Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аптекар - Проектный анализ.doc
Скачиваний:
220
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
13.93 Mб
Скачать

Тема 12. Інституційний аналіз.

12.1 Мета та завдання інституційного аналізу.

12.2 Оцінка впливу факторів зовнішнього та внутрішнього середовища на проект.

12.3. Зміст організаційного плану проекту.

Понятійний апарат.Мета інституційного аналізу, завдання інституційного аналізу, макросередовище, мікросередовище, можливості, погрози, сильні сторони, слабкі сторони, PEST-аналіз, SWOT-аналіз, організаційний план,організаційна структура, матриця відповідальності.

Список рекомендованої літератури [12], [14], [20], [27], [32], [38], [68], [72], [77].

12.1 Мета та завдання інституційного аналізу.

Проведення інституційного аналізу є невід’ємною частиною проектного аналізу, оскільки тільки за його результатами можна зробити висновок про можливість та доцільність реалізації проекту за умов певного середовища. Нерідко трапляється ситуація, коли нібито ефективний проект не можна реалізувати через, наприклад, несприятливі політико-правові фактори. І якщо це стає відомо ще на стадії проектного аналізу, можна зробити зусилля по зміні деяких характеристик проекту, внести зміни у послідовність реалізації проекту, передбачити додаткові витрати, які змінять вплив факторів на проект або, якщо все це не змінить ситуацію, відмовитися від проекту, коли це не призведе до значних втрат.

Метою інституційного аналізує оцінка впливу чинників зовнішнього та внутрішнього середовища на проект.

Можна виділити наступні завдання інституційного аналізу.

  1. Оцінка впливу на реалізацію та результат проекту факторів макросередовища, тобто політико-правових, економічних, соціо-культурних та технологічних чинників. Бажано провести не тільки якісну оцінку впливу чинників на проект, а й кількісну, виділивши найбільш впливові чинники, за змінами яких необхідно стежити найбільш ретельно та наслідки яких треба, за можливістю, страхувати. Якщо можливо змінити напрям впливу зовнішніх факторів на проект, то треба розробити програму можливої протидії негативному впливу на проект зовнішніх чинників та розрахувати її вартість. Окремим пунктом необхідно виділити аналіз ставлення органів державної влади до проекту та, якщо це необхідне та можливе, навести засоби зміни негативного ставлення на позитивне.

  2. Оцінка впливу на реалізацію та результат проекту факторів мікросередовища, тобто конкурентів, споживачів, кредиторів, постачальників.

При виконанні цього завдання використовують данні, що отримані при проведенні маркетингового аналізу та технічного аналізу.

  1. Оцінка впливу на хід реалізації та результат проекту факторів внутрішнього середовища, тобто факторів, які характеризують функціональні аспекти підприємств, а саме: маркетинг, виробництво, фінанси, управління персоналом, інновації і таке інше.

Оцінювати характерні риси підприємства, його сильні та слабкі сторони, треба з позицій того, наскільки вони допомагають досягнути мети проекту, або можуть заподіяти її досягненню.

  1. Кількісна та якісна оцінка потреби у персоналі за проектом.

При виконанні цього завдання треба сформулювати потребу у персоналі для проекту за кожною з вакансій, включаючи вимоги до їх освіти, кваліфікації, досвіду та розрахувати витрати на забезпечення проекту персоналом. Особливу увагу треба приділити менеджменту підприємства.

  1. Оцінка необхідності та можливості організації системи підвищення кваліфікації працівників, їх освіти, а також залучення до проекту консультантів.

  2. Формування за проектом оптимальної організаційної структури.