Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
механізація книга.docx
Скачиваний:
1006
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
2.97 Mб
Скачать

Машини для розчищення лісових площ, виконання меліоративних і дорожніх робіт. Машини і знаряддя для розробки грунту Загальні відомості

Лісокультурні роботи проводять здебільшого на землях дер­жавного лісового фонду, в основному на непоновлених зрубах. На таких площах перед підготовкою ґрунту під лісові культури застосовують суцільне або часткове (смугове) корчування пнів. Лише після цього здійснюють обробіток ґрунту, проводять сівбу або садіння та інші лісокультурні роботи. При створенні розсад­ників деревних і чагарникових порід, сільськогосподарських угідь, будівництві доріг також часто треба видаляти з ділянок пні, знищувати зарості чагарників. Розчищення площ, корчу­вання пнів, знищення чагарників І окремих дерев здійснюють також при будівництві ставків, водойм і зрошувальних систем.

Багато пнів викорчовують і при заготівлі осмолу для лісо­хімічного виробництва (добування при сухій перегонці скипи­дару та інших побічних продуктів).

У лісовому господарстві широко ведуться І землерийні ро­боти, роботи з переміщення, планування й ущільнення ґрунту (при будівництві ставків і водойм, створенні осушувальних ка­налів і тимчасових зрошувальних систем). Машини і знаряддя, призначені для виконання цих робіт, залежно від виконання ними основних виробничих процесів поділяють на такі групи: для розчищення поверхні грунту — бульдозери, корчу­вальні машини, кущорізи, снігоочисники, кореневичісувачі, роз­пушувачі, корчувальні борони, чагарникові граблі;

для розробки ґрунту — екскаватори, канавокопачі, скрепери; для планування ділянок — грейдери та автогрейдери;

для ущільнення верхнього шару ґрунту — котки причіпні (гладкі і кулачкові) та механічні (моторні).

Машини, що належать до однієї із груп, часто використову­ють для виконання інших робіт. Отже, бульдозери застосову­ють не тільки для підготовчих робіт (розробки і переміщення ґрунту), а й для корчування дрібних пнів, планувальних робіт. Скрепери, наприклад, використовують не тільки для розрізу­вання і переміщення ґрунту, а й для наступного планування.

Бульдозери

Бульдозер — це обладнання у вигляді відвала з ножем, навішене попереду трактора. Використовують бульдозери для

Рис. 11.1. Схема універсального бульдозера:

1 - трактор; 2 — гідроциліндр; З — розкіс; 4 — відвал;

5 — козирок; 6 — ніж відвала; 7 — універсальна рама; 8 — шарнір; 9 — опора; 10 — шарове гніздо

зрізування і переміщення ґрунту, а також для розчищення лісових площ від чагарників, дрібнолісся та інших робіт.

Робочим органом бульдозера е відвал — сталевий увігнутий лист завтовшки 10 мм і більше, до нижньої частини якого при­варена плоска сталева штаба не менше як 14 мм завтовшки. Унизу до відвала болтами прикріплені ножі.

Залежно від потужності трактора, на якому монтується облад­нання бульдозера, відвали можуть бути малими — з шириною захвату 1,5-2,0 м (для колісних тракторів класу 1,4), середні­ми — з шириною захвату 2-3,5 м (для гусеничних тракторів класу 3,0) і великими — з шириною захвату 3,2-4,5 м (для гу­сеничних тракторів класу 6,0). Крім того, незалежно від розмі­рів відвали можуть бути неповоротними, привареними на штов­хаючій рамі перпендикулярно до поздовжньої осі трактора, і поворотними, положення яких можна змінювати у певних ме­жах (рис. 11.1). Бульдозери з поворотними відвалами назива­ють універсальними.

Відвал встановлюють попереду трактора за допомогою штовхальної рами, яка піднімається і опускається двома гідро­циліндрами, розміщеними по боках трактора.

У передній частині рами універсального бульдозера є кульо­ве гніздо, за допомогою якого відвал можна встановлювати під різними (найчастіше 63е) кутами до осі трактора.