівникам у зміні робочого місця. Зміни будуть неминучі. Але зміни викликають стрес, гігантську напругу, яка зачіпає всю організацію і кожного працівника. Так виникає дилема.

Конкурентоспроможність організації вимагає гнучного планування і швидкої реакції на зміни. Але сама гнучкість, яка забезпечує зростання організації, породжує стрес, здатний загальмувати зростання. Як знизити стрес, обумовлений необхідними змінами? Ось деякі рекомендації:Чітке розмежування функцій в управлінні. Кожен керівник повинен однозначно представляти границі своєї компетенції. Тут особливо важливо правильно розподілити управлінські функції серед підлеглих, надавши їм разом з відповідальністю і необхідні права для їхнього належного виконання. Необхідно цілком звільнитися від справ, що під силу підлеглим.

Ретельно планувати розподіл свого робочого часу, передбачивши в кожен його відрізок виконання тільки однієї роботи. Не втручатися в дії своїх підлеглих при кожному порушенні процесу виробництва. Постійно пам'ятати, що джерелом стресу часто є не тільки Ваша робота, але і Ви самі, і з цього погляду важливо навчитися оцінювати себе збоку. Причому як зразок для себе можна взяти яку-небудь реальну чи гіпотетичну особистість, що найбільш стійка до стресу, і ставити собі запитання, а як би вона (ця особистість) поступила в цій ситуації під час вирішення складних і гострих проблем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]