Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЮДЖЕТНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ.МЕЛЬНИЧУК Н.Ю.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Структура навчальної дисципліни „бюджетний менеджмент” для заочної форми навчання

Змістовий модуль

Кількість годин

лекції

семінари

сам. робота

всього

1

БЮДЖЕТНА СИСТЕМА УКРАЇНИ. БЮДЖЕТНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ ТА ЙОГО СКЛАДОВІ

1

-

16

17

2

БЮДЖЕТНИЙ ПРОЦЕС ТА ЙОГО УЧАСНИКИ

1

2

10

13

3

БЮДЖЕТНЕ ПЛАНУВАННЯ

1

-

10

11

4

ОРГАНІЗАЦІЯ ВИКОНАННЯ ДОХІДНОЇ ЧАСТИНИ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ УКРАЇНИ

1

-

16

17

5

ВИКОНАННЯ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ ЗА ВИДАТКАМИ

1

2

10

13

6

ОБЛІК ВИКОНАННЯ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ

1

-

12

13

7

ЗВІТНІСТЬ ПРО ВИКОНАННЯ БЮДЖЕТУ

1

-

10

11

8

КОНТРОЛЬ ЗА ВИКОНАННЯМ БЮДЖЕТУ

1

2

10

13

ВСЬОГО

8

6

94

108

Критерії оцінювання знань студентів із дисципліни

Бюджетний менеджмент” заочної форми навчання

Оцінювання проводиться за п'ятибальною шкалою.

Оцінка «відмінно» виставляється, якщо студент дає повні відповіді на запитання і показує при цьому глибоке оволодіння лекційним матері­алом, знання відповідної літератури, здатний висловити власне ставлення до альтерна­тивних міркувань з даної проблеми, проявляє вміння самостійно та аргументовано викладати матеріал, аналізувати явища й факти, робити самостійні узагальнення й висновки, правильно виконує навчальні завдання.

Оцінка «добре» виставляється за умови дотримання таких вимог: питання висвітлені повно, викладення матеріалу логічне, обґрунтоване фактами, з посиланнями на відповідні літературні джерела, висвітлення питань за­вершене висновками, студент виявив уміння аналізувати факти й події, а також виконувати навчальні завдання. Але у відпові­дях допущені неточності, деякі незначні помилки, має місце недостатня аргументованість при викладенні матеріалу, нечіт­ко виражене ставлення студента до фактів і подій.

Оцінка «задовільно» виставляється в тому разі, коли сту­дент у цілому оволодів суттю питань з даної теми, виявляє знання лекційного матеріалу, навчальної лі­тератури, намагається аналізувати факти й події, робити висновки. Але дає неповні відповіді на запитання, припускається грубих помилок при висвітленні теоретичного матеріалу.

Оцінка «незадовільно» виставляється в разі, коли студент ви­явив неспроможність висвітлити питання чи питання висвітлені неправильно, безсистемно, з грубими помилками, відсутні розу­міння основної суті питань, висновки, узагальнення.

Структура навчальної дисципліни „бюджетний менеджмент” за кредитно-модульною системою

