Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rozd_1-10.doc
Скачиваний:
807
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

1.3 З’єднання, частини та підрозділи Сухопутних військ

Організаційно Сухопутні війська складаються з армійських корпусів, бригад (полків), окремих частин, батальйонів, дивізіонів, батарей, рот, взводів, відділень та обслуг.

Корпус – оперативно-тактичне з’єднання Сухопутних військ. У своєму складі він може мати кілька з’єднань і частин родів військ, спеціальних військ, органів управління та забезпечення.

Бригада – основна тактична частина. Вона призначена для виконання тактичних завдань у складі армійських корпусів або самостійно, у взаємодії із з’єднаннями та частинами інших родів військ і спеціальних військ, з авіацією, а на приморських напрямках – із силами флоту.

Бригади бувають: механізовані, танкові, артилерійські, ракетні, зенітно-ракетні тощо. У Сухопутних військах бригада складається з декількох батальйонів (дивізіонів) основних родів військ, підрозділів спеціальних військ і тилу.

Полк – тактична частина в різних видах Збройних сил і родах військ, яка призначена для виконання бойових завдань, здебільшого в складі з’єднання, а також самостійно. Залежно від належності до роду військ (сил), спеціальних військ, він може вести загальновійськовий, протиповітряний, повітряний бій або забезпечувати бойові дії. Переважно складається з управління, декількох батальйонів (дивізіонів), підрозділів бойового, технічного, тилового та медичного забезпечення.

Батальйон (дивізіон) – основний тактичний підрозділ у сухопутних військах. Може бути механізованим, артилерійським, ракетним, танковим, зенітним, аеромобільним, розвідувальним, інженерно-саперним, автомобільним тощо. Механізований батальйон складається з командування, штабу, трьох механізованих рот і підрозділів (вогневої підтримки, протитанкового, зв’язку), технічного обслуговування, постачання та медичного пункту. У складі танкового батальйону є три танкові роти та підрозділи бойового забезпечення. Артилерійський дивізіон складається з командування, штабу, трьох артилерійських батарей і підрозділів бойового забезпечення, тилового і технічного обслуговування.

Рота (батарея) – тактичний підрозділ. Може бути механізованою, танковою, ракетною, артилерійською, мінометною, зенітною радіотехнічною, саперною, автомобільною тощо. Роти (батареї) входять до складу батальйонів (бригад, дивізіонів).

Взвод – підрозділ, який входить до складу роти, батареї. Можуть бути й окремі взводи у складі частин, закладів і т.д. Існують взводи механізовані, аеромобільні, артилерійські, мінометні, зенітні, протитанкові, розвідувальні, саперні, зв’язку, управління, комендантські, регулювання, медичні, господарські, забезпечення, обслуговування тощо [3].

Як правило, взвод у своєму складі має два-чотири відділення (обслуги, екіпажі).

Відділення – первинний тактичний підрозділ. У ньому може бути 6-12 чоловік на чолі з командиром (сержантом, старшиною). Воно входить до складу механізованих, артилерійських, мінометних, аеромобільних, саперних та інших взводів. У танкових військах та авіації відділенню відповідає екіпаж танка (літака, вертольота), в артилерії – обслуга гармати.

Обслуга – група військовослужбовців, яка безпосередньо обслуговує гармату, кулемет та інші види зброї і техніки; первинний (найменший) підрозділ в артилерії, військах ППО, зв’язку тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]