Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЮДЖЕТНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ.МЕЛЬНИЧУК Н.Ю.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.66 Mб
Скачать

4. Система державного внутрішнього фінансового контролю в Україні.

З метою оптимізації організаційних структур контролю, за­безпечення їх ефективної діяльності, запобігання дублювання фу­нкцій управління, та удосконалення правового поля у сфері дер­жавного фінансового контролю відповідно до норм і правил Єв­ропейського Союзу Міністерством фінансів України спільно з Го­лов КРУ розроблено Концепцію розвитку державного внутріш­нього фінансового контролю, яку схвалено розпорядженням Кабі-тету Міністрів України 24 травня 2005 року № 158-р.

Державний внутрішній фінансовий контроль - це система здійснення внутрішнього контролю, проведення внутрішнього ау­диту, інспектування, провадження діяльності з їх гармонізації з метою забезпечення якісного управління ресурсами держави на основі принципів законності, економічності, ефективності, ре­зультативності та прозорості.

Класифікація державного фінансового контролю за основни­ми видами наведена на рисунку 5.

Внутрішній контроль - це управлінський контроль, який здійснюється в самому органі державного сектору на постійнійоснові з метою підвищення ефективності та результативності дія­льності, а також зниження витрат. Внутрішній контроль дає змогу керівництву органу державного сектору перевірити стан виконан­ня завдань відповідно до своїх повноважень. За впровадження си­стеми внутрішнього фінансового контролю відповідає керівницт­во органу державного сектору. І

Внутрішній аудит - це контроль, який забезпечує функціо­нально незалежну оцінку діяльності органів державного сектору.

Централізований внутрішній аудит - це державний внут­рішній аудит, що проводиться Головним контрольно-ревізійним управлінням (ГоловКРУ), спрямування та координацію діяльності якого здійснює Міністерство фінансів.

Децентралізований внутрішній аудит - внутрішній аудит, що здійснюється уповноваженим самостійним підрозділом (поса­довою особою), підпорядкованим безпосередньо керівництву ор­гану державного сектору, але функціонально незалежним від ньо­го, в самому органі державного сектору або в межах системи його управління.

Інспектування - подальший контроль за дотриманням законо­давства органами державного сектору при використанні і розпоря­дженні фінансовими та матеріальними ресурсами, формуванні бю­джетних зобов'язань, веденні бухгалтерського обліку і складанні фі­нансової звітності, що здійснюється у формі ревізій і перевірок.

Розподіляють централізоване інспектування, яке здійсню­ється органами Державної контрольно-ревізійної служби, та деце­нтралізоване інспектування, яке проводиться контрольно-ревізійними підрозділами міністерств, інших центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів в межах системи діяльності (управління) кожного з цих міністерств, інших центра­льних органів виконавчої влади, їх територіальних органів.

В Україні переважає централізована модель державного фі­нансового контролю з поступовим удосконаленням у напрямі де­централізації систем контролю, інтегрованих з управлінням про­грамами та діяльністю.