Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
механізація книга.docx
Скачиваний:
1006
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
2.97 Mб
Скачать

Землерийні роботи

У лісовому господарстві землерийні роботи виконують під час нарізування осушувальних та зрошувальних каналів, будівництва ґрунтових доріг, водойм, ставів тощо.

Для правильної організації землерийних робіт треба дотримуватись таких правил:

  1. за даними проекту визначити обсяги всіх видів робіт і скласти календарний план їх виконання;

  2. визначити особливості та обсяги механізованих робіт, ура­ховуючи можливість їх комплексної механізації;

  3. визначити потребу у транспортних засобах;

  4. визначити кількість необхідних матеріалів та інструментів та строки їх доставки до місця роботи;

  5. визначити склад бригад та ланок для вчасного виконання робіт;

  6. закріпити бригади та ланки за об'єктами й ознайомити бри­гадирів та ланкових з календарним планом робіт.

Для кожного виду робіт створюється спеціалізована бригада, оснащена відповідними машинами та знаряддями. Найбільш трудомісткою з усіх видів землерийних робіт є розробка ґрунту.

Розробка ґрунту. Розрізняють два основних види земляних робіт: розробку виїмок та зведення насипів. Для механізації розробки неглибоких, але довгих виїмок (канав) застосовують канавокопачі. При прокладанні осушувальних канав роботу канавокопачами виконують у такому порядку:

  1. трасу розчищають від заростей, каміння, пнів;

  2. в залежності від рельєфу та напряму схилу канави розроб­ляють маршрут руху агрегату (з мінімальною кількістю хо­лостих ходів канавокопача);

  3. до місця роботи доставляють обладнання і починають прокладати канави.

При розчищенні траси для майбутньої канави завширшки не менше як 5 м слід намагатися мінімально розпушувати ґрунт, щоб запобігти буксуванню гусениць трактора при переміщенні агрегату. Тому траси розчищають за рік до початку землерий­них робіт.

У молодняках заввишки до б м і при діаметрі стовбура біля кореневої шийки до 10 см канави можна прокладати без попе­реднього розрубування трас, пробиваючи для напряму візири.

Залежно від глибини канави і ґрунтових умов рекомен­дується застосовувати такі машини:

а) при глибині канав до 0,5-0,7 м в різних ґрунтових умо­вах — плугові начіпні канавокопачі ПКЛН-500 та ЛКН-600, агрегатовані з тракторами класу 6,0 болотної модифікації;

б) для копання канав глибиною до 0,8-1,0 м на мінеральних та слаботорфованих ґрунтах — плуговий причіпний канавоко­пач МК-7, агрегатований з двома тракторами класу 6,0 болот­ної модифікації;

в) під час прокладанні канав глибиною 1,0-1,2 м на площах зі слаботорфованими піщаними та супіщаними ґрунтами, а та­кож на підсушених торф'яниках без пнів з незначним очісом — начіпний фрезерний канавокопач КФН-1200А, агрегатований з трактором класу 6,0 болотної модифікації;

г) при глибині канав 1,2 м і більше на площах з глибоким торфом (понад 2 м) при ступені розкладання його не більше 40-50 % та різною пнистістю торф'яного покладу — причіпні фрезерні машини МК-1,2 та МК-1.8П, агрегатовані з тракто­рами класу 6,0 болотної модифікації.

Торф, витягнутий при прокладанні канав фрезерними маши­нами, розсипають у вигляді дрібняку біля канави рівномірним шаром завтовшки 5-10 см на смузі завширшки 10 м, яка і є площею, підготовленою під лісові культури або придатною для природного лісовідновлення.

Тяговий опір найбільш поширених канавокопачів плугового типу визначають за формулою:

+ (15.38)

де Я* — тяговий опір канавокопача, Н; / — коефіцієнт опору переміщенню канавокопача; Мк маса канавокопача, що при­падає на опорні колеса, кг; g — прискорення вільного падіння, м/с2; Кк питомий опір ґрунту (10000-12000 Н/м2); В та Ь — поперечні розміри канави відповідно у верхній та нижній частинах, м; Нк — глибина канави, м.

