Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЮДЖЕТНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ.МЕЛЬНИЧУК Н.Ю.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Змістовний модуль 8 контроль за виконанням бюджету

  1. Сутність та призначення державного фінансового ко­нтролю

  2. Органи державного фінансового контролю в Україні

  3. Види, форми та методи державного фінансового конт­ролю у бюджетній сфері

  4. Система державного внутрішнього фінансового конт­ролю в Україні

  5. Порядок планування й проведення ревізій та переві­рок органами контрольно-ревізійної служби

  6. Контроль ефективності використання бюджетних ко­штів Рахунковою палатою України.

1. Сутність та призначення державного фінансового контролю.

В умовах реформування економічних відносин у напрямі рин­кових перетворень в Україні особливо актуальним є питання вдоско­налення управління фінансовими та економічними процесами, важ­ливою функцією якого є контроль. Саме за допомогою фінансового контролю держава вирішує такі важливі питання, як формування, розподіл, перерозподіл та ефективне використання державної, кому­нальної власності, коштів бюджетів всіх рівнів, раціонального та ці­леспрямованого використання інших фінансових ресурсів.

Фінансовий контроль - це обов'язковий елемент фінансової системи кожної країни, форма реалізації контрольної функції фі­нансів.

Фінансовий контроль - це:

  1. контроль за функціонуванням різних ланок фінансової си­стеми країни;

  2. це сукупність дій та операцій з перевірки фінансових та пов'язаних з ними питань діяльності суб'єктів господарювання за допомогою спеціальних форм та методів;

  3. це контроль фінансових потоків і стану фінансових ресур­сів окремих господарюючих суб'єктів та держави в цілому.

Складовою фінансового контролю є державний фінансовий контроль. На законодавчому рівні немає визначення державного фі­нансового контролю. Ще не прийнятий Закон України „Про дер­жавний фінансовий контроль", який би визначав базову структу­ру, суб'єкти та об'єкти контролю. Так само відсутнє загальне зако­нодавче визначення сутності та процедур контролю в системі дія­льності органів державного сектору.

Державний фінансовий контроль - це сукупність дій та операцій, що використовуються державними фінансовими орга­нами при перевірці фінансових та пов'язаних з ними видів діяль­ності суб'єктів господарювання та управління із застосуванням специфічних форм та методів (Базилевич).

Державний фінансовий контроль - це заснована на нормах фінансового права, система органів та заходів щодо перевірки за­конності та доцільності дій у сфері формування, розподілу та ви­користання грошових фондів держави.

Основна мета державного фінансового контролю - забезпе­чення процесу ефективного управління фінансовими ресурсами дер­жави у всіх сферах виробництва та розподілення суспільного продук­ту відповідно до завдань фінансової політики держави.

За сферою компетенції державний фінансовий контроль по­діляється на загальнодержавний та бюджетний контроль.

2. Органи державного фінансового контролю в Україні.

Систему органів державного фінансового контролю доречно відповідно до Конституції України розглянути у вигляді двох під­систем. До першої належать органи загальнодержавного контро­лю, до другої підсистеми - суб'єкти спеціального контролю, яким повноваження контролю делеговані суб'єктами першої підсистеми.

Першим законодавчим актом України, який встановив засади для створення системи державного контролю в бюджетній сфері став Бюджетний кодекс. Цей документ не тільки функціонально поєднав між собою всі стадії бюджетного процесу, а й визначив загальну схему контролю над бюджетними ресурсами в контексті бюджетного процесу. Бюджетним кодексом передбачається конт­роль за дотриманням бюджетного законодавства та правові норми відповідальності за бюджетні правопорушення суб'єктами контро­льних повноважень.

