Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЮДЖЕТНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ.МЕЛЬНИЧУК Н.Ю.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Змістовний модуль 6 облік виконання державного бюджету

  1. Організація обліку виконання бюджету.

  2. План рахунків бухгалтерського обліку виконання Державного та місцевих бюджетів.

1. Організація обліку виконання бюджету.

Важливе значення в умовах ринкових відносин для забезпе­чення ефективного процесу виконання Державного та місцевих бюджетів належить чіткій організації системи обліку.

Система обліку складається з:

  1. бухгалтерського обліку;

  2. бюджетного обліку;

  3. управлінського обліку.

Складові системи обліку:

  • взаємозалежні, тому що засновані на єдиній теоретичній та інформаційній базі;

  • відрізняються формою та періодичністю розрахунку даних.

Бухгалтерський облік забезпечує своєчасне та повне відо­браження всіх операції органів Державного казначейства України. На його основі складається фінансова звітність.

Бюджетний облік ведеться з метою накопичення даних про доходи, видатки, фінансування бюджетів, підведення результатів виконання бюджетів.

Управлінський облік ведеться з метою забезпечення інфор­мацією керівництва органів Державного казначейства України для ефективного планування, управління бюджетними коштами, кон­тролю за використанням бюджетних коштів. Управлінський облік ведеться органами Державного казначейства для внутрішнього користування.

Організація бухгалтерського обліку виконання Державного бюджету регламентується наступ­ними нормативно-правовими актами:

  • Бюджетним кодексом України;

  • Законом України-про Державний бюджет на відповідний бюджетний рік;

  • Положенням про організацію бухгалтерського обліку і звіт­ності виконання державного та місцевих бюджетів в органах Дер­жавного казначейства, затвердженим наказом Державного казна­чейства України № 19 від 28 листопада 2000 року „Про затвер­дження інструктивної бази";

  • Планом рахунків бухгалтерського обліку виконання держа­вного та місцевих бюджетів, затвердженим наказом Державного казначейства України № 119 від 28 листопада 2000 року „Про за­твердження інструктивної бази";

  • Інструкцією про застосування Плану рахунків бухгалтерсь­кого обліку виконання державного та місцевих бюджетів, затвер­дженою наказом Державного казначейства України № 119 від 28 листопада 2000 року „Про затвердження інструктивної бази";

  • Інструкцією про відкриття аналітичних рахунків для обліку операцій з виконання бюджетів в системі Державного казначейства, затвердженою наказом Державного казначейства України № 119 від 28 листопада 2000 року „Про затвердження інструктивної бази";

  • Положенням про документальне забезпечення записів у бу­хгалтерському обліку, затвердженим наказом Міністерства фінан­сів України № 88 від 24 травня 1995 року.

Бухгалтерський облік в органах Державного казначейства - це складова системи обліку, що включає сукупність правил, методик та процедур обліку для реєстрації, накопичення, узагальнення, збері­гання та обміну інформацією про операції виконання бюджетів.

За допомогою бухгалтерського обліку операції виконання бюджетів відображаються за відповідними рахунками в автомати­зованому режимі.

Основна мета бухгалтерського обліку виконання бюджетів -надання користувачам правдивої та повної інформації про фінан­совий стан, результати виконання бюджетів та рух бюджетних коштів. Користувачами економічної інформації бухгалтерського об­ліку є:

  • органи Державного казначейства та їх структурні підрозді­ли (внутрішні користувачі), які використовують отриману інфор­мацію з метою планування, оцінки та контролю за щоденними операціями органів Державного казначейства;

  • Міністерство фінансів України та його органи, інші органи законодавчої і виконавчої влади (зовнішні користувачі), які вико­ристовують інформацію з метою оцінки минулих та майбутніх ре­зультатів виконання державного та місцевих бюджетів.

Бухгалтерський облік виконує основні функції:

  • запис інформації про операції з виконання бюджетів, що здійснюються органами Державного казначейства, та можливість відображення їх в агрегованому вигляді у звітності з метою аналі­зу та управління;

  • відображення детальної інформації про контрагентів кожної операції та параметрів самих операцій для складання внутрішніх звітів з метою аналізу та контролю.

Суб'єкт бухгалтерського обліку виконання бюджету — орга­ни Державного казначейства, які встановлюють відповідно до за­конодавства єдині правила та порядок ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності

Об'єктами бухгалтерського обліку виконання бюджетів є дохідна і видаткова частини бюджетів, а також ресурси і зо­бов'язання бюджетів, визначення результату та інші заходи, що здійснюються у бюджетному процесі. Предметом бухгалтерського обліку виконання бюджету є процес виконання державного бюджету, який відображає розподі­льчі відносини, що здійснюються через бюджет.

Методи бухгалтерського обліку виконання бюджетів - це сукупність спеціальних способів і прийомів, за допомогою яких вивчається предмет бухгалтерського обліку.

У бухгалтерському обліку застосовують такі методи:

  1. хронологічне і систематичне спостереження - кожна бю­джетна операція, яка підлягає обліку, повинна бути оформлена документами, а дані занесені до регістрів б/о;

  2. вимірювання бюджетних засобів і процесів здійснюється за допомогою оцінки бюджетних операцій, тобто процесу визнан­ня тієї суми коштів за якою ті статті мають визнаватися й обліко­вуватися у балансі та звіті про виконання бюджету;

3) реєстрація та класифікація даних з метою їх систематизації -поточне групування, тобто взаємопов'язане відображення бюдже­тних операцій проводяться на рахунках за допомогою подвійного запису. Кожна операція записується за Д-т одного рахунку і за кредитом іншого рахунку на однакову суму;

4) узагальнення інформації.