При роботі канавокопачів з бермоочисниками потрібно вра­ховувати зусилля на очищення берм від витягнутого робочим

органом ґрунту. Це зусилля за аналогією з роботою бульдозе­ра або грейдера можна визначити за формулою (15.59).

Продуктивність канавокопача відкритої канави за зміну без урахування переїздів від одного місця роботи до іншого визначають за формулою:

_(ГКт-2п^)-У п

(15.39)

де ХУК — продуктивність канавокопача за зміну, км; Т — три­валість зміни, год; Кт — коефіцієнт використання часу протя­гом зміни (0,85-0,90); п — кількість проходів канавокопача для одержання потрібного профілю канави (залежить від гли­бини канави та особливостей ґрунту); £„ — час на один пово­рот у кінці канави (0,17-0,25); V — робоча швидкість канаво­копача, км/год.

Продуктивні сть канавокопача у кубометрах ґрунту підрахо­вують за формулою:

(15.40)

. =1000 1?^ ,

де \№0 — продуктивність канавокопача за зміну, м3; ґ — пло­ща перерізу канави, м2.

Великі виїмки розробляють поздовжнім і поперечним спосо­бами, застосовуючи землерийні машини — екскаватори та скрепери.

Поздовжній спосіб передбачає розробку виїмок послідов­ним утворенням поздовжніх траншей невеликої ширини (рис. 15.20, а) або шарами незначної товщини на всю ширину виїмки (рис. 15.20, 6). При утворенні траншеї екскаватором зручніше вивозити ґрунт, а при розробці ґрунту шарами забез­печується фронт роботи скреперам.

Поперечний спосіб - це розробка виїмок, коли роботи на всю ширину виїмки з одного або двох боків ведуться одночас­но. Його застосовують при спорудженні невеликих за довжи­ною виїмок, які розроблюють екскаваторами.

Залежно від ширини та висоти насипу або глибини виїмки земляні роботи виконують, використовуючи один або два екс­каватори з різним робочим обладнанням.

Опір, який зазнає ківш екскаватора, за даними професора М.Г. Домбровського, можна визначити за формулою:

Я,=К, а-Ь ,

(15.41)

« І

Рис. 15.20. Основні способи розробки виїмок та створення насипів: а — розробка виїмок невеликої ширини (траншей); 6 — зрізування грунту шарами невеликої товщини на всю ширину виїмки скреперами; в — створення земляних споруд повного профілю шляхом пошарового зрізування ґрунту; г — створення насипу похилими шарами; 1-10 — порядок проходів робочих органів

де Ие — опір екскаватору, Н; а — товщина шару ґрунту, який зрізується, м; Ь — ширина ковша екскаватора, м; К1 питомий опір ґрунту під час нарізування, Н/м2. Значення питомого опору ґрунту під час нарізування наведені нижче:

Ґрунт

Піщаний та легкий супісок Ущільнений рослинний та супісок Важкий суглинок, торф з корінням, зцементований пісок, галька Важкі та сланцеві глини М'які пісковики, вапняки та сланці

*1

40 000-50 000 70 000-100 000 120 000-160 000 190 000-300 000 375 000-470 000

Товщина шару, що зрізується за один прийом, становить 0,1-0,2 м залежно від висоти забою, яка повинна забезпечити заповнення ковша. Висоту забою визначають за формулою:

Н,=Р-іГч,

(15.42)

де Нз — висота забою, м; д — місткість ковша екскаватора, м3; /З — коефіцієнт нормальної висоти забою, який залежить від особливостей ґрунту (для піску, супіску та легкого суглинку /3=2; для глини звичайної та важкого суглинку /3=3,2; для важкої глини 0=5,6).

Екскаваторами виконують такі роботи:

  1. відвалюють ґрунт без перевезення і використання транс­портних засобів;

  2. навантажують ґрунт у транспортні засоби.

