Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rozd_1-10.doc
Скачиваний:
807
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

7.9 Особливості ведення зустрічного бою

Зустрічний бій є різновидом наступального бою, коли дві сторони вирішують поставлені завдання наступом.

Метою зустрічного бою є розгром наступаючого противника в короткі терміни, захват ініціативи і створення вигідних умов для подальших дій.

Зустрічний бій може виникнути в різних умовах обстановки і під час маршу, під час розвитку наступу, а також при проведенні контратак в обороні.

Під час маршу механізована (танкова) рота може вести зустрічний бій самостійно, діючи в ГПЗ (БПЗ), або в складі головних сил батальйону.

У ході маршу зустрічний бій виникає в результаті зближення похідних колон, які рухаються на зустріч одна одній і закінчується, як тільки одна зі сторін відмовиться від наступу і перейде до оборони або почне відступати.

В обороні зустрічний бій можливий тільки для підрозділів другого ешелону чи резерву, які висуваються для проведення контратаки.

Зустрічний бій в обороні може виникнути під час знищення десантів противника в тилу військ, які обороняються.

У наступі зустрічний бій може виникнути при зіткненні наступаючих підрозділів з резервами противника, які висуваються для нанесення контратаки чи зайняття вигідного для оборони рубежу.

У всіх випадках у зустрічному бою не обов’язково мати перевагу у силах та засобах над противником. Випередивши противника у відкритті вогню, розгортанні та переходу в атаку, а також у нанесенні йому раптового і сильного удару в фланг і тил, можна розгромити не тільки рівного, але й переважаючого за силою противника.

Зустрічний бій характеризується:

- обмеженим часом на його організацію;

- швидким зближенням сторін і вступом їх у бій з ходу;

- напруженою боротьбою за час, захоплення і підтримання ініціативи;

- різкими і частими змінами обстановки;

- розгортанням дій на широкому фронті та їх швидкоплинністю;

- наявністю відкритих флангів і проміжків, які дають можливість маневрувати нашим військам і противнику.

Зустрічний бій ведеться, як правило, на непідготовленій в інженерному відношенні місцевості.

Випередження противника в розгортанні в бойовий порядок, відкритті вогню і переході в атаку має вирішальне значення.

Зустрічний бій похідної охорони розпочинається боєм ГПЗ.

ГПЗ при зустрічі з розвідкою і підрозділом охорони противника вогнем і рішучими діями з ходу знищує їх і продовжує виконувати поставлене завдання. Зустрівши противника, який переважає за силою, вона займає вигідний рубіж, вогнем усіх засобів завдає йому поразки, створює умови для розгортання і вступу в бій колони, яка охороняється ГПЗ, із зайнятого рубежу забезпечує маневр і розгортання головних сил батальйону, з переходом їх в атаку наступає у вказаному їй напрямку, як правило, в першому ешелоні батальйону. Артилерійські підрозділи відразу ж займають вогневі позиції, відкривають вогонь по колонах противника, які підходять, подавляють його артилерією, протитанкові засоби і підтримують бій ГПЗ, а також висування, розгортання і бій головних сил батальйону. Підрозділи протитанкових засобів висувають на загрозливий напрямок для прикриття розгортання головних сил батальйону.

Управління підрозділами в бою командир здійснює короткими командами, розпорядженнями і сигналами з КСП, який переміщується за бойовими порядками рот першого ешелону на відстані 200-300 м.

При розвитку наступу рота може вступити у зустрічний бій з підрозділами, які підходять і розгортаються для контратаки резервами противника. При цьому рота може знаходитися в бойовому або передбойовому порядку.

У всіх випадках виникнення зустрічного бою для розгрому рівного, а інколи і сильнішого противника в короткі терміни необхідні чіткі, швидкі, стрімкі дії, вміле і сміливе маневрування підрозділами.

Успіху в зустрічному бою досягає той, хто діє сміливо і рішуче, швидко захоплює ініціативу й утримує її в ході бойових дій. Він може бути досягнутий в результаті постійного ведення розвідки, своєчасного прийняття рішення і доведення бойових завдань до підлеглих. Важливими умовами досягнення успіху в зустрічному бою є упередження противника у відкритті вогню, розгортанні і переході в атаку і нанесення йому раптового і сильного удару, як правило, в фланг і тил.

Механізованій (танковій) роті в зустрічному бою призначається:

- найближче завдання;

- вказується напрямок продовження наступу.

Зміст найближчого завдання роти, яка діє в ГПЗ, є знищення підрозділів розвідки та охорони, захват вигідного рубежу і забезпечення розгортання головних сил батальйону.

Змістом найближчого завдання роти, яка діє у складі головних сил батальйону, є розгром на своєму напрямку основних сил рот першого ешелону противника, знищення або захоплення артилерії та оволодіння рубежем забезпечуючи вигідні умови для знищення резервів, які підходять, і розвитку наступу.

Бойовий порядок роти в зустрічному бою будується в один ешелон. Між взводами і БМП, БТР (танками) інтервал становить до 100 м.

Інколи один взвод в роті може зайняти вигідний рубіж на напрямку атаки більшої частини атакуючого противника, а два взводи – атакувати його з флангу, завершуючи охоплення або обхід.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]