Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЮДЖЕТНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ.МЕЛЬНИЧУК Н.Ю.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Фактори впливу на якість бюджетного процесу:

1) на стадії підготовки та складання проекту бюджету на якість впливають:

  • політичні інтереси структур влади;

  • залежність від прийняття інших рішень, наприклад, подат­кового пакету;

  • надійність інформаційної бази та наукових методик для розрахунків показників бюджету;

  • професійний рівень розробників проекту;

  • інтереси міжнародних фінансово-кредитних організацій та їх вимоги;

2) на стадії розгляду і затвердження Закону про бюджетна якість впливають:

    • спрямованість інтересів певних владних структур, груп, осіб (так зване лобіювання інтересів);

    • рівень усвідомлення відповідальності та компетентності на­родних депутатів у питаннях економіки і бюджету;

3) на стадії виконання бюджету на якість впливають:

      • дотримання норм Закону „Про Державний бюджет Украї­ни" та вимог інших нормативно-правових актів, що регламенту­ють виконання бюджету;

      • наявність ефективної системи оперативного бюджетного контролю.

Організація ефективного бюджетного процесу повинна здій­снюватися:

  1. Аналіз політики - здійснення аналізу планування та ви­конання бюджету за минулий рік.

  2. Розробка політика та планування - визначення напрямів бюджетної політики на наступний рік, основних стратегічних ці­лей та пріоритетів у здійсненні видатків.

  3. Визначення обсягів ресурсів бюджету та їх розподіл - підготовка та затвердження бюджету.

  4. Здійснення запланованих заходів - виконання затвердже­ного законодавчо бюджету за доходами та видатками.

  5. Контроль та облік доходів та видатків.

  6. Оцінка та аудит - здійснення контролю ефективності бюджетної політики, перевірка достовірності даних та викорис­тання висновків для складання майбутніх планів.

Бюджетним кодексом внесені наступні зміни до бюджетного процесу, що сприяли підвищенню його ефективності:

  • застосовується процедура парламентських слухань за пи­таннями бюджетної політики на наступний бюджетний рік;

  • відсутній такий документ, як Бюджетна резолюція, який но­сив декларативний та необов'язковий для уряду характер;

  • рішення про офіційну подачу проекту Закону про бюджет на розгляд до Верховної Ради оформлюється постановою Кабінету Міністрів України;

  • права розробки Основних напрямів бюджетної політики на наступний бюджетний період закріплені за Кабінетом Міністрів України. КМУ безпосередньо відповідає за проведення бюджетної політики і має право визначення бюджетних пріоритетів при роз­робці Державної програми економічного та соціального розвитку України, яка неодмінно затверджується законом України;

  • Закони України, які впливають на формування доходної та видаткової частин бюджету, повинні бути офіційно оприлюднені до 15 серпня року, що передує плановому.

2. Поняття та суть бюджетного календаря.

Сукупність послідовних бюджетних етапів становить бюджетний цикл. Подібно до обігу капіталу у виробниц­тві бюджетний кругообіг відновлюється і повторюєть­ся, але на відміну від першого, встановлюється щоріч­но і триває у середньому три роки.

Найважливішою умовою успішного проходження бюджетного процесу є дотримання бюджетного кален­даря, що потребує від учасників процесу визначення суті цього поняття, його історичного характеру, техно­логічної послідовності, оптимальних і критичних тер­мінів розроблення та затвердження бюджету, ознайом­лення з особливостями календаря різних витрат і бюд­жетів.

Сьогодні поняття бюджетного календаря чітко не визначене. Тому можна запропонувати таке визначення: бюджетний календар - це графік виконання стадій бюджетного процесу.

Наголос цього визначення припадає саме на графік виконання з чітким зазначенням термінів, враховуючи об'єктивний перебіг часу. "Коли?" - основне питання бюджетного календаря, що багаторазово повторюється на всіх його етапах. "Що? Як? З якою метою? Протя­гом якого часу?" - ці та інші питання мають лише другорядне значення для бюджетного календаря. Для організації оптимальної бюджетної процедури одним із основних критеріїв є своєчасне виконання бюджетного календаря. Як підтверджує досвід, цей критерій в Укра­їні неприйнятний, оскільки переважно порушується.

У всіх розвинутих країнах бюджет виконується про­тягом року, але робота з його розроблення і висновків охоплює ще приблизно два роки. У поточному році один бюджет складають, другий виконують, третій звітують. Отже, бюджетний календар охоплює близько трьох ро­ків. Об'єкти, суб'єкти і навіть функції бюджету зміню­ються, а терміни проходження основних стадій бюджет­ного процесу залишаються майже без змін.

У таблиці 2.1 подано відповідність стадій бюджетного процесу до термінів прийняття за чинним законодав­ством, у таблиці 2.2 подано бюджетний календар України відповідно до термінів його прийняття (таблиці в додатках).

Чітке визначення бюджетного календаря, його розу­міння, складання й дотримання в бюджетному процесі дозволяють створити в Україні якісний бюджет, та по­зитивно впливати на економічний розвиток та перероз­поділ бюджетних ресурсів адміністративно-територіаль­них утворень.