Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЮДЖЕТНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ.МЕЛЬНИЧУК Н.Ю.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.66 Mб
Скачать

2. Розпис Державного бюджету України.

Державний бюджет України виконується за розписом, який затверджується Міністром фінансів України відповідно до бюдже­тних призначень у місячний термін після набрання чинності зако­ном про Державний бюджет України. До затвердження розпису Міністром фінансів України затверджується тимчасовий розпис на відповідний період.

Бюджетний розпис - документ, у якому встановлюється розподіл доходів і фінансування бюджету, бюджетні асигнування головним розпорядникам бюджетних засобів на визначені періоди року відповідно до бюджетної класифікації.

Примірник затвердженого бюджетного розпису передається до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету з подаль­шим інформуванням про внесені до нього зміни.

Міністр фінансів України протягом бюджетного періоду за­безпечує відповідність розпису Державного бюджету України встановленим бюджетним призначенням.

Розпис Державного бюджету України на відповідний рік включає:

1) Розпис доходів Державного бюджету (далі - розпис дохо­дів), що включає:

  • річний розпис доходів загального і спеціального фондів Державного бюджету;

  • щомісячний розпис доходів загального фонду Державного бюджету.

2)Розпис фінансування Державного бюджету (далі - роз­пис фінансування, що включає:

  • річний розпис фінансування загального і спеціального фон­дів Державного бюджету;

  • помісячний розпис фінансування загального фонду Держа­вного бюджету.

3)Розпис асигнувань Державного бюджету (за винятком надання кредитів з Державного бюджету), що включає:

  • річний розпис асигнувань загального і спеціального фондів Державного бюджету;

  • щомісячний розпис асигнувань загального фонду Держав­ного бюджету.

4)Розпис повернення кредитів до Державного бюджету та надання кредитів з Державного бюджету (далі - розпис кредиту­вання), що включає:

  • річний розпис повернення кредитів до Державного бю­джету та надання кредитів з Державного бюджету;

  • помісячний розпис повернення кредитів до загального фо­нду Державного бюджету та надання кредитів із загального фонду Державного бюджету.

5)Річний розпис витрат спеціального фонду Державного бюджету з розподілом за видами надходжень.

6)Помісячний розпис спеціального фонду Державного бюджету (за винятком власних надходжень бюджетних установ та відповідних видатків).

Розглянемо порядок складання розпису асигнувань Держа­вного бюджету

Витрати Державного бюджету здійснюються на основі річ­ного розпису асигнувань Державного бюджету, тому доцільно розглянути порядок його складання.

Розпис асигнувань загального і спеціального фондів Держав­ного бюджету складається на рік у розрізі головних розпорядників коштів (далі - головних розпорядників) за програмною класифіка­цією видатків та кредитування й повною економічною класифіка­цією видатків бюджету без розподілу за періодами року.

Помісячний розпис асигнувань загального фонду Державно­го бюджету (за винятком надання кредитів з державного бюджету) - це розпис асигнувань загального фонду Державного бюджету на рік з розбивкою за місяцями в розрізі головних розпорядників за програмною класифікацією видатків та кредитування й скороче­ною економічною класифікацією видатків бюджету. Складання розпису

1) починається зі складання розпису доходів, розпису фінан­сування та розпису повернення кредитів до Державного бюджету.

Розпис доходів складається Управлінням доходів Міністерс­тва фінансів України.

Розпис фінансування складається Департаментом фінансо­вої політики та управління державним боргом.

Розпис повернення кредитів складається відповідними структурними підрозділами Міністерства фінансів України.

2) на основі складених розписів доходів, фінансування та повернення кредитів Управління організації бюджетного проце­су Міністерства фінансів:

  • враховує необхідність забезпечення своєчасності та пов­ноти платежів з погашення основної суми державного боргу, мо­жливостей щодо обсягів і термінів залучення державних запози­чень, графіків проведення приватизації державного майна, а також потреб покриття помісячних касових розривів загального фонду державного бюджету;

  • розраховує граничні помісячні обсяги асигнувань та надан­ня кредитів із загального фонду Державного бюджету;

  • подають розрахунки відповідним структурним підрозділам Міністерства фінансів разом із роз'ясненнями.

3) Відповідні структурні підрозділи Міністерства фінансів:

  • визначають головним розпорядникам помісячні обсяги асиг­нувань загального фонду в розрізі бюджетних програм або в цілому головному розпоряднику за тими бюджетними програмами, які на­лежать до компетенції відповідного структурного підрозділу;

  • складають лімітну довідку;

  • надають ці документи Управлінню організації бюджетного процесу Міністерства фінансів.

4) Управління організації бюджетного процесу Міністер­ ства фінансів:

    • зводить отримані помісячні обсяги асигнувань загального фонду;

    • складає узагальнену лімітну довідку за кожним головним розпорядником з визначенням помісячних обсягів асигнувань го­ловному розпоряднику в цілому;

    • доводить усі лімітні довідки до кожного головного розпо­рядника. За необхідності структурні підрозділи Мінфіну надають головним розпорядникам додаткові матеріали разом із необхідни­ми роз'ясненнями.

5) Головні розпорядники за участю розпорядників нижчого рівня:

      • згідно з отриманими лімітними довідками уточнюють прое­кти кошторисів;

      • складають проекти планів асигнувань (за винятком надання кредитів з бюджету) загального фонду бюджету;

      • складають проекти планів надання кредитів із загального фонду бюджету;

      • складають проекти планів спеціального фонду бюджету (за винятком власних надходжень бюджетних установ та відповідних видатків);

      • подають зведені проекти цих документів відповідним структурним підрозділам Мінфіну.

6) Відповідні структурні підрозділи Міністерства фінансів:

        • перевіряють відповідність зведених проектів показникам лімітних довідок;

        • відстежують підготовку головними розпорядниками мате­ріалів до розпису;

        • забезпечують своєчасне подання головними розпорядника­ми цих матеріалів Мінфіну;

        • аналізують зазначені матеріали і вносять при необхідності до них корективи;

        • подають Управлінню організації бюджетного процесу Мін­фіну свої пропозиції щодо включення їх до розпису.

7) Управління організації бюджетного процесу Міністер­ства фінансів:

          • зводить отримані від структурних підрозділів Мінфіну ма­теріали;

          • вносить при необхідності корективи;

          • подає розпис на затвердження Міністру фінансів України.

  1. Затверджений розпис Державного бюджету:

  • оригінал передається Державному казначейству України;

  • перша копія передається Комітету Верховної Ради України з питань бюджету;

  • друга залишається в Управлінні організації бюджетного процесу Мінфіну.

Державне казначейство України протягом трьох робочих днів після затвердження розпису доводить головним роз поряд-никам витяг із розпису.

Зміни до розпису за загальним і спеціальним фондом Дер­жавного бюджету вносяться шляхом затвердження довідок про внесення змін до кошторисів, планів асигнувань (за винятком на­дання кредитів із бюджету) загального фонду бюджету, планів на­дання кредитів із загального фонду бюджету та планів спеціально­го фонду бюджету (за винятком власних надходжень бюджетних установ та відповідних видатків) у порядку, встановленому для затвердження цих документів.

Виконання розпису:

  1. Виконання розпису здійснюється наростаючим підсумком з початку року.

Якщо за результатами місячного звіту про виконання зага­льного фонду державного бюджету виявиться, що отриманих над­ходжень недостатньо для здійснення бюджетних асигнувань від­повідно до затвердженого закону про Державний бюджет України,то Міністр фінансів України приймає рішення про обмеження асигнувань загального фонду державного бюджету.

2)Управління доходів Міністерства фінансів разом з Депар­таментом фінансової політики та управління державним боргом Міністерства фінансів:

  • розраховують уточнений щомісячний прогноз надходжень доходів загалыюго фонду, державних запозичень, надходжень від приватизації державного майна, повернення кредитів на фінансу­вання загального фонду державного бюджету:

  • не пізніше 15 числа місяця, що настає за звітним місяцем, подають Управлінню організації бюджетного процесу Міністерс­тву фінансів цей прогноз.

  1. Управління організації бюджетного процесу Міністер­ства фінансів за участю відповідних структурних підрозділів Мі­нфіну на підставі уточненого помісячного прогнозу надходжень розробляє пропозиції щодо тимчасового обмеження помісячних обсягів асигнувань загального фонду Державного та подає на роз­гляд Мінфін України.

  2. Міністерство фінансів України видає наказ на тимчасове обмеження бюджетних асигнувань загального фонду Державного бюджету.

  3. Державне казначейство України, керуючись наказом Міністерства фінансів України у триденний термін повідомляє го­ловних розпорядників про таке тимчасове обмеження асигнувань і проводить видатки з урахуванням тимчасового обмеження асиг­нувань.

  4. Розпорядники здійснюють бюджетні асигнування, встано­влені кошторисами, з урахуванням тимчасового обмеження асиг­нувань загального фонду Державного бюджету. До 10-го числа місяця, що настає за звітним, Державне ка­значейство України проводить з Управлінням організації бюджет­ного процесу Мінфіну звірку розпису за загальним фондом Дер­жавного бюджету за звітний період, уточненого з урахуванням унесених змін.