Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЮДЖЕТНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ.МЕЛЬНИЧУК Н.Ю.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Розгляд проекту закону про Державний бюджет у першому читанні

Перше читання проекту закону про Державний бюджет по­чинається з доповіді Голови Комітету Верховної Ради з питань бюджету про Висновки і пропозиції до проекту Закону.

Висновки і пропозиції голосуються в цілому. Якщо не прийня­те позитивне рішення, то голосування відбувається постатейно.

Схвалені Верховною Радою висновки і пропозиції прийма­ють статус Бюджетних висновків, схвалення яких вважається при­йняттям проекту Закону у першому читанні.

Відповідно до Бюджетного кодексу проект закону про Дер­жавний бюджет в першому читанні приймається не пізніше 20 жовтня.

Підготовка проекту закону про Державний бюджет до другого читання КМУ, після прийняття проекту в першому чи­танні, у двотижневий термін (до 3 листопаду) доопрацьовує про­ект відповідно до Бюджетних висновків.

Доопрацьований до другого читання проект Закону містить статті та показники, запропоновані Кабінетом Міністрів України в першому читанні або схвалені Бюджетними висновками Верхов­ної Ради України.

Якщо Кабінет Міністрів України подає нові статті на роз­гляд, то до них додається детальне обґрунтування їх необхідності. Це може бути у випадках, коли основні макропоказники економі­чного і соціального розвитку, покладені в основу проекту Держа­вного бюджету, змінилися на час розгляду (з 15 вересня) в друго­му читанні більш ніж на два відсотки.

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету протягом трьох днів (до 3 листопаду) готує висновки щодо розгляду проек­ту Закону у другому читанні.

Друге читання проекту закону про Державний бюджет України

Друге читання розпочинається з доповіді Міністра фінансів України і завершується не пізніше 20 листопада року, що передує плановому. Третє читання проекту закону про Державний бюджет України

Комітет Верховної Ради України із питань бюджету до 25 листопада доопрацьовує проект закону про Державний бю­джет України і виносить його на розгляд Верховної Ради України у третьому читанні.

Закон про Державний бюджет України приймається Верхов­ною Радою України до 2 грудня року, що передує плановому. Про введення в дію закону про Державний бюджет на наступний бю­джетний період Верховна Рада приймає Постанову, проект якої готується Урядом.

Після прийняття проект Закону протягом двох тижнів роз­глядається Президентом України. У разі його підписання Прези­дентом України, закон набуває чинності.

Змістовний модуль 4 організація виконання дохідної частини державного бюджету україни

  1. Організаційні основи виконання Державного бюдже­ту України

  2. Розпис Державного бюджету України

  3. Бюджетна класифікація

  4. Касове виконання бюджету

  5. Казначейська система виконання Державного бю­джету за доходами

1. Організаційні основи виконання Державного бюджету України

Важлива роль в бюджетному процесі належить стадії вико­нання бюджету. Виконання бюджету це забезпечення своєчасного і пов­ного надходження запланованих доходів в цілому та за кожним джерелом надходжень, а також своєчасного, повного та безперер­вного фінансування передбачених бюджетом заходів.

Загальні положення організації виконання Державного бю­джету встановлені Бюджетним кодексом. Відповідно до статті 115 Конституції України і статті 47 Бюджетного кодексу:

  • Кабінет Міністрів України забезпечує і несе відповідаль­ність за виконання Державного бюджету;

  • Міністерство фінансів України здійснює загальну організа­цію та управління виконанням Державного бюджету України, ко­ординує діяльність учасників бюджетного процесу з питань вико­нання бюджету.

У процесі виконання Державного бюджету Міністерство фінансів України здійснює прогнозування та аналіз доходів бю­джету і має виключне право надання відстрочок на сплату подат­ків, зборів (обов'язкових платежів) на умовах податкового кредиту за поданнями органів стягнення на термін до трьох місяців у ме­жах поточного бюджетного періоду.

Державне казначейство України веде бухгалтерський облік всіх надходжень, що належать Державному бюджету України, та за поданням органів стягнення здійснює повернення коштів, що були помилково або надмірно зараховані до бюджету.

Органи стягнення забезпечують своєчасне та в повному об­сязі надходження до Державного бюджету податків, зборів (обо­в'язкових платежів) та інших доходів відповідно до законодавства.

Усі доходи Державного бюджету зараховуються безпосеред­ньо на єдиний казначейський рахунок Державного бюджету Укра­їни і не можуть акумулюватися на рахунках органів стягнення.

  1. В Україні застосовується казначейська форма обслугову­вання Державного бюджету України.

Державний бюджет України виконується за розписом дохо­дів та видатків на відповідний рік. Для здійснення контролю за фінансовою діяльністю органів влади і розпорядників бюджетних коштів, проведення необхідного аналізу доходів і витрат, забезпе­чення загальнодержавної і міжнародної порівнянності бюджетних показників застосовується бюджетна класифікація.