Крім вищеназваних документів повноваження органів держа­вного фінансового контролю регламентуються зако­нами, Указами ПУ та нормативно-правовими ак­тами:

  • Положенням „Про Міністерство фінансів України";

  • Положенням „Про Державне казначейство";

  • Законом України „ Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні";

  • Законом України „Про державну податкову службу в Укра­їні";

  • Указами Президента України „Про посилення контролю за надходженням податків та інших обов'язкових платежів до Дер­жавного бюджету України і внесків до державних цільових фон­дів", „Про заходи щодо зміцнення фінансової дисципліни при ви­конанні Державного бюджету України", „Про зміцнення фінансо­вої дисципліни та запобігання правопорушенням у бюджетній сфе­рі", „Про заходи щодо підвищення ефективності контрольно-ревізійної роботи";

  • Стандартами державного фінансового контролю за викорис­танням бюджетних коштів, державного і комунального майна;- Стандартом Рахункової палати про порядок підготовки і проведення перевірок та оформлення їх результатів;

  • іншими нормативними актами.

У статті 19 Бюджетного кодексу визначено, що на всіх стадіях бюджетного процесу в Україні здійснюється фінансовий контроль і аудит та оцінка ефективності використання бюджетних коштів.

Верховна Рада України здійснює загальний постійний конт­роль за виконанням Державного бюджету та найважливіших зага­льнодержавних програм економічного, соціального і національно-культурного розвитку України як безпосередньо, заслуховуючи доповіді Кабінету Міністрів, так і через постійні комісії відповід­но до їх компетенції.

Міністерство фінансів щомісяця надсилає постійній комісії з питань бюджету необхідну інформацію про стан бюджету і його виконання.

Для контролю виконання Державного бюджету на засіданні Верховної Ради двічі на рік: у липні і грудні заслуховується допо­відь Уряду, за результатами обговорення якої приймається поста­нова про затвердження доповіді. У разі незатвердження доповіді Уряду постійна комісія з питань бюджету може запропонувати Верховній Раді прийняти закон про внесення змін і доповнень до закону про Державний бюджет.

Контроль виконання бюджету відповідно до схваленої бю­джетної політики здійснюється постійними комісіями чотири рази протягом терміну його виконання: у квітні, липні, жовтні та січні.

До повноважень Комітету Верховної Ради України з пи­тань бюджету з контролю за дотриманням бюджетного законодав­ства належить:

  • контроль за відповідністю поданого Кабінетом Міністрів України проекту закону про Державний бюджет України основ­ним напрямам бюджетної політики на наступний бюджетний пе­ріод та підготовка відповідного висновку;

  • контроль за відповідністю законопроектів, поданих на роз­гляд Верховній Раді України, бюджетному законодавству.

У статті 110 наведені повноваження Рахункової палати з контролю за дотриманням бюджетного законодавства, до яких на­лежать контрольні заходи:

    • за використанням коштів Державного бюджету України відповідно до закону про Державний бюджет України;

    • за утворенням, обслуговуванням і погашенням державного боргу України;- за ефективністю використання та управління коштами Державного бюджету України;

    • за використанням бюджетних коштів у частині фінансуван­ня повноважень місцевих державних адміністрацій та делегованих місцевому самоврядуванню повноважень органів виконавчої вла­ди з доходів і видатків.

Міністерство фінансів України відповідно до повноважень, передбачених статтею 111 Бюджетного кодексу, здійснює контроль за дотриманням бюджетного законодавства на кожній стадії бюдже­тного процесу як стосовно Державного бюджету, так і місцевих бю­джетів, якщо інше не передбачено законодавством України.

Державне казначейство України наділено наступними по­вноваженнями з контролю за дотриманням бюджетного законо­давства:

  • здійснює бухгалтерський облік всіх надходжень та витрат Державного бюджету України;

  • встановлює єдині правила ведення бухгалтерського обліку та складання звітності про виконання бюджетів, кошторисів, видає інструкції з цих питань та здійснює контроль за їх дотриманням;

  • здійснює контроль за відповідністю платежів взятим зобо­в'язанням та бюджетним асигнуванням.