Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЮДЖЕТНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ.МЕЛЬНИЧУК Н.Ю.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.66 Mб
Скачать

4. Попередній етап до складання проекту бюджету України.

Державний бюджет:

  1. формується на основі важливих економічних і фінансових документів країни;

  2. в ньому реалізується економічна і соціальна політика дер­жави;

  3. відбиває інтереси міністерств, відомств, підприємств та організацій усіх форм власності, різних верств населення і всіх ре­гіонів України.

Складанню проекту Державного бюджету передує етап під­готовчої роботи, під час якої:

1) Міністерство економіки:

  • аналізує виконання показників за минулий рік і програми соціально-економічного розвитку країни на наступний рік;

  • розробляє до 1 червня прогноз основних макропоказників економічного і соціального розвитку.

2) Національний банк України до 1 квітня розробляє і надає Верховній Раді і Кабінету Міністрів України:

  • проект основних напрямків грошово-кредитної політики;

  • проект свого кошторису на наступний рік.

  1. Головні розпорядники коштів, Державне казначейство України, Міністерство фінансів України, органи вилучення та інші учасники бюджетного процесу: до 1 травня складають і ана­лізують звіти про виконання бюджету за минулий рік.

  2. Міністерство фінансів України на підставі основних ма­кропоказників економічного і соціального розвитку України на наступний бюджетний період та аналізу виконання бюджету у по­точному періоді:

  • визначає загальний рівень доходів та видатків бюджету;

  • дає оцінку обсягу фінансування бюджету для складання пропозицій проекту Державного бюджету України.

5) Кабінет Міністрів України разом з міністерствами і ві­домствами:

  • розробляє проект Основних напрямів бюджетної політики на наступний рік;

  • разом з макропоказниками соціального й економічного роз­витку надає його на розгляд Верховній Раді України наприкінці травня за 4 дні до парламентських слухань (до 1 червня).

На початку червня (не пізніше 1.06 або першого наступного за цією датою дня) на засіданні Верховної Ради України здійсню­ються парламентські слухання з питань бюджетної політики на наступний бюджетний рік. З доповіддю виступає Прем'єр-міністр України або за його дорученням Міністр фінансів України.

За результатами парламентських слухань Верховна Рада України приймає постанову про схвалення або прийняття до відо­ма Основних напрямків бюджетної політики.

5. Порядок складання, розгляду та затвердження Державного бюджету на наступний рік.

Порядок розгляду та прийняття Державного бюджету на наступний фінансовий рік регламентовано положеннями розділу II Бюджетного кодексу та розділу 9 Регламенту Верховної Ради України.

Процес прийняття бюджету на наступний бюджетний пері­од починається після затвердження Верховною Радою звіту про виконання бюджету за минулий рік. Розглянемо порядок складан­ня, розгляду на сесіях Верховної Ради та затвердження бюджету України.

Організаційні заходи складання проекту Державного бюджету Повноваження органів виконавчої влади щодо складання проекту Державного бюджету. Кабінет Міністрів України розробляє проект закону про Державний бюджет України.

Міністр фінансів України:

  • відповідає за складання проекту закону про Державний бюджет України;

  • визначає основні організаційно-методичні засади бюдже­тного планування, які використовуються для підготовки бюджет­них запитів і розроблення пропозицій проекту Державного бю­джету України.

Основні етапи складання Державного бюджету за строками у липні місяці: Міністр фінансів на основі макроекономічних показників визначає обсяг доходів і витрат для підготовки пропозицій проек­ту Державного бюджету. Для цього Міністерство фінансів України розробляє і доводить до головних розпорядників бюджетних коштів інструк­ції щодо підготовки бюджетних запитів.

Бюджетний запит - документ, підготовлений розпоряд­ником бюджетних коштів, що містить пропозиції з відповідними обгрунтуваннями щодо обсягу бюджетних коштів, необхідних для його діяльності на наступний бюджетний період.

Головні розпорядники розробляють бюджетні запити, ана­лізують проекти кошторисів.

Міністерство фінансів аналізує отримані від головних роз­порядників бюджетних коштів бюджетні запити та пропозиції що­до обсягів витрат і визначає їх відповідність схваленим основним напрямам бюджетної політики.