При поперечному переміщенні ґрунту з резерву у насип або з виїмки у відвал екскаватор працює без транспортних засобів. При створенні високих насипів або розробці глибоких широ­ких виїмок ґрунт підвозять або відвозять автомашинами.

Кількість необхідного транспорту визначають за формулою:

+ Іі

» =+1,(15.43)

де п ~~ кількість транспортних одиниць; Ь — середня довжи­на шшху, км; V — середня швидкість руху в обох напрямах з урахуванням маневрування, км/хв; — час розвантаження, хв; і2 — час навантаження екскаватором, хв.

Продуктивність екскаватора залежить від ступеня розпушу­вання ґрунту, від опору його різанню (чим твердіший ґрунт, тим менша продуктивність) і від міри заповнення ковша.

Продуктивність екскаватора розраховують за формулою:

1Г,=60-Т-п-д-КгКгКгКт, (15,44)

де У/е — продуктивність за зміну, м3; Т — тривалість робочо­го дня, год; п — кількість захватів ґрунту ковшем за 1 хв;

ц — місткість ковша, м3; К} — коефіцієнт розпушування ґрун­ту ковшем; К2 — коефіцієнт опору ґрунту під час нарізування; Ку — коефіцієнт наповнення ковша; К-р — коефіцієнт вико­ристання робочого часу.

Значення коефіцієнтів для ґрунтів І та II категорії такі: Кі = 0,80-0,87; ^=0,6-0,8; Ку=1,2-1,3. Значення коефіцієнта Кт в середньому можна брати як 0,85.

Екскаватор обслуговують дві бригади. У першій бригаді пра­цюють тракторист-машиніст та слюсар-мастильник, у другій — два робітники, які видаляють перешкоди на шляху екскавато­ра, вирівнюють площу перед роботою, підвозять пальне та мас­тильні матеріали, усувають поломки під час роботи.

При виконанні земляних робіт скреперами виконують такі операції: завантажують ківш скрепера ґрунтом, переміщують і розвантажують його, а іноді і розрівнюють ґрунт. Усі ці опе­рації виконуються скрепером під час руху.

Ківш скрепера завантажується ґрунтом при опущеному но­жі, який занурюється в нього на глибину 100-200 мм під час руху. Найбільший опір скрепер зазнає при переміщенні ковша в останній момент заповнення його ґрунтом. Цей опір є сума таких окремих опорів: опір ґрунту під час різання Я опір пе­реміщенню завантаженого скрепера Я2, опір маси завантажено­го скрепера Я) та опір при переміщенні маси ґрунту всередині скрепера Я4.

Яс = Я1 + Я2 +Л, +Я4. (15.45)

Опір ґрунту під час різання становить:

Я,=КгЬ-а, (15.46)

де Ь — ширина захвату скрепера, м; а — глибина різання, м;

К2 — питомий опір ґрунту під час різання ножем скрепера (се­

реднє значення його для супіщаних ґрунтів — до 60000 Н/м2, для глинистих — до 120000 Н/м2).

Опір Я2 визначають за формулою:

(15.47)

де Д — коефіцієнт опору кочення коліс; Мс маса скрепера, кг; Мг маса ґрунту у ковші скрепера, кг; g — прискорення вільного падіння, м/с2.

Опір Я3 розраховують за формулою:

Я3 = (Мег)-£-і, (15.48)

де і — схил місцевості, де беруть ґрунт.

Опір Я4 визначають на основі дослідних даних за форму­лою:

І14=Є-Мг-% (15.49)

де Є — дослідний коефіцієнт опору під час заповнення ковша ґрунтом (залежить від об'єму ґрунту у ковші та його власти­востей).

Для легких ґрунтів він становить:

де ^ — місткість ковша, м3; для важких ґрунтів

Отже,

Яс = *га-*+[(Мс + Л^К/4 + 0 + £Л^]-£ (15.50)

Практично на причепі трактора треба мати певний запас тя­гового зусилля, тобто

Ртс

(15.51)

де а — коефіцієнт запасу (1,1-1,2).

Щоб полегшити роботу скрепера щільні і важкі ґрунти по­передньо розпушують. Продуктивність при розпушуванні ви­значають за формулою (15.37).

