Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
механізація книга.docx
Скачиваний:
1001
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
2.97 Mб
Скачать

І.М. Зима Т.Т. Малюгін

МЕХАНІЗАЦІЯ ЛІСОГОСПОДАРСЬКИХ РОБІТ

4-е видання, перероблене та доповнене

Київ

«Фірма «інкоо 2006

УДК 630*3(075.8) ББК 43я73 362

Затверджено Міністерством освіти і науки України як підручних для студентів вищих навчальних закладів (Лист №1/11-4843 від 20.112003)

Зима І.М., Малюгін Т.Т.

362 Механізація лісогосподарських робіт: Підручник. — 4-е вид., лерероб. І доп. — Київ: Фірма «інкоо, 2006. — 488 с.

ІБВИ 966-8347-28-5

На першій сторінці обкладинки — машина для пересадки великомірних дерев з комом землі «Крот-6М*, створена на кафедрі механізації лісового комплексу НАУ під керівництвом авторів підручникапроф. 1.М. Зимитапроф. Т.Т Малюгіна

УДК 630*3(075.8) ББК 43я73

© Зима І.М., Малюгін Т.Т., 1976 КВК 966-8347-28-5 © Фірма «ІНКОС*, 2006

© Художнє оформлення,

Фірма «ІНКОС*., 2006

ВСТУП

Щороку держлісгоспи України ведуть широкомасштабні роботи з лісовідновлення, реконструкції існуючих насаджень, введення до складу лісонасаджень швидкорослих і господарськи цінних дерев­них порід.

Вони здійснюють роботи з підвищення лісистості степових та лі­состепових районів шляхом заліснення земель, що не використовую­ться у сільському господарстві, роботи із захисту ґрунтів від ерозії (змиву і розмиву), створення захисних лісонасаджень на берегах ве­ликих водойм, навколо міст і сіл. У комплексі заходів, що забезпечу­ють здобуття високих та стійких врожаїв сільськогосподарських культур, велике значення має захисне лісорозведення.

У лісовому господарстві ведеться шляхове будівництво, здійснюються осушувальні роботи, створюються ставки і водоймища.

Ефективність виконання великих за обсягом і різноманітних лісогосподарських і лісомеліоративних робіт можлива тільки за умо­ви всебічної і комплексної механізації процесів виробництва. Всебіч­на механізація — найбільш високий етап розвитку механізації, - це коли комплексна механізація охоплює всі галузі лісогосподарського виробництва.

Розрізняють такі етапи технічного процесу розвитку лісового гос­подарства країни: механізація найбільш трудомістких виробничих процесів, комплексна механізація всіх виробничих процесів, всебічна комплексна механізація всіх галузей лісогосподарського виробницт­ва, автоматизація найбільш важливих і трудомістких процесів за умови комплексної та всебічної механізації виробництва, комплексна автоматизація основних виробничих процесів, всебічна комплексна автоматизація всіх галузей лісогосподарського виробництва.

Перший з цих етапів технічного процесу з багатьох видів робіт здебільшого завершений. Сьогодні з окремих процесів лісогоспо­дарського виробництва здійснюється другий етап технічного про­цесу — комплексна механізація. Вирішення цієї проблеми пов'язане насамперед з розробкою технологій лісогосподарського виробництва,

З

які передбачають виконання всіх операцій системою машин, що взаємопов'язані у технологічному процесі та виробництві. Такі сис­теми машин можуть бути створені для окремих галузей лісогоспо­дарського виробництва (наприклад, система машин для лісовіднов- лювальних робіт, для створення захисних лісонасаджень тощо). Системи машин мають бути зональними для комплексної ме­ханізації виробничих процесів у тій чи іншій лісорослинній зоні.

Оптимальна структура машино-тракторного парку повинна усу­вати невідповідність між рівнем механізації виробничих процесів і рівнем механізації праці при роботі машинних агрегатів.

Планується створення єдиної автоматизованої системи керуван­ня охороною лісів від пожеж, оцінювання санітарного стану, методів захисту лісів від шкідників і хвороб.

Створена та впроваджена у лісове господарство система машин передбачає комплексну механізацію основних видів робіт: заготівлю насіння і вирощування садивного матеріалу; створення лісових культур; сприяння природному відновленню лісу; закладання захис­них лісових насаджень; захист лісу від шкідників і хвороб; охорону лісу* від пожеж; осушування заболочених лісових площ; механізацію рубок догляду за лісом; будівництво в лісі нових і ремонт існуючих шляхів; будівництво ставків і водоймищ; розчищення площ від де­ревної рослинності та її залишків (корчування та збирання пнів, зрізування та збирання чагарників та ін.).

Вирішальний вплив на рівень та ефективність використання тех­ніки має забезпеченість лісового господарства кадрами механіза­торів. Вони забезпечують технічний прогрес комплексного лісового господарства, починаючи від рубок лісу і закінчуючи створенням лісових культур на вирубленій площі.

Курс механізації лісогосподарських робіт базується на здобутках вітчизняної тазарубіжної науки і техніки, даних наукових досліджень і практики.

У підручнику узагальнено передовий досвід використання ма­шинної лісогосподарської техніки, враховано розроблену для лісово­го господарства систему машин.

У підготовці цього видання підручника до друку брали участь співробітники кафедри механізації лісового комплексу Національ­ного аграрного університету України: зав. кафедри В.М. Гриб, доцентиО А. Грушанський,В.М. Портной, В.М. Бегеба,ст. викладачB.C. Курило,ст. лаборантН.В. Буйських.Рідні авторів І.М. Зими та Т.Т. Малюгіна висловлюють щиру подяку співробітникам кафедри за проведену роботу.

ЧАСТИНА І

ЛІСОГОСПОДАРСЬКІ МАШИНИ І ЗНАРЯДДЯ