Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЮДЖЕТНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ.МЕЛЬНИЧУК Н.Ю.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.66 Mб
Скачать

5. Порядок планування й проведення ревізій та перевірок органами контрольно-ревізійної служби.

В Україні основним державним органом, який здійснює на­ступний контроль за використанням бюджетних коштів, є Держа­вна контрольно-ревізійна служба України (далі - ДКРС).

Основні завдання та функції контрольно-ревізійної служби закріплені в Законі України „Про Державну контрольно-ревізійну службу в Україні", в Положенні про Головне контрольне-ревізійне управління в Україні, затвердженому Указом Президента України від 28.11.2000 року № 1265.

Планування контрольно-ревізійної роботи здійснюється на під­ставі Постанови Кабінету Міністрів України від 8 серпня 2001 року № 955 „Про затвердження Порядку планування контрольно-ревізійної роботи органами державної контрольно-ревізійної служби" та Наказу ГоловКРУ України від 20 листопада 2001 року № 122 „Ме­тодичні рекомендації щодо планування контрольно-ревізійної роботи органами державної контрольно-ревізійної служби".

Планові ревізії та перевірки підприємств, установ та органі­зацій проводяться відповідно до: Плану основних напрямів контрольно-ревізійної роботи органів Державної контрольно-ревізійної служби, який складаєть­ся на календарний рік. План готує ГоловКРУ і за погодженням зМінфіном подає до 1 грудня поточного року на затвердження Ка­бінетові Міністрів України. План затверджується до 20 грудня по­точного року.

До планів роботи органів державної контрольно-ревізійної слу­жби включаються також ревізії та перевірки, які відповідно до зако­нодавства проводяться за зверненнями правоохоронних органів.

Планові ревізії та перевірки на підприємствах, в установах та організаціях здійснюються не частіше одного разу на рік.

План контрольно-ревізійної роботи ГоловКРУ складається на півріччя.

План контрольно-ревізійної роботи ГоловКРУ формується Управлінням організаційної роботи, погоджується з галузевими управліннями ГоловКРУ, затверджується наказом Голови Голо­вКРУ та направляється КРУ в регіонах відповідно до 31 грудня і 20 червня кожного року.

Формування та затвердження планів контрольно-ревізійної роботи контрольно-ревізійними управліннями та відділами.

Плани контрольно-ревізійної роботи КРУ в регіонах склада­ються ними на півріччя і затверджуються Головою або першим заступником Голови ГоловКРУ.

Плани контрольно-ревізійної роботи контрольно-ревізійних відділів складаються ними на півріччя і затверджуються началь­ником КРУ в регіоні.

План основних напрямів контрольно-ревізійної роботи орга­нів ДКРС включає перелік основних напрямів (тем) ревізій (пере­вірок), ревізій (перевірок) окремих галузей чи регіонів та окремих великих підприємств.

Плани контрольно-ревізійної роботи ГоловКРУ, управління­ми та відділами складаються за єдиною схемою на паперових та електронних носіях в програмному середовищі Excel. Форма пла­нів доводиться ГоловКРУ.

До підконтрольних органам контрольно-ревізійної служби об'єктів належать: підприємства, установи, організації — центральні та місцеві органи виконавчої влади (крім Адміністрації Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Служби безпеки України), інші бюджетні установи й ор­ганізації, казенні підприємства незалежно від джерел фінансування, а також підприємства та організації, їх об'єднання незалежно від форми власності, організаційно-правових форм, відомчої на­лежності та підпорядкованості, що отримують кошти з бюджетів усіх рівнів чи державних цільових фондів, інші державні кошти (в тому числі державних валютних фондів) та/або кошти, що зали­шаються у розпорядженні суб'єктів господарювання в зв'язку з на­даними пільгами за платежами до бюджетів.

Ревізії і перевірки підприємств, установ та організацій прово­дяться на основі піврічних планів контрольно-ревізійної роботи ГоловКРУ, планів контрольно-ревізійних управлінь та відділів. Термін ревізії (перевірки), як правило - не більше 30 робочих днів.

Ревізії і перевірки, не передбачені планами роботи, прово­дяться за дорученнями Президента України чи Кабінету Міністрів України у терміни, зазначені в дорученні, або за зверненнями ор­ганів державної влади та місцевого самоврядування чи громадян у терміни, які визначаються з урахуванням планів контрольно-ревізійної роботи.

Результати контрольно-ревізійної роботи оформлюють­ся актом ревізії, який:

  • по-перше, повинен бути об'єктивним, опис виявлених фак­тів - ясним та вичерпаним;

  • по-друге, не містити висновків та пропозицій, не підтвер­джених документами;

  • по-третє, не давати правову та/або морально-етичну оцінку дій посадових і матеріально-відповідальних осіб об'єкту контролю;

  • по-четверте, вказувати, які саме господарські і фінансові операції та документи перевірені, за який період і яким способом (вибірковим, суцільним).

В акті ревізії (довідці перевірки) вказуються:

    • загальні дані про виконання бюджету, кошторису витрат бюджетної установи, окремих основних виробничих і фінансових показників господарюючого суб'єкта;

    • виявлені факти порушень законів України та нормативних актів;

    • факти неправильних розрахунків з бюджетом, незаконного, неефективного і не за цільовим призначенням витрачання готівки і матеріальних цінностей та інші порушення фінансової дисципліни;

    • факти порушень ведення бухгалтерського обліку і складан­ня фінансової звітності;

    • виявлені факти безгосподарності; недостач, безпідставного списання й привласнень готівки, цінних паперів, товарно-матеріальних цінностей, інших зловживань, нерегламентованого державою виробництва товарів і надання послуг;

    • розміри виявлених шкоди та збитків, причини їх виникнен­ня, посади, прізвища та ініціали осіб, які їх допустили.