Скрепер під час роботи рухається по замкнутому контуру. При цьому частину шляху скрепер проходить у місці набиран­ня ґрунту, решту — там, де розвантажується.

Продуктивність скрепера за зміну визначають за формулою:

60ТдК3КгКт І І

(15.52)

с =

де \№с — продуктивність скрепера за зміну, м3; д місткість ковша, м3; К3 — коефіцієнт заповнення ковша ґрунтом (0,9-1,2); К{ — коефіцієнт, який враховує попереднє розпу­шування: для ґрунту І категорії — 0,9; II — 0,83; III — 0,8 та

  1. — 0,78; Кт коефіцієнт використання робочого часу (0,85-0,95); ^ — час, необхідний для заповнення ковша ґрун­том, хв; і2 — час, необхідний для розвантаження скрепера, хв;

У1 — швидкість переміщення навантаженого скрепера, м/хв (І передача трактора); У2 швидкість переміщення порожньо­го скрепера, м/хв (III передача); Ь — відстань переміщення ґрунту, м.

Перевезення ґрунту. При зведенні великих насипів, а також при облицюванні каналів на ділянках, які розміщуються на піщаних ґрунтах, перевозити ґрунт іноді треба на значні від­стані. Звичайно його перевозять на автомашинах-самоскидах, а якщо відстань не перевищує 1000 м, доцільно використовувати скрепери. Кількість машин для перевезення ґрунту залежить від відстані, швидкості руху автомашини, часу навантаження і розвантаження і визначається за формулою (15.43).

Розрівнювання ґрунту та планування ділянок. Ґрунт, відси­паний у насип, розрівнюють шарами для створення однорідної будови насипу. Великі маси ґрунту, вивантажені з автомашин, доцільніше розрівнювати бульдозером. Загальний опір бульдо­зера Я^ під час роботи складається з таких опорів: опору при нарізуванні ножем та деформації ґрунту відвалом Я.]', опору при переміщенні ґрунту попереду відвалу та терті об нерухому поверхню ґрунту Я2; опору при переміщенні ґрунту вгору по відвалу Яр опору при переміщенні ґрунту вздовж відвалу Я4 та опору Я3 під час руху бульдозера вгору на підйомах:

К6 =/гі + Я2 + Я3 + Я4 + Я5, (15.53)

Я, = Кр ‘а Ь яа\а>і (15.54)

де Кр питомий опір ґрунту під час різання ножем відвалу буль­дозера, який за дослідними даними становить 50000-80000 Н/м2 для ґрунтів середньої щільності; а — товщина шару ґрунту, який зрізується, м; Ь — ширина захвату ножа, м; ео — кут захвату ножа, град (рис. 15.21).

Я2 визначають за формулою:

(,5-55)

о

де Н — висота відвала бульдозера, м; у - об’ємна маса ґрун­ту (15000-19000 Н/м3); <5 — кут природного схилу ґрунту, який береться для розрахунків 30-40“; // — коефіцієнт тертя ґрун­ту об фунт (0,7-1,2); іп — підвищення.або зниження місцевості.

Я3 розраховують за формулою:

Я> = Н2‘Ь'/ /2 сої2а-$іп(о , (15.56)

ЪgS

де — коефіцієнт тертя ґрунту об відвал; а — кут різання.

Рис. 15.21. Положення ножа відвала бульдозера під час роботи

Опір при переміщенні ґрунту вздовж відвалу визначають за формулою:

Н2 Ь у х ,

= 2^5~1'со&а). (1557)

Опір під час руху бульдозера вгору на підйомах розра­

ховують за формулою:

Яа-(Л#г + МЛ).в..(/±іл), (15.58)

де МТ маса трактора, кг; МБ - маса бульдозера, кг; g — прискорення вільного падіння, м/с2; ( — коефіцієнт опору при переміщенні трактора з бульдозером.

Отже, загальний опір

КБ - КР Ь'%\п(0+——+ /2 сов2а±іП)'віл0)+ 2tgo

(15.59)

+ /г/2 ’Собо)]+(Мт + Мб)^-(/±іп).