Змістовий модуль

Кількість годин

лекції

семінари

індивідуальні заняття

самостійна робота

всього

Модуль І. Теоретичні основи бюджетного менеджменту

1

БЮДЖЕТНА СИСТЕМА УКРАЇНИ. БЮДЖЕТНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ ТА ЙОГО СКЛАДОВІ

2

2

1

9

13

2

БЮДЖЕТНИЙ ПРОЦЕС ТА ЙОГО УЧАСНИКИ

4

-

-

9

13

3

БЮДЖЕТНЕ ПЛАНУВАННЯ

2

2

1

9

13

4

ОРГАНІЗАЦІЯ ВИКОНАННЯ ДОХІДНОЇ ЧАСТИНИ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ УКРАЇНИ

4

2

1

6

13

Всього

12

6

3

33

54

Форма модульного контролю – тестування або контрольна робота

Модуль ІІ. Структурні компоненти бюджетного менеджменту

5

ВИКОНАННЯ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ ЗА ВИДАТКАМИ

4

2

1

9

15

6

ОБЛІК ВИКОНАННЯ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ

2

1

-

6

10

7

ЗВІТНІСТЬ ПРО ВИКОНАННЯ БЮДЖЕТУ

2

1

1

9

11

8

КОНТРОЛЬ ЗА ВИКОНАННЯМ БЮДЖЕТУ

4

2

1

9

15

Всього

12

6

3

33

54

Форма модульного контролю – тестування або контрольна робота

ВСЬОГО

24

12

6

66

108

Критерії оцінювання. Оцінювання рівня та якості знань відбувається за кредитно-модульною системою. Відповіді на питання, винесені у планах семінарського занять, оцінюється в балах від 0,1 до 0,6. Нуль балів студент отримує тоді, коли відсутній суттєвий виклад матеріалу; 0,1- намагається відповідати на поставлене запитання, але наявних знань недостатньо; 0,2 – 0,3 - відповідь неповна, некоректна або існує багато помилкових тлумачень. Базується в основному на матеріалах конспекту; 0,4- 0,5 - відповідь ґрунтується на конспекті лекцій, але присутнє також тлумачення основних положень, викладених у запропонованій літературі; 0,6 - матеріал подається у повному обсязі, із докладними коментарями, відповіді на додаткові запитання студентів та викладача правильні.

У процесі обговорення матеріалу на семінарському занятті студенти мають змогу задавати запитання одне одному та отримують їх від викладача. За правильну відповідь на поставлене запитання додатково отримується 0,4 бали, за неправильну-знімається 0,4 бали. При цьому питання мають задаватися по суті теми обговорення і не повторюватися. На кожному семінарському занятті студенти відповідають усно, вирішують тестові завдання або дають письмову відповідь на запитання в картках. Тестові вправи та картки ґрунтуються на матеріалі, що розглядається на даному семінарському занятті. Тести в залежності від теми семінарського заняття містять від 10 до 20 запитань із поданими варіантами відповідей, одна чи дві з яких є правильними. За кожну правильну відповідь у тестовому завданні студент отримує 0,1 бала, за неправильну 0 балів.

Картки містять 5 письмових завдань термін виконання яких 15 хвилин. В картках наведені визначення, які потрібно пояснити. За правильну відповідь на запитання у картці студент отримує 0,4 бала, за неповну відповідь 0,1- 0,2 бала, а за не правильну відповідь на запитання студент не отримує жодного балу. Таким чином, за кожен блок тестових та карткових вправ максимально можна отримати від 0,4 до 2 балів. Крім того, студенти, які виконували самостійну роботу можуть отримати від 2 до 5 балів.

Після закінчення кожного модуля проводиться підсумковий контроль. Для цього на окремому занятті студенти виконують контрольну роботу. Варіант написання контрольної роботи студенти обирають самостійно: контрольна робота або тестові завдання.

Контрольна робота складається з трьох теоретичних питань по відповідних змістовних модулях. Питання оцінюються від 0 до 15 балів. Нуль балів студент отримує тоді коли взагалі відсутній на підсумковому занятті і відповідно не писав контрольної роботи; 1-4 - студент намагався пояснити сутність поставлених питань, але відповіді були неправильними; 5 – 9 – відповіді є правильними , але не повними; 10 – 15 – відповіді на поставлені запитання є правильними, повними та змістовними.

Тестові вправи містять 20 запитань із поданими варіантами відповідей, одна чи дві з яких є правильними. За кожну правильну відповідь у тестовому завданні студент отримує 1 бал, за неправильну 0 балів.

Тобто, за одну контрольну роботу незалежно від її виду можна максимально отримати 15 балів.

Окрім того, навчально-методичним комплексом передбачено написання студентами рефератів та доповідей, на визначені теми. Обсяг реферату: 7-8 друкованого тексту; 12-15 писаного тексту. Доповідь: 1-3 друкованого тексту; 2 – 4 писаного тексту.

Система оцінювання:

1) Реферат: від 1-2 балів;

2) Доповідь: від 0,5 – 1 балів.