Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rozd_1-10.doc
Скачиваний:
807
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

8.3 Перевезення підрозділів залізничним транспортом

Підрозділи бригади перевозять залізничним транспортом декількома ешелонами, батальйон – одним або двома. Розрахунок на перевезення складають, враховуючи збереження організаційної цілісності підрозділів і забезпечення їх готовності до ведення бою після розвантаження.

Для скорочення часу на організацію перевезення залізницею штаб бригади має готові варіанти розрахунків.

Принципи формування військового ешелону

Під військовим ешелоном розуміють організовані для перевезення в одному потязі військову частину, підрозділ і бойову техніку.

Військовий потяг формується з різноманітного рухомого складу, тому його довжину доцільно вимірювати в умовних вагонах.

Умовний вагон – це двохосьовий 20-тонний критий вагон довжиною 8,2 м. При визначенні потрібної кількості рухомого складу та складу військового потягу, крім довжини, визначають і його масу. Уніфікована норма маси і довжина потягу в напрямку перевезення встановлюються графіком руху. Маса і довжина одного потягу такі: 1500 т – 40 умовних вагонів, 3000 т – 57 умовних вагонів.

Кожному військовому ешелону на весь період перевезення присвоюють номер, який, як правило, не змінюється до прибуття його в пункт розвантаження. Але в одному потязі може бути і декілька ешелонів.

Військовий потяг з ешелоном формується таким чином, щоб криті вагони з людьми і діючими кухнями знаходились у середній частині потягу, а платформи і напіввагони з бойовою та іншою технікою – в головній і хвостовій частинах.

Вагони з небезпечним вантажем відділяють спеціальним прикриттям від локомотива, хвоста потяга, пасажирських вагонів, вагонів з діючими кухнями.

При перевезенні залізничним транспортом у кожному військовому ешелоні призначають начальника військового ешелону, заступника начальника ешелону з виховної роботи, помічника начальника ешелону з бойового забезпечення, помічника начальника ешелону з тилового забезпечення, начальника зв’язку, лікаря (фельдшера) військового ешелону.

При тривалості перевезення військ більше 3 діб і за наявності у військовому потязі не менше 10 людських вагонів до його складу входить вагон-ізолятор, а за наявності у потязі менше 10 людських вагонів у пасажирському вагоні виділяють купе-ізолятор.

В одному з вагонів лікар (фельдшер) розгортає медичний пункт.

У кожному чотирьохосьовому вагоні повинно бути 60-72 чоловік, а при однодобовому перевезенні – до 100 чол. При цьому забороняється використовувати вагони, в яких перевозили раніше кислоти, отруйні засоби і тварин.

Офіцерів перевозять у пасажирських вагонах.

Залізничний потяг під військовий ешелон готує спочатку персонал залізниці. Промивають гарячою водою і дезінфікують пасажирські вагони, вагони-ізолятори, вагони-кухні, вагони – продсклади. Екіпірують пасажирські вагони під особовий склад.

Комісія, яку призначає начальник відділення дороги, проводить контрольний огляд залізничного потяга. Потім вона складає акт і записує результати огляду. Двері вагонів пломбують. Сформований потяг подається під завантаження у визначений термін. Для несення внутрішньої і вартової служби призначають добовий наряд у складі:

- чергового по ешелону і його помічника;

- чергових по ротах (батареях);

- днювальних по вагонах;

- варту;

- чергового підрозділу;

- чергового сигналіста.

Під час руху потяга в кожному вагоні призначають старшого (з молодших офіцерів або сержантів).

Для виконання основних завдань щодо забезпечення підрозділів ешелону при завантаженні (розвантаженні) й під час руху створюють спеціальні команди: навантаження – розвантаження, зв’язку, ліквідації наслідків при застосуванні противником ЗМУ.

Бойову техніку і зенітні засоби, які виділені для прикриття району завантаження, а також тягачі грузяться на платформи в останню чергу.

Техніку на платформах кріплять екіпажі машин, перед цим заготовлюють прокладки під катки, гусениці і колеса машин, дріт, бруски і колодки, а також металеві підпори. Техніку ставлять на гальма і нижчу передачу, гармати застопорюють, люки закривають.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]