При встановленні відвала бульдозера перпендикулярно до напряму руху загальний опір визначають за формулою:

К'є = КР-а-Ь+ЦЇ-^£(/і+А-со52а±іп)+(Мте)В-(/±іп). (15.60)

2'Цд

Під час роботи бульдозера сила тяги трактора повинна бу­ти рівною або більшою за загальний опір:

РТЖБ. (15.61)

Продуктивність бульдозера визначається особливостями ро­боти. При зрізуванні грунту та переміщенні його попереду буль­дозера продуктивність за зміну визначають за формулою:

жытч (15 62)

4-+*,+І-+^+2/г

Я{ ь2

де И'я — продуктивність бульдозера за зміну, м3/зм; Т — тривалість зміни, шд; ц — об’єм ґрунту, який переміщується попереду відвалу за один раз, м3; /, — відстань, на якій наби­рають ґрунт, м; я/ — швидкість набирання ґрунту, м/хв; час, який витрачається на піднімання й опускання відвалу з ножем (0,17 хв); 12 відстань перевезення ґрунту, м; и2швидкість руху бульдозера з ґрунтом, м/хв; І у — довжина хо­ду бульдозера без ґрунту, м; швидкість руху бульдозера без ґрунту, м/хв; ї2 — час на поворот бульдозера (0,5 хв). При переміщенні ґрунту на відстань менше 50 м і2=0,\ хв; Кт коефіцієнт використання часу.

Якщо ґрунт розробляють скреперами, то розрівнювання йо­го і планування ділянок треба виконувати бульдозерами або грейдерами за умови зрізування та переміщення шару ґрунту незначної товщини.

Найчастіше грейдери використовують для профілювання до­ріг. Для цього відвал з ножем встановлюють похило до повер­хні так, щоб тільки частина його була заглиблена у ґрунт та зрізувала його перерізом у вигляді трикутника. Один бік тако­го трикутника, визначаючи за поверхнею, дорівнює / (приб­лизно половина довжини відвала), другий — найбільшому заг­либленню крайньої точки відвала к (близько половини висоти відвала з ножем).

При цьому тяговий опір причіпного грейдера можна визна­чити за формулами, близькими до формул для розрахунку тя­гового опору бульдозера (15.53)—(15.59), в яких перший дода­нок слід замінити на

а останній на

я5г^(Г±іл),

(15.64)

де Мр — маса грейдера, кг; решта позначень такі самі, як і у формулах (15.53)-(15.59).

Продуктивність грейдера за зміну розраховують за форму­лою:

(15.65)

Г1г, 7г, ?*,

де Г продуктивність грейдера за зміну, км/зм; Кт — ко­ефіцієнт використання часу; Т — тривалість зміни, год; п — кількість поворотів на одній стороні ділянки; і1 — час на один поворот в кінці ділянки (0,17-0,25 год); ^ — час Для встанов­лення та знімання укісника (0,30-0,35 год); Ц — час для вста­новлення та знімання подовжувача (0,25 год); я/, п2, щ — кількість проходів на І, II та III передачах трактора; V/, У2, V] — швидкості на І, II та III передачах трактора км/год.

Ущільнення ґрунту. Щоб запобігти осіданню споруд, розпу­шений при розчищеннях та розробці землерийними машинами або відсипаний у насип ґрунт після розрівнювання ущільню­ють. Ущільнюють ґрунт відразу після розробки або укладання його у насип легкими причіпними або моторними котками, яки­ми роблять кілька проходів по одному місцю. Найбільш ефек­тивно коток ущільнює ґрунт на глибину 15-20 см. Товщина ущільненого шару не повинна перевищувати ЗО см. Якщо ґрунт ущільнений, то коток легко рухається і на грунті немає слідів від причіпного котка або заднього вальця моторного котка. Ґрунт добре ущільнюється після 8-20 проходів по одному міс­цю з різними швидкостями напочатку та наприкінці ущільнення.

