Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOTOVO_menedzh.docx
Скачиваний:
235
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
364.86 Кб
Скачать

89. Проблеми, пов‘язані із невідповідністю моделей рівню сприйняття керівників.

Модель - це представлення об'єкта чи системи ідеї в деякій формі відмінної від самої цілісності. Вона є спрощеним зображенням конкретної життєвої (управлінської) ситуації.Види моделей: 1) фізична модель (опис) 2) аналогова модель (аналог об'єкта) 3) математична модель (символи для опису, цифри) На мою думку до них можна віднести такі як «стара школа» керівників які погано ставляться до нового, суб’єктивне ставлення з боку керівників, їх необізнаність, особистий світогляд і ставлення до різних речей та інше.

Головна проблема в тому, що моделі можуть бути сприйняті керівником не вірно. Наприклад, якщо модель передбачає посилення «суворості» в організації, тобто зміна політики менеджерів у бік більшої контрольованості, то сам керівник може втілювати її у життя перебільшуючи свої повноваження, та навіть жорстокими методами.

Окрім цього, існує питання ідеології керівника, який просто не розуміє важливість прийняття саме такої моделі і змінює її «під себе»

90.Феномен влади в менеджменті.

Влада — явище соціальне. Соціальна влада присутня (хоча й у прихованій формі) скрізь, де є усталені об'єднання людей: у сім'ї, виробничих колективах, державі, тобто там, де є реальні можли­вості і спроможність впливати на поведінку людей за допомо­гою яких-небудь засобів. Динаміка розвитку будь-якої організо­ваної спільності людей є боротьбою між владою і хаосом.У найширшому значенні влада — завжди вольові відносини: ін­дивіда до самого себе (влада над собою), між індивідами, група­ми, класами в суспільстві, між громадянином і державою, між посадовою особою і підлеглим, між державами. Реалізується вона у сфері особистої та суспільної діяльності — політичної, еконо­мічної, правової.Основними компонентами влади є її суб'єкт, об'єкт, засоби (ресурси) і процес, що призводить до руху всі її елементи (меха­нізм і засоби взаємодії суб'єкта і об'єкта).Влада — завжди двостороння взаємодія суб'єкта і об'єкта. Влада ніколи не є відносинами лише однієї особи (або органа), якщо не мати на увазі владу людини над собою (але це вже психологічний, а не соціальний феномен). Влада означає відно­сини залежності між людьми: з одного боку, нав'язування волі когось іншого, з іншого — підкорення їй. Інакше — це владовідносини між суб'єктом і об'єктом.Сутністю влади є вольові відносини (керування /панування/ — підкорення). Влада припускає верховенство, монопольне право суб'єкта приймати рішення («авторитетні рішення»), обов'язко­ві і значущі для об'єкта, і спроможність забезпечувати виконан­ня прийнятих зобов'язань, тобто контролювати об'єкт. Суспіль­ство об'єктивно потребує влади. Вона протистоїть анархії, пере­шкоджає руйнівним діям, небезпечним для всього соціального організму. Для виникнення владних відносин необхідно, щоб суб'єкт мав такі якості:• волю до влади, тобто бажання панувати і готовність брати на себе пов'язану з цим відповідальність;• компетентність, тобто знання сутності справи, стану і на­строю підвладних, уміння використовувати ресурси, мати авто­ритет.Соціальна (публічна) влада — вольові (керівництва — підко­рення) відносини між людьми з приводу організації їх спільної діяльності, вироблення та здійснення спільної для даного соціаль­ного колективу волі (інтересу).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]