Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аптекар - Проектный анализ.doc
Скачиваний:
220
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
13.93 Mб
Скачать

Тема 3. Життєвий цикл проекту.

3.1 Поняття життєвого циклу проекту.

3.2 Зміст передінвестиційної фази проекту.

3.3 Зміст інвестиційної і експлуатаційної фази проекту.

Понятійний апарат.Життєвий цикл проекту, початок проекту, завершення проекту, початок розрахункового періоду, фази життєвого циклу проекту, передінвестиційна фаза, інвестиційна фаза, експлуатаційна фаза.

Список рекомендованої літератури [30], [32], [35], [37], [38], [43], [50], [51], [56], [71].

3.1 Поняття життєвого циклу проекту.

Життєвий цикл проекту- це період часу від початку проекту до його завершення.

У літературі, яку присвячено проектному аналізу, в основному вважається, що початок проекту характеризується моментом здійснення перших витрат за проектом. З деякими уточненнями можна дати наступне визначення.

Початок проекту– це момент здійснення перших вкладень ресурсів незалежно від їх форми (фінансових, матеріальних, трудових, часу) після того, як було сформовано мету проекту. Тобто, це момент формування ідеї проекту або проектів, які можуть привести до досягнення мет.

Слід відрізняти точку початку проекту від початку розрахункового періоду.

Початок розрахункового періоду– це момент здійснення перших інвестицій, що враховуються при оцінці ефективності проекту. Рік здійснення перших інвестицій називається нульовим і позначається t=0. Будь-який інший момент в проекті визначають проміжком часу від початку розрахункового періоду (наприклад, t=2 означає, що дата відстоїть від початку розрахункового періоду на 2 роки).

Завершення проекту– це момент отримання останньої вигоди за проектом.

Завершення проекту може залежати від закінчення терміну дії контрактів між учасниками проекту, життєвого циклу продукту проекту, закінчення терміну служби основного устаткування.

Будь-який проект в процесі свого життєвого циклу повинен пройти певну сукупність ступенів розвитку. Життєвий цикл проекту поділяється на фази, фази— на стадії, стадії—на етапи. Перехід до чергового етапу супроводжується отриманням додаткової інформації і формулюванням основних висновків щодо доцільності і напрямів розвитку проекту.

Розділення життєвого циклу проекту на окремі фази, стадії і етапи є суб'єктивним і залежить від особливостей конкретного проекту і уподобань команди проекту. Найбільш поширеною є точка зору, що життєвий цикл включає три основні фази: передінвестиційну, на якій формується концепція проекту і проводиться аналіз його доцільності, інвестиційну, таку, що характеризується початком інвестицій і будівництвом (у широкому сенсі цього слова) і експлуатаційну. Такого розділення життєвого циклу проекту на фази дотримується UNIDO.

Не дивлячись на суб'єктивність життєвих циклів різних проектів, більшості з них властиві наступні характерні риси.

  1. Для початку проекту характерна відносно невелика кількість витрат і незначна чисельність задіяного персоналу, яка збільшується в процесі розвитку проекту по стадіях життєвого циклу, і досягає максимуму на інвестиційній фазі. На завершуючих стадіях проекту відбувається різке зниження рівня задіяних ресурсів.

  2. Невизначеність і ризики, що виникають на початку проекту, мають для проекту найбільші наслідки. Упевненість в завершенні проекту, як правило, збільшується по ходу виконання проекту.

  3. Здатність учасників проекту вплинути на кінцеві характеристики продукту проекту і остаточну вартість проекту максимальні на початку проекту і зменшуються по ходу виконання проекту.