Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rozd_1-10.doc
Скачиваний:
807
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Передмова

З набуттям незалежності Україна має можливість самостійно вирішувати свою долю, формувати незалежну зовнішню і внутрішню політику, розвивати усі сфери життя, зокрема Збройні сили як основу обороноздатності держави. З цією метою здійснюється реформування Збройних сил України відповідно до національних інтересів.

Одним із напрямів реформування є створення такої системи військової освіти, яка б забезпечувала підготовку необхідної кількості як кадрових офіцерів, так і офіцерів військового резерву. Це відповідає Державній програмі розвитку збройних сил України, в якій з 2006 року впроваджується принципово новий вид виконання військового обов’язку – добровільна служба у військовому резерві.

Сучасна артилерія зазнає якісних змін. Великого прогресу у своєму розвитку набули радіолокаційні, звукометричні, квантові та інші технічні засоби розвідки, топогеодезичної, метеорологічної, технічної та балістичної підготовки. Поряд із технічним переозброєнням триває процес організаційного удосконалення і подальшого розвитку тактики артилерії – теорії і практики її застосування в різноманітних умовах бойової обстановки.

Таким чином, володіючи значною далекобійністю, могутнім і точним вогнем, здатністю до широкого маневру і швидкого зосередження вогню по найважливіших об’єктах, артилерія сьогодні і в майбутньому буде залишатися одним із важливих засобів вогневого ураження противника та забезпечення успішних дій загальновійськовим частинам (підрозділам) у бою.

Зміст посібника відповідає навчальним програмам підготовки офіцерів РВ і А запасу з числа студентів вищих навчальних закладів із загальної тактики і тактики артилерії.

У посібнику розкриті основні положення бойових статутів щодо підготовки та ведення сучасного загальновійськового бою ротою і батальйоном, а також основи бойового застосування і управління бойовими діями артилерійських підрозділів ланки: взвод - батарея.

У ньому також викладені основи всебічного забезпечення бойових дій.

Сучасна теорія тактики знаходить своє відображення насамперед у бойових статутах Збройних сил України, які узагальнили досвід бойових дій у роки Другої світової війни, практику військових і командно-штабних навчань, результати теоретичних досліджень.

Однак специфіка статутів не дозволяє детально обґрунтувати викладені в них положення, супроводжувати прикладами, доказами, розрахунками, вказувати передумови і визначати закономірності розвитку способів бойових дій. їх вивчення є важливою умовою глибокого розуміння сучасної теорії тактики. Тому одним із завдань, яке ставлять перед собою автори посібника, є надання допомоги студентам в оволодінні основами тактики під час самостійної роботи.

Сучасний офіцер повинен бути високоосвіченим у військово-технічному розумінні, знати способи дій військ, які вироблені сучасною тактикою, брати активну участь у творчій роботі щодо пошуку шляхів повної реалізації зростаючих можливостей як бойових підрозділів, так і підрозділів технічного й тилового забезпечення.

Під час написання посібника був урахований досвід Другої світової війни і, особливо, досвід локальних воєн останніх десятиріч і військових навчань щодо бойового застосування артилерійських підрозділів.

посібник може бути корисним як науково-педагогічним працівникам ВВНЗ під час підготовки до проведення занять із слухачами і курсантами, так і офіцерам у військах під час організації і проведення бойової підготовки з артилерійськими підрозділами в ході бойової підготовки, а також під час тактичних навчань.

Автори висловлюють щиру подяку, заслуженому діячу науки і техніки України, доктору військових наук, професору О.М. Загорку, заслуженому працівнику народної освіти України, доктору педагогічних наук, професору В.К. Майбороде, Заслуженому діячу науки і техніки України, доктору військових наук, професору В.М. Телелиму, заслуженому працівнику освіти України, доктору військових наук, професору Ю.Є. Репілу, заслуженому працівнику освіти України, кандидату військових наук, професору В.О. Колеснікову, кандидату військових наук, доценту О.Л. Глушкевичу за критичні зауваження, а також за корисні поради, які вони надали при підготовці посібника та під час його рецензування.

Висловлюємо слова вдячності колективу офіцерів кафедри тактики Сумського вищого артилерійського командного училища за використання у посібнику набутого ними практичного досвіду під час проведення усіх видів занять і тактичних навчань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]