Робоча швидкість котка становить 1,4-3,0 км/год. Роботу слід починати на меншій швидкості.

Тяговий опір причіпного котка визначають за формулою:

п _к Мк Я

К 7Г~

де Як — тяговий опір котка, Н; К — коефіцієнт тертя кочен­ня; Мк маса котка, кг; g — прискорення вільного падіння, м/с2; Я — радіус котка, м.

При цьому потрібно, щоб тягове зусилля трактора було біль­шим за тяговий опір котка.

Для моторного котка найбільший к) буде на початку руху. Мк складається з (і?/) — опору котка при коткуванні; 2) — з опору котка на підвищеннях; (Яу) опору на подолання сил інерції на початку руху.

Загальний опір котка:

Де = ЛІг + /г). (15.67)

Опір котка при коткуванні Я/ визначають за формулою:

8 / , (15.68)

де Мк — маса котка, кг; й — прискорення вільного тяжіння, м/с2; { — коефіцієнт перекочування.

Опір котка на підвищеннях Я2 розраховують за формулою:

Я2к8і, (15.69)

де і — граничний підйом для роботи котка (до 0,1).

Опір на подолання сил інерції на початку руху визначають за формулою:

, (15.70)

*

де V — швидкість руху котка, м/с; £ — час для набирання швидкості (звичайно 3-4 с).

Внаслідок відносно незначного кутового прискорення валь­ців у період пуску опір від інерційних сил мас, які обертають­ся, можна не враховувати. Формула (15.67) має такий розгор­нутий вигляд:

*.=^.[г/+У я+у]’ (15.71)

Для нормальної роботи моторних котків слід дотримуватися такої умови:

Я. <-Р„. (15.72)

де РруШ рушійне зусилля, яке розвивається на ободі веду­чих вальців; <2ЗЧ — зчіпна вага моторного котка, тобто вага, яка припадає на ведучі вальці; — коефіцієнт зчеплення валь­ців з ґрунтом.

Продуктивність котка залежить від робочої швидкості і ви­значається за формулою:

-т-ь-уа-ю

п

де — продуктивність котка за зміну, м2/зм; В — ширина ущільненої площі, м; Ь — довжина ущільненої площі, м; Т — тривалість зміни, год; Ь — ширина смуги, яку ущільнюють за один прохід, м; V — середня робоча швидкість котка, км/год; К — коефіцієнт перекриття, який відповідає ширині смуги, що пе­рекривається котком при наступному суміжному проході; п — кількість проходів котка по одній смузі до повного ущільнення ґрунту; Кт — коефіцієнт використання робочого часу (0,85-0,90).

Зрідка ґрунт ущільнюють спеціальними трамбовками.

Комплексна механізація землерийних робіт передбачає ви­користання комплексу різних машин, які забезпечили б меха­нізацію всіх важких та трудомістких землерийних процесів.

Машини та знаряддя при комплексній механізації розподі­ляють за фронтом робіт відповідно до завчасно розробленого плану. Окремі технологічні операції повинні бути повністю взаємопов'язаними. Кожна машина має створювати умови для роботи іншої з обов'язковим дотриманням відповідності їх про­дуктивності.

Тип та кількість машин залежать від повного завантаження основних працюючих агрегатів та правильного й ефективного використання автотранспорту.

При обсязі робіт на одній ділянці від 1000 до 15000 м3 та відстані перевезення ґрунту не більше 500 м доцільно замість екскаваторів застосовувати скрепери. Якщо обсяг робіт переви­щує 15000 м3, при перевезенні ґрунту на відстань близько 7 км ефективніше використовувати екскаватор, обладнаний прямою лопатою з місткістю ковша 0,5 м3, один бульдозер та сім авто­самоскидів.

Така організація роботи забезпечує продуктивність не мен­ше як 480 м3/зм.

Для розробки виїмок та зведення менших за об'ємом на­сипів можна рекомендувати комплекс машин, який складаєть­ся зі скреперів та бульдозерів. У кожний комплекс машин до­датково включають транспортні засоби для перевезення пали­ва та мастильних матеріалів.