Система бухгалтерського обліку виконання бюджетів забез­печує автоматичне щоденне формування балансу рахунків Держа­вного казначейства за грошовими операціями на підставі даних, отриманих із СЕП НБУ.

Принципи обліку - законність, повнота та достовірність усіх операцій з виконання бюджетів в органах Державного казна­чейства з забезпеченням всіх правил бухгалтерського обліку та вимог відповідних нормативних актів.

В Україні застосовується касовий метод виконання бюдже­тів. Це означає, що доходи реєструються в бухгалтерському облі­ку під час зарахування податків, зборів (обов'язкових платежів) та інших доходів бюджету на єдиний казначейський рахунок. Видатки бюджету відображаються під час оплати рахунків розпорядни­ків та одержувачів коштів з рахунків. І доходи і видатки запису­ються в тому бюджетному періоді, в якому їх було здійснено. Організація обліку виконання бюджету включає 3 складові:

  1. — первинні документи, якими оформляються операції з ви­конання бюджету;

  1. - облікові регістри, у яких відображаються ті або інші опе­рації і порядок ведення записів у них;

  1. - план рахунків бухгалтерського обліку виконання бюдже­ту країни.

Згідно з „Положенням про документальне забезпечення за­писів у бухгалтерському обліку":

Первинні документи - це письмові свідоцтва, що фіксують та підтверджують господарські операції, включаючи розпорядження та дозволи адміністрації (власника) на їх проведення.

Господарські операції - це факти підприємницької та іншої діяльності, що впливають на стан майна, капіталу, зобов'язань і фінансових результатів.

Первинні документи:

  • складаються на бланках типових форм;

  • є підставою для бухгалтерського обліку операцій по вико­нанню бюджетов в органах Державного казначейства;

  • повинні бути складені під час здійснення операції, а якщо це неможливо - безпосередньо після її закінчення;

  • для надання їм юридичної сили повинні мати обов'язкові реквізити, відповідно до законодавчо-нормативних актів, підписи осіб, відповідальних за здійснення операції та правильність її оформлення; на першому примірнику - відбиток печатки.

Усі операції органів Державного казначейства повинні офо­рмлятися відповідними документами і вміщувати інформацію про характер операції та бути підставою для відображення операцій в обліку.

Для безготівкових перерахувань за рахунками в Україні ви­користовуються наступні меморіальні документи:

  1. меморіальні ордери;

  2. платіжні доручення;

  3. платіжні вимоги - доручення;

  4. акредитиви;

  5. векселі;

  6. інкасові доручення (розпорядження);

  7. чеки тощо.

Електронні документи - розрахункові документи, повід­омлення визначеного формату, які містять встановлені реквізити і несуть інформацію про перерахування коштів у вигляді файлу при передачі електронною поштою.

Облікові регістри - це носії спеціального формату (паперові або електронні) у вигляді відомостей, книг, ордерів, журналів, ка­рток обліку тощо, призначені для хронологічного, систематичного чи комбінованого накопичення, групування та узагальнення інфо­рмації з первинних документів, що прийняті до обліку.

В Україні для здійснення обліку виконання бюджету викори­стовуються наступні форми облікових регістрів:

  1. Регістри синтетичного обліку (агрегованого обліку). Синтетичний облік здійснюється на рівні класів, розділів, груп та балансових рахунків четвертого порядку Плану рахунків бухгал­терського обліку виконання державного та місцевих бюджетів. До реєстру синтетичного обліку відносять книгу «Журнал - головна» за формою № 1.

  1. Регістри аналітичного обліку - фіксується детальна ін­формація про кожного контрагента та операцію; відображається на аналітичних рахунках.

До регістрів аналітичного обліку відносяться:

  • Книга поточних / реєстраційних рахунків розпорядників коштів і касових витрат (форма № 3-ф);

  • Книга розрахунків з іншими бюджетами (форма № 4-ф);

  • Книга доходів за формою № 5-ф та інші.

Дані аналітичних рахунків мають бути тотожними відповід­ним рахункам синтетичного обліку. Не рідше одного разу на мі­сяць відповідальними виконавцями здійснюється перевірка тото­жності даних аналітичних рахунків відповідним рахункам синте­тичного обліку. Звірка даних перевірочної відомості з балансом підтверджується підписами посадових осіб органу Державного ка­значейства - головного бухгалтера та його заступника.Надання Державному казначейству України статусу учасника системи електронних платежів НБУ та створення внутрішньої платі­жної системи Держказначейства-потребували зміни форми ведення бухгалтерського обліку - переходу до автоматизованої форми.

Для забезпечення функціонування автоматизованої форми об­ліку (а СЕП НБУ - це бухгалтерська модель обліку, розрахована на повну автоматизацію) використовуються такі форми облікових регіс­трів: щоденний оборотно-сальдовий баланс, оборотно-сальдова відо­мість та сальдова відомість за аналітичними рахунками.

У щоденному оборотно-сальдовому балансі відображаються обороти за дебетом і кредитом за день, вихідні залишки за акти­вом і пасивом за кожним балансовим, бюджетним та позабалансо­вим рахунками, а також за рахунками управлінського обліку з проміжним підсумком за рахунками другого та третього порядків. В оборотно-сальдовому балансі відображаються підсумки за кож­ним класом рахунків і загальний підсумок за всіма рахунками. Правильність складання щоденного балансу оборотів та залишків контролюється рівністю дебетових і кредитових оборотів та зали­шків за активом і пасивом.

Автоматизована форма забезпечує щоденний облік всіх опера­цій з виконання бюджетів у хронологічному та систематичному по­рядку з мінімальними витратами на здійснення обліку. Дані про здій­снені операції з виконання бюджетів автоматично групуються за де­бетовими та кредитовими оборотами на синтетичних та аналітичних рахунках, визначається сальдо та формуються